Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Skriver historia: ”Har aldrig tänkt tanken”

Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: SIMON HASTEGÅRD / BILDBYRÅN

Svensk hockeyhistoria är skriven. 

För första gången någonsin har ett herrlag på elitnivå en kvinnlig sportchef. 

Erika Grahm, 30, bryter ny mark.

– Jag har aldrig tänkt tanken att jag skriver historia, säger hon.

Smått förvånande har denna tunga nyhet gått under radarn i hockeysverige. 

När Erika Grahm valde att lägga skridskorna på hyllan i somras stod det klart att hon skulle anta en roll i Brynäs verksamhet och enligt klubben skulle hon bli ”mer involverad i Brynäs övriga sportsliga organisation”.

Det har hon sannerligen blivit. 

Men några detaljer över vilket ansvarsområde Grahm tilldelats har inte varit allmänt kända. 

SportExpressen kan nu berätta om den tidigare storspelarens uppgifter i Brynäs, som innebär att hon automatiskt skriver in sig i de svenska historieböckerna.

Numera är Erika Grahm, tillsammans med Johan Alcén, en annan färsking i sammanhanget, sportchefer för Brynäs fem representationslag.  

30-årige Erika Grahm, från Frånö i Ångermanland, bryter därmed helt ny mark i hockeysverige. Aldrig tidigare har en kvinna basat över ett herrlag på elitnivå. Och Brynäs blir – efter ett mardrömsår – faktiskt Sverigeledande eftersom föreningen anställt en kvinnlig sportchef.

– Jag har senaste tiden tänkt tanken: ”Är jag först?”. Det tror jag att jag är, säger Grahm. 

Det är du. Du är historisk. 

– Ja, och det är ju kul, men jag har aldrig tänkt tanken att jag skriver historia. Fast nog förstod jag att det inte suttit allt för många kvinnor i det där mötet.

Grahm: ”Intressant och lärorikt”

Mötet som Erika Grahm hänvisar till ägde rum förra veckan i Stockholm. Då samlades alla sportchefer i SHL för en tvådagarskonferens. 

Grahm var Brynäs representant under de dagarna.

– Det var intressant och lärorikt. Det är större frågor i SHL än SDHL, vilket är inspirerande. Samtidigt är det hockey vi sysslar med i slutändan. Rent hockeymässigt, regler och dylikt, har jag ju rätt bra koll på. Men SHL som helhet är något större. Det är inte bara att släppa pucken som det var för kanske 15-20 år sedan. Kul att få höra hur andra klubbar jobbar också.

Hur har övergången från att vara aktiv spelare till att sätta sig på en ledarstol gått?

– Det har ändå gått bra. Jag har knappt hunnit reflektera över det eftersom vi varit några kroppar korta under våren och sommaren, och samtidigt har jag gjort en smidig övergång under flera år eftersom jag både spelat och jobbat som sportchef på dam. Senaste åren har jag ändå känt att det sistnämnda jobbet drivit mig mer. Det blev därför en naturlig övergång till det här jobbet, berättar Erika samtidigt som hon tillägger:

– Jag saknar ändå hockeyspelandet. Inte att passa tider och leva efter ett schema, och att vara dedikerad till rutiner som träning, kost och sömn, men jag saknar spänningen och känslan i omklädningsrummet. 

Vilken prägel vill du sätta på Brynäs utifrån dina erfarenheter och kunskap?

– Vi ska framför allt bli ett Brynäs. Vi är en enormt stor klubb och Brynäs innefattar allt från herr- och damlag till juniorer och ”En bra start”. Min roll kommer vara att få ihop en helhet. Jag brinner lika mycket för att kidsen på Brynäsvallen, som är fyra-fem år, ska få bästa möjliga förutsättningar som att våra herr- och damspelare ska få maximalt bra förutsättningar. 

Om vi ska fokusera endast på SHL-laget, hur delaktig är du i det bygget?

– Jag och Johan (Alcén) jobbar väldigt tajt. Vi är en duo. Han är mer aktiv mot laget och jobbar med rekrytering samt scouting medan jag har ett strategiskt ansvar. Samtidigt bollar vi allt. Jag har inte samma kontaktnät inom herrhockeyn, men själva strukturen för hur man bygger ett lag är densamma, så vi bygger Brynäs tillsammans. 

Och SDHL?

– Det jag jobbat minst med denna sommar är faktiskt damsidan, som jag hade ansvar över tidigare. Där har vi ett inkört koncept som fungerar och Henrik Glaas (tränare) har kunnat ta över en del sysslor. När jag började som sportchef på damsidan för tre år sedan var det ett blankt papper, men vi har lyckats sätta en tydlig strategi sedan dess, som vi fortfarande följer. Den resan är vi inne på med herrarna och juniorerna just nu.

Kommer inte värva innan premiären

Då kan det vara läge för en snabb nyhetskoll med en av Brynäs två sportchefer.

Det har trots allt hänt en hel del i klubben senaste tiden. 

Anton Mylläri fick ett kontrakt över kommande säsong. Hur gick tankarna bakom det beslutet?

– Vi kände att vi behövde mer rutin och bredd på backsidan. Han har gjort jättebra ifrån sig. Det är en mogen och stabil kille. Det är ett bra komplement till övriga. 

Nu har ni åtta backar under kontrakt. Vem av dem hamnar utanför laget inledningsvis?

– Det får spelarna slåss om. Det har varit upp och ned för samtliga under försäsongen, men Mikko (Manner) har bra koll. Vi har en gedigen och stor stab som tar det beslutet. 

Har ni ekonomiska medel för att värva mer?

– Vi kommer starta säsongen med den här truppen. Sedan får vi se vad som händer under säsongen. Det var otroligt positivt med publikbeskedet och att landet öppnar igen. Vi åt nyss tårta på kontoret och firade det. Förhoppningsvis håller det i sig, för det var ett viktigt besked för Brynäs och hela Idrottssverige, avslutar Erika Grahm, SHL:s första kvinnliga sportchef någonsin.