Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

SM-hjältarna tvingas lämna elitserieklubben

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Foto: Bildbyrån / Olle Wande

Guldhjälten Daniel Widing laddar för att knäcka guldfavoriten Skellefteå i SM-slutspelet - medveten om att han inte längre är önskvärd i Brynäs.

Bara dagar före ödesmatchen mot AIK fick Widing beskedet att hans kontrakt sägs upp och att han tvingas lämna klubben.

- Jag vill inte kommentera kontraktsfrågor under säsongen, nu är det bara fokus på slutspelet, säger Widing.

Regerande svenska mästarna Brynäs har haft en krisartad säsong, där laget inte säkrade slutspelsplatsen förrän i den näst sista omgången mot AIK för drygt en vecka sedan.

Nu är laget utdömt inför kvartsfinalserien mot Skellefteå och nästan ingen utanför Gävle tror att mästarna ska kunna skrälla i kvartsfinalserien, som startar på tisdag.

Fick beskedet före match

Trots det utsatta läget som varit hos mästarna har klubbledningen valt att meddela två av fjolårets guldhjältar att de inte längre är önskvärda, kan SPORT-Expressen avslöja.

Mats Lavander har fått beskedet att klubben inte kommer att förlänga hans kontrakt.

Och bara dagarna före ödesmatchen mot AIK på Hovet - då slutspelsplatsen ännu inte var säkrad - fick Daniel Widing veta att han inte är önskvärd inför kommande säsong.

Han skrev ett treårskontrakt med klubben i maj 2011, där det tredje året var ett optionsår som kunde sägas upp av båda parter. Enligt uppgifter till SPORT-Expressen kunde både Brynäs och Widing säga upp kontraktet senast den 25 februari. Brynäsledningen valde att utnyttja den möjligheten under den sista dagen. Kvällen efter förlorade Brynäs den viktiga matchen mot HV 71.

Widing är en nyckelspelare i Brynäs med sitt målsinne (27 mål på två senaste säsongerna i Brynäs) och som pådrivare med sitt fysiska spel.

- Jag vill inte kommentera kontraktsfrågor när säsongen håller på. Nu är det fullt fokus på slutspelet och såna här saker får vi prata om efter säsongen, säger Widing.

"Blir min sista säsong"

Även Mats Lavander har alltså fått ett negativt besked av klubben: Att han inte kommer att erbjudas något nytt kontrakt efter den här säsongen.

- Jag räknar med att det blir min sista säsong i Brynäs, i övrigt har jag inga kommentarer.

Nu har Brynäs två forwards som fått veta att de inte är får stanna, samtidigt som de ska ladda för att hjälpa mästarna att göra en bragd och slå ut guldfavoriten Skellefteå.

Brynäs sportchef Michael Sundlöv:

- Jag har ingenting att säga om det här. Kontrakt hit och dit får vi ta när vi spelat färdigt, vilket är långt fram i vår förhoppningsvis. Jag vill inte kommentera det här.

FAKTA

DANIEL WIDING

Ålder: 30

Längd/vikt: 184 cm/93 kg

Klubbar i karriären: Hedemora SK, Leksand, Pelicans, TPS Åbo, Milwaukee Admirals, Davos, Djurgården, Brynäs

Meriter: SM-guld 2012, JSM-silver 2001, Brons i TV-pucken 1998

MATS LAVANDER

Ålder: 32

Längd/vikt: 185 cm/93 kg

Klubbar i karriären: Piteå HC, Björklöven, Luleå, Brynäs

Meriter: SM-guld 2012