Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

"Jag försöker hjälpa ungdomar att förstå"

Foto: PETTER ARVIDSON
Foto: STEFAN PERSSON

Mobbad genom åren.

Men stöndigt öppen med sina diagnoser adhd och Asperger.

Nu förklarar Linus Söderström varför.

– Jag har försökt hjälpa ungdomar att förstå att de inte är ensamma, säger HV 71:s SM-guldhjälte i SVT. 

Linus Söderström var en av HV 71:s största hjältar när klubben tog SM-guld för ett par veckor sen.

Efter segern avslöjade han att spelare finalmotståndarlaget Brynäs kallat honom för "särbarn" under SM-finalen. Ord som troligtvis anspelades på den 20-årige målvaktens öppenhet med sina diagnoser adhd och Aspergers syndrom.

Brynäs har efter händelsen bett målvakten om ursäkt och försäkrat att det inte är något som klubben står bakom.

Och Linus Söderström är, tyvärr, van.

Han har tidigare berättat om mobbingen under ungdomsåren.

– Jag har varit väldigt mobbad av vissa lagkamrater. Man mår verkligen uruselt och jag kände att det finns folk där ute som inte har någon tro på sig själv ”det här går inte”. Jag har också varit där det är väldigt mörkt, sa han då. 

Söderström: "Man får inte känna sig ensam"

Under tisdagen gästade hockeymålvakten SVT:s Gomorron Sverige, där han berättade varför han valt att vara så öppen med sina diagnoser.

– Jag har själv haft det jobbigt, som jag vet att många ungdomar har. Jag har försökt hjälpa ungdomar att förstå att de inte är ensamma, säger Söderström.

Hans bydskap var tydligt. Med rätt vägledning och stöd kan man omvända sin funktionsnedsättning till något man kan använda sig av på ett positivt sätt, i stället för att se det som ett problem och ett hinder.

– Det gäller att ha kul, så hittar man en väg och göra det man vill. Som jag lyckats göra på ett roligt sätt. Man får inte känna sig ensam – och framför allt får inte sluta tro på sig själv, säger Linus Söderström.