Slår tillbaka: ”Inte nära de pengarna”

Foto: DANIEL ERIKSSON / BILDBYRÅN
Foto: KENTA JÖNSSON / BILDBYRÅN
Foto: ANTHONY ANEX / EPA KEYSTONE
Foto: DANIEL ERIKSSON / BILDBYRÅN
Foto: DANIEL ERIKSSON / BILDBYRÅN

Leksands IF vann dragkampen om Mirco Müller och tvingades slanta upp – rejält. 

Eller? 

Uppgifter i media och ett uppmärksammat svar från Michael Sundlöv indikerade det. 

Fast har Brynäs sportchef i själva verket blivit misstolkad?

SportExpressen ringde upp Sundlöv och Leksands general manager Thomas Johansson för att lösa upp pengaknutarna kopplade till Müller.

– Det handlade inte om honom specifikt, dementerar Sundlöv.

– Det är inte i närheten av de pengarna, säger ”Tjomme”. 

Mirco Müller har inte hunnit spela en match för Leksands IF än men trots det har rubrikerna och artiklarna stått som spön i backen om den tidigare NHL-spelaren. 

Sportbladet avslöjade tidigare i veckan att Müller valde Leksand framför flera andra klubbar, däribland Brynäs, och enligt tidningens uppgifter behövde dalaklubben betala ”förhållandevis stora summor” för att säkra schweizarens tjänster. 

De uppgifterna – tillsammans med ett uttalande från Brynäs sportchef Michael Sundlöv i lokaltidningen GD – har spätt på spekulationerna att Leksand betalat stora miljonbelopp för att värva Müller för resten av säsongen.

– I hans fall kan jag säga att det inte räckte med en miljon. Det räckte knappt med två. Och då får man överväga vad det är värt, det är ett bra namn men han har inte spelat på hela säsongen och så vidare, sade Sundlöv i GD. 

Brynäs sportchef utvecklade även sitt resonemang:

– Utan att säga att så var fallet med Müller, så kan det ofta bli som en auktion när det gäller sånt här. En agent kommer med ett erbjudande om en spelare, och säger att han även erbjudit honom till det och det och det laget och att han kostar så här mycket. Och så blir det budgivning.

Brynäs kan värva flera spelare innan 15 februari

Det är särskilt Sundlövs första kommentar som startat diskussioner på sociala medier för vad Leksand tvingats betala för Mirco Müller.

När SportExpressen når Sundlöv under torsdagseftermiddagen förtydligar han sitt uttalande. 

– Min mening med det var att förklara hur det kan gå till med olika värvningar. Ibland är flera klubbar inblandade, då kan en budgivning starta. Ibland pratar man med en agent och spelare, sedan bestämmer man sig direkt. Det handlade inte om Mirco Müller specifikt. 

Det kan uppfattas som att du menade att Leksand betalat 1-2 miljoner för Müller.

– Det var inte det jag menade, jag skulle inte prata om vad andra lag betalat. 

Du resonerade alltså kring budkrig för vissa spelare?

– Ja, att det kan dra i väg. Inte Müller menat, utan allmänt. En agent kan skicka ut att en spelare är aktuell för flera klubbar och då är man antingen med (i budkriget) eller inte. Eller håller man det mellan en agent och spelare samt klubb, sedan är man färdig – utan att det blir ett race. Jag försökte förklara konceptet.

Sundlöv berättar vidare att Brynäs i slutändan valde att passa på Müller, eftersom att man kan komma att behöva sprida ut pengarna på flera spelare framgent.

– Vår bedömning var att vi inte ville lägga alla ägg i samma korg, eftersom vi är osäkra på vad vi behöver fylla på med. Om det är en målvakt, back eller forward – och vilka skador vi har att förhålla oss till. Därför kom vi överens om att avvakta. 

När du säger ”inte lägga alla ägg i samma korg”, menar du ett miljonbelopp för en spelare då?

– Med våra mått mätt och de pengar vi har i dagsläget, så ville vi inte lägga alla ägg i samma korg. Om det är 50 000 kr eller fyra miljoner, det har jag ingen lust att kommentera. 

LIF svarar: ”Inte i närheten”

Leksands general manager Thomas ”Tjomme” Johansson har under säsongen förstärkt sin trupp med Carter Ashton och nu Mirco Müller. 

Båda har hämtats in då LIF varit sårbart på grund av skador, nu senast med Johan Fransson som opereras under fredagen.

”Tjomme” dementerar starkt att LIF pyntat upp flera miljoner för sin senaste rekrytering

– Det är inte i närheten av de pengarna, säger LIF-chefen om Müller.

Kan du nämna vilken lönenivå han ligger på med SHL-mått mätt?

– Som en spelare mellan en andra- och tredjelina. Jag vill inte nämna några summor. 

Müller fick själv, i en intervju med SportExpressen, svara på hur stor roll pengarna spelade in i hans beslut att flytta till Leksand.

– Det var ingen stor del. Det var i stort sett samma belopp som erbjöds från alla klubbar, och med tanke på hur världen ser ut under corona vet jag hur värdefullt det är att få spela hockey. 

Släppt flera spelare under säsongen

LIF har visserligen värvat två spelare denna vinter, men desto fler har flyttat på sig, vilket skapat utrymme i både numerären och på lönesidan. 

Det ska vara den främsta anledningen till att tabellsjuan har råd att förstärka laget.

Leksands IF släppte tidigt i höstas Andrée Hult och Sebastian Wännström till klubbar utomlands vilket frigjorde kapital. Under säsongen har även Lucas Nordsäter samt Marcus Karlberg lånats ut till Hockeyallsvenskan vilket hjälpt LIF ekonomiskt. 

Enligt SportExpressens uppgifter ska Leksand, under denna coronadrabbade säsong, dessutom fått ekonomisk uppbackning av externa finansiärer.  

– I vårt fall har vi släppt en hel del spelare under säsongen. Vi har lånat ut två spelare och två andra har lämnat klubben tidigt. Det har gett oss möjligheter – om vi hamnar i en skadesituation, som med Ashton och nu Müller som plockas in – att få ekvationen att gå ihop, kommenterar Thomas Johansson.

När ni ser en prognos för säsongen, var landar ni i ert bokslut?

– Det är inte mitt område på det sättet. Jag gör bara allt jag kan för att spara pengar i min spelarbudget för att generera till en bättre ekonomi i föreningen.