Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Sms-kontakten som kan sluta med en comeback

Ryan Gunderson i Brynäströjan 2018.
Foto: ANDERS WIKLUND/TT / TT NYHETSBYRÅN
Ryan Gunderson.
Foto: Adam Johansson

DAVOS. 36 år gammal och inga planer på att lägga av. 

Tvärtom, faktiskt. 

Ryan Gunderson hoppas spela upp mot 40-strecket.

– Och jag vill inte stänga dörren till Brynäs, säger backstjärnan till SportExpressen.

Under ett decennium har Ryan Gunderson förgyllt europeisk ishockey. Oavsett var han spelat – Sverige, Vitryssland, Finland eller Schweiz – har han levererat. 

Poängen har staplats på hög, Gunderson har faktiskt aldrig snittat under 0,5 pinnar per match sedan 2010, och alla tränare har överöst honom med speltid.

Livet i schweiziska Fribourg-Gottéron ser inte annorlunda ut.

Ifjol var han ligans bästa back med 45 poäng på 51 matcher och under hösten har han fortsatt producera i ett Fribourg som parkerar högt upp i NL-tabellen.

– Det har varit väldigt bra hittills. Schweiz är ett fantastiskt land att bo i och jag gillar verkligen livsstilen. Vi har korta resor, vår längsta bussresa är på fyra timmar, och det gör att jag kan sova hemma varje kväll. Vi har ett bra projekt på gång i organisationen med laget och arenan, så det har varit kul, säger Gunderson när SportExpressen träffar honom utanför Fribourgs borta-omklädningsrum i Davos.

Vad är största skillnaden att spela här kontra SHL?

– Ishockeyn är annorlunda, absolut. Det verkar som att den svenska stilen sakta men säkert kryper ned hit, för det blir allt fler svenska tränare och spelare. Just för tillfället är ligan dock inte uppbyggd lika mycket på presspel, det är inte ”stressa, stressa, stressa” hela tiden. Du ser inte tre killar jaga puck på samma sätt som i Sverige. 

Är det, av den anledningen, en roligare ishockey att spela?

– Jag tycker det. Det är lite mer fram och tillbaka, och lagen spelar annorlunda här. Sedan är det mer offensivt präglat.

TV: ”FOPPAS” FAVORITFEMMA 

Öppnar för en comeback till SHL

Gunderson fick visserligen sitt svenska genombrott i Örebro säsongen 2010-2011, men den blågula publiken förknippar honom främst med Brynäs. 

Totalt blev det sex säsonger i Gävle, uppdelat i två sejourer, och kronan på verket är givetvis SM-guldet 2012. 

Klubben och staden har under årens lopp kommit att bli ett andra hem för Gunderson.

Kanske är det därför han ser smått plågad ut när SportExpressen lyfter fram det där kvalet i våras.

Det slutade väl för Brynäs, men...

– Det var verkligen jobbigt att följa, säger Gunderson samtidigt som han suckar en aning. 

– Jag skulle säga att det var väldigt stressande att titta på från utsidan. Men jag tror ändå att de är på rätt väg efter några tuffa år. De har ett bra lag i grunden och känslan är att de hittat något nu. 

Du tittar fortfarande på deras matcher?

– Absolut. Vi spelar inte på torsdagar, och då brukar jag titta. Det är tuffare med tisdagar och lördagar för då spelar vi. 

Ser du dig själv dra på Brynäströjan igen?

– När jag lämnade hade jag en känsla av att jag en gång i tiden kommer vända tillbaka. Vi får se hur det blir. Jag pratar med Alcén (sportchef) då och då, men just nu har jag kontrakt med Fribourg till 2023. Jag blir äldre, även fast jag ser mig själv spela i tre-fyra år till. Därför stänger jag ingen dörr till Brynäs.

Du har en bra relation med Alcén efter alla år tillsammans, gissar jag?

– Ja, han var ju min rumskamrat under många år, haha. Vi sms:ar ganska ofta faktiskt och det är kul att några av mina tidigare lagkamrater går vidare till att bli tränare eller sportchefer. 

Har han sms:at ”kom tillbaka, Ryan...”.

– Haha, det har hänt... Jag får styra samtalet i en annan riktning då (skratt). 

– Nej, men jag har som sagt kontrakt och det är det jag fokuserar på nu. Samtidigt vill jag inte utesluta något med Brynäs. 

Du vill spela tre-fyra år till, säger du. Är det fortsatt spel i Schweiz du tänker främst på då?

– Just nu, ja. Men saker och ting förändras hela tiden. Jag gillar livet här och det är en bra organisation att tillhöra, så det är det jag tänker på för tillfället i alla fall.

Lyssna på Expressens podcast Hockeypuls där flera gäster från Schweiz medverkar:

https://embed.acast.com/hockeypuls/ac6dc5abf79a969a9687bd091bd4a8b9