Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

”Som ett mörkt moln – och en dålig karamell”

Lämnar klubben efter den svaga starten.
Barry Smith.
Foto: Olivia Åkerlund
Smith lämnar Djurgården efter 13 matcher.
Foto: PÄR OLERT / BILDBYRÅN
Djurgården ligger näst sist.
Foto: JOHAN BERNSTRÖM / BILDBYRÅN

Barry Smith bad om att få lämna Djurgården. 

Det efter att han själv känner att laget inte utvecklades längre. 

– Det var som ett mörkt moln och en dålig karamell vi fick, kanske är det jag som är karamellen, säger Barry Smith. 

Under måndagen lämnade Barry Smith Djurgården. Det efter att själv tagit ett initiativ att lämna klubben. 

– Barry tog ett initiativ och vi gjorde en analys av nuläget och valde att inte övertala Barry att stanna, säger Joakim Eriksson, sportchef. 

Han utvecklar.

– Om en huvudtränare inte känner att han har mer att tillföra eller vill vara kvar så tror jag inte att det är en bra idé att bibehålla honom, säger Eriksson. 

”Vi utvecklades inte”

Barry Smith berättar själv om beslutet. 

– Jag kände att spelarna behövde något som var direkt, något måste bli gjort och de måste bli chockade för att börja spela på det sätt de kan. Tiden går och de riskerade att sluta utan några poäng och vi måste ta poäng nu. För mig är det här ett ”wake up call”.

Smith menade i en video som Djurgården publicerade under måndagen att truppen måste komma samman och förstå utmaningen. Något han också framförde till klubbledningen. 

Vad måste göras enligt dig?

– Fanns det ett enkelt svar så skulle du fixa det. Så det finns inget enkelt svar. Ibland ser spelarna inte spelet så som du ser det. Ibland så ser dom inte sitt ansvar i att vara en lagkamrat och vad som krävs för at vara framgångsrik. I denna ligan är spelarna så bra och det är så hård konkurrens att du måste vara hundra procent, du kan inte gå ut 50/50 och tro att du ska vinna matchen, säger Smith. 

Han fortsätter. 

– Speciellt för Djurgården nu när vi inte har ett fullt lag. Min känsla är att det är dags för en väckarklocka och att vi inte kan vänta längre. Jag hjälpte inte det här laget att röra sig framåt. 

Han utvecklar sina känslor den senaste tiden. 

– Vi utvecklades inte. Jag trodde att vi skulle ta steg efter Timråmatchen men vi fann ett sätt att ge bort en match. Det var som ett mörkt moln och en dålig karamell vi fick, kanske är det jag som är karamellen. Det här kan bli en förändring. 

”En bra erfarenhet”

Nu tar de assisterande tränarna Niklas Falk och Mikael Aaro över. 

– Jag tror fortfarande på Djurgården och människorna här och jag gör vad som krävs för att hjälpa människorna i den här organisationen att röra sig framåt. Jag har fortfarande en stor respekt för alla människor i den här organisationen. Sponsorerna, ledningen och publiken - jag känner mig dåligt över att vi inte kunnat ge dem fler poäng, säger Smith. 

Barry Smith lämnar alltså klubben efter endast 13 matcher. Däremot vill han inte se det hela som ett misslyckande. 

– Nej, det var en bra erfarenhet för mig och jag har lärt mig mycket men jag känner mig ansvarig för att inte tagit fler poäng för Djurgården. Det är mitt ansvar. 

Fortsatt förtroende för Joakim Eriksson

Sportchef Joakim Eriksson berättade under måndagen att även han ställt sin position till förfogande men enligt ordförande Kaarel Lehiste är förtroendet för Eriksson stort.  

– Jag vill utrycka mitt och styrelsens fulla förtroende för Joakim Eriksson och hans sportorganisation och även för vd Thomas Kraft. Det finns inga tveksamheter. Det är det här organisationen som ska leda det här och föra oss framåt, säger Lehiste.

Joakim Eriksson:

– Jag är ytterst ansvarig både för vår långsiktiga framgång och motgång. Det är jag som har rekryterat Barry och det ledarteam vi har och det är jag som har gett de förutsättningar att lyckas det är jag som. Då tycker jag att det hör till att när Djurgården befinner sig i en allvarlig situation att man då också ställer sin plats till förfogande, säger sportchefen. 

Talangen avgjorde för Örebro mot Djurgården

Slår till inför fansen i Behrn arena.