Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Sörensen kan flytta till NHL efter SHL-succén

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Foto: Andreas L Eriksson
Foto: Nils Jakobsson

Djurgårdens Marcus Sörensen utsågs till årets rookie i SHL.

Nu börjar den landslagsmeriterade forwarden bli ett hett namn i NHL.

– Jag vet att det finns några klubbar, givetvis till följd av hans säsong, som är intresserade, säger Djurgårdens sportchef Joakim Eriksson

Marcus Sörensen, 23, blev Djurgårdens poängkung under sin första säsong i SHL. Sörensen gjorde 17 mål och totalt 32 poäng på 50 matcher.

Han utsågs till årets rookie och har under säsongen även fått debutera i Tre Kronor och var nära att ta en plats i VM-laget.

NHL-chansen är stor

Sörensen har kontrakt med Djurgården i tre år till, men med de framsteg han har gjort är chansen stor att han hamnar i NHL innan dess.

Eller risken, om man ser det med Djurgårdsögon.

– Vi har en dialog med Marcus. Hans tydliga ambition är att spela i Sverige hos oss nästa säsong. Det är det jag utgår i från. Sedan om han blir erbjuden ett fantastiskt kontrakt i NHL kan man aldrig veta hur han ställer sig till det, säger Djurgårdens strategiske sportchef Joakim Eriksson.

NHL-klubben Ottawa Senators draftade Marcus Sörensen 2010 i den fjärde rundan, men eftersom klubben inte har skrivit kontrakt med honom ligger NHL öppet för honom.

"Fri att skriva på för en klubb"

– Han är fri att skriva på för vilken klubb som helst sedan vet jag inte om Ottawa har rätt att matcha det budet, säger Joakim Eriksson, som har några nervösa veckor kvar innan Sörensens NHL-möjlighet för kommande säsong försvinner.

Det faktum att Marcus Sörensen är free agent i NHL, om än under begränsade former, gör att risken för Djurgården att tappa honom ökar.

– Det finns alltid en ökad risk när man är så duktig spelare som Marcus är och som har varit så tongivande som han har varit hos oss. Så som jag bedömer situationen utefter den kommunikation jag har med Marcus så ska det krävas ett väldigt bra bud för att han ska åka över. Han känner att han mår bäst av att vara hemma ett år till i Djurgården och spela innan han prövar vingarna någon annanstans, att det är bäst för hans utveckling, säger Joakim Eriksson.