Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Sniffar ammoniak under matcherna

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Foto: Suvad Mrkonjic

Här sniffar Fredrik Norrena ammoniak - mitt under match. 

SPORT-Expressen kan avslöja ett av LHC-målvaktens hemliga knep i jakten på SM-guld. 

- Man piggnar till när man får det i näsan, säger LHC:s massör Fredrik Wallberg.

I kväll i Globen är Fredrik Norrena Linköpings viktigaste spelare i jakten på en kvittering av semifinalserien mot Djurgården.

 Nu kan SPORT-Expressen avslöja Norrenas hemliga knep under matcherna.

 Inför varje period och flera gånger mitt under matchen åker Norrena ut till Linköpings bås -  där ger materialarna honom luktsalt.

"Man vaknar till"

 - Det är vanlig ammoniak utspädd med vatten. Man vaknar till när man luktar på det, säger LHC:s massör Fredrik Wallberg.

 Luktsalt kan användas för att väcka medvetslösa personer. Ammoniaket irriterar näsan och lungorna. Musklerna som styr andningen börjar arbeta hårdare vilket sätter i gång en andningsreflex och man piggnar till.

 -  Tyngdlyftare brukar använda det här innan de ska lyfta. Och det är ganska vanligt bland spelarna i NHL. Här i LHC är det fyra-fem spelare som gör det här, säger Fredrik Wallberg, som brukar ge luktsaltet till LHC:s utespelare.

 - Jag brukar ge det till spelarna som vill ha. Materialarna brukar hjälpa Norrena, säger Wallberg.

Höll nollan senast

 Fredrik Norrena har varit glödhet sedan han kom tillbaka från avstängningen tidigare i slutspelet. Han skuggar Djurgårdens Gustaf Wesslau i målvaktsligan och senast höll han nollan på hemmaplan.

 -  Men vi spelar mycket bättre försvarsspel nu. Det hjälper också till, det är väl en kombination av allting som blir bra, säger Fredrik Norrena till Corren.se.

 Själva nollan betyder ingenting för Norrena.

 - Det betyder bara att man vinner en match i slutspelet om man håller nollan, säger Norrena, som tror att det kommer att bli en stenhård fajt på Globen i kväll.

Hur vinner ni nästa match?

 -  Vi får vara beredda på att de kommer att höja sig ett snäpp. Det kommer att bli stentufft, precis som tidigare matcher.

FAKTA

DETTA ÄR LUKTSALT
Stark ammoniak löst i vatten kallas för Luktsalt. Även hjorthornssalt har använts med liknande effekt.

Den fräna doften av ammoniak irriterar membranen i näsan och lungorna. Då sätts en stark andningsreflex igång och kroppen "väcks".

Luktsalt har länge använts inom boxning och tyngdlyftning. Det har även använts för att väcka medvetslösa.

För i tiden användes ammoniak, doftsatt med lavendel, av kvinnorna i kyrkan för att de inte skulle somna under gudstjänsterna.