Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Sonens höjdpunkt skjuts upp efter avancemanget

Foto: DANIEL ERIKSSON / BILDBYRÅN
Foto: DANIEL ERIKSSON / BILDBYRÅN

LEKSAND. För ett år sedan åkte han ur SHL med Karlskrona. Flyttlasset gick till Leksand för Mattias Karlsson.

Nu är veteranbacken tillbaka i landets högsta liga.

– Det här kommer vara det största ögonblicket i min karriär, säger han.

Ett tusental Leksandsfans hade samlats i Tegera arena för att ta emot laget som slog ut Mora med 4–1 i matcher.

– Det finns föreningar du kan gå upp med, och så finns det Leksand. Klockan är halv två på natten och det står tusen personer och hejar på oss, det är helt galet, säger Mattias Karlsson.

”De har killar som tjänar dubbelt mot oss”

Backen erkänner att det har varit ett tufft kvalspel för laget.

– Först spelade vi en slutspelsserie där det var långt ifrån klart att vi skulle gå vidare, men i varenda match levererade vi.

– Därefter mötte vi AIK och fick en riktigt tuff match på Hovet, men vi stod pall. Vi har också haft en målvakt (Axel Brage) som har levererat på jäkligt hög nivå och verkligen steppat upp mot slutet av säsongen. Han har räddat oss gång på gång. I stort sett varenda match har han räddat oss. Vi har spelat det bästa försvarsspelet vi kan, men någonstans blir målvakten en avgörande faktor och helvete vad bra han har varit, säger Karlsson.

Det var först efter att Leksand slagit ut AIK som han vågade tro på att drömmen om SHL skulle slå in.

– Mora har skickligare spelare än vad vi har. De har killar som tjänar mer än dubbelt så mycket som vi gör. Men vi kom ihop som ett lag, det är därför vi står här.

”Det största ögonblicket i min karriär”

Om du jämför det här kvalet med förra årets kval?

– Man ska alltid ha i beaktning att om du kommer från SHL så har du en jäkla press på dig. Sen säger man att det inte är så, men alla vet att du har allt att förlora. Vi kommer underifrån och sen tycker jag att ända sedan slutspelsserien började har vi haft medstuds. I vissa matcher har vi inte varit bättre, men puckarna har studsat vår väg och nu står vi här och vi ska spela i SHL. Jag är så glad.

– Jag har aldrig vunnit någonting i min karriär och äntligen får jag stå på rätt sida. Det här kommer vara det största ögonblicket i min karriär, jag är så glad och tacksam att jag får vara med om det, säger Mattias Karlsson.

När lördagsmorgonen grydde fick han säga ”vad var det jag sa” till mellansonen.

– Han spelar i Leksands U10 och skulle varit matchens knatte i söndagsmatchen, men innan vi åkte till Mora sa jag till honom ”tyvärr, du får vänta till nästa år, för vi tar det här idag”. Då frågade han hur jag kunde veta det. Jag bara kände att vi skulle göra det. Här står vi, som jag sa. Det är helt galet.