Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

"Skäms inte över att jag tagit in Alexander"

Modos general manager Markus Näslund är väldigt nöjd med värvningen av Alexander Steen.Foto: Robban Andersson

ÖRNSKÖLDSVIK. Det har stormat kring Modo hela hösten.

Men anfört av Alexander Steen har Markus Näslunds lagbygge klättrat hela vägen till elitserie­toppen.

- Jag skäms inte över att jag tagit in Alexander, säger klubbens general manager.

Markus Näslund tar emot på sitt kontor i Fjällräven center, som tillika är en loge med utsikt över arenan.

Sin vana trogen är Näslund propert klädd och mumlar något ursäktande om de Modotröjor som ligger strödda över rummet i väntan på att signeras.

Det naturliga samtalsämnet är Alexander Steen. Att Modo var först ut att ta in NHL-spelare har inte undgått någon. Inte heller kritiken mot beslutet.

- Min uppfattning är att varje lag borde få sköta sitt och ta ansvar för det så länge man inte bryter mot några regler. För mig går Modo först och kommer alltid att göra det. Jag tycker att det var motiverat att ta in Alexander Steen med tanke på skadan på "Samme" (Samuel Påhlsson).

Steen inledde med en förlust borta mot Brynäs. Sedan dess har laget tagit poäng i sju raka matcher. Steen har ett poängsnitt på 1,63 per match och har varit tungan på vågen i stort sett varje kväll.

- Att han blev en sådan fullträff är givetvis en bonus. Jag tror inte att folk i allmänhet känt till tillräckligt mycket om ­Alexander men det gör de nog nu.

"Har en bred trupp"

Innan det började storma kring Alexander Steen riktades mycket fokus på Modos många utlänningar. Att det varit en ovanligt omskriven höst har inte undgått spelarna.

Per-Åge Skröder berättar:

- Man har hört snacket om att vi har många utlänningar men Näslund har sagt att kvalitet går före passet och det är rätt. Sedan blev det lite storm kring Steen, många lag gillade inte det. Men nu har vi något att bevisa för dem och det sporrar helt klart.

Segern mot Rögle i torsdags betyder att Modo för första gången sedan november 2008 toppar elitserien.

- Det är tidigt än men man vet vilket go det är i laget, det har varit si och så med det tidigare år när det varit tungt. Alla kom till Ö-vik tidigt i somras och vi har kommit ihop som grupp, säger Skröder.

Är det Modos bästa lag sedan guld­säsongen 2006-2007?

- Ja, det tycker jag. Vi har en sådan bra bredd på truppen nu.

"Jag är så jävla exalterad"

Alexander Steen gick till Modo inför säsongen 2004/05. Det blev bara en vinter i klubben innan NHL-karriären tog vid men Steen har rotat sig i Örnsköldsvik.

- Jag trivdes väldigt bra här, det är en grym sommarstad och jag trivs som bäst vid havet. Sedan har jag mycket polare här också, man har blivit förtjust i Ö-vik, förklarar Alexander Steen.

Och lite norrländska har du lagt dig till med också?

- Haha, ja. Det blir så när man bott här i snart tio år.

Alexander Steen har nära till skratt och uttrycker gång på gång hur roligt det är med hockey just nu.

- Jag är så jävla exalterad. Det är fantastiskt kul att vara hemma och spela, det blir långa säsonger där borta och det är klart att man har lite hemlängtan. Jag är en sådan som gillar svensk höst och vinter, och det var väldigt länge sedan man fick uppleva det.

Han pratar gärna om lagkänslan i det Modolag han spelar i nu.

- Jag har varit i många lag, men just det är här Modolaget är verkligen en riktigt bra grupp. Alla bara kör hela tiden och jag tror det är därför det går bra, vi har mycket talang men alla jobbar stenhårt. Sedan är det som i Blues förra säsongen, det är inte någon som kollar på tabellen. I de lag jag varit i tidigare som har missat slutspel har det alltid varit en massa snack om där det där strecket, är vi över eller är vi under? Nu är det mer avslappnat, säger Steen och tillägger:

- Det går bra nu men Sveriges bästa lag kröns i april, det här är bara förarbete.

Lockouten kan ta slut när som helst, hur skulle det kännas om du inte får vara med i april?

- Det skulle vara extremt ­jobbigt, man har kommit in så bra i gruppen.

Satsar inte på NHL

Markus Näslund tillträdde som general manager för Modo den 1 januari 2011. Ulf Samuelsson utsågs till Modocoach följande höst och har berättat att han i början nästan fick jaga i väg Näslund från båset för att få sköta sitt jobb.

Nu har Näslund lärt sig att fördela ansvaret.

- Jag har fått vara med och påverka hur organisation ser ut, det har hjälpt mig jättemycket. Jag kan ge "Uffe" och gänget mycket frihet och ändå veta att det sköts på ett sätt som jag vill. Jag har en mer normal tillvaro nu, även om ­jobbet fortfarande är med en dygnet runt, säger Näslund.

Blir du general manager i NHL någon dag?

- Nej, det tror jag inte. Jag har fått anbud från NHL-klubbar om managementjobb så skulle jag vara ute efter det hade det varit en lättare väg. Men det är inte otroligt att jag blir kvar inom hockeyn, att inte få tävla var en stor pusselbit som saknades i livet när man la av.

"Han brinner för det här"

Arbetet med Modo har också inneburit att Näslund kommit närmare sin vice general manager, Peter Forsberg.

- Vår relation har haft lite olika plan. Först växte vi upp tillsammans, spelade med och mot varandra och var väldigt tajta. Sedan flyttade vi isär och levde olika liv, spelade mot varandra och var rivaler. Det var inte så att vi var ovänner men vi tappade kontakten lite. Först bodde vi i olika världsdelar och sedan möttes vi med två lag som var värsta rivaler. Det var inte direkt så att man pratade innan eller efter matcherna.

- Jag var i ett annat skede i livet också, hade familj redan då medan Peter bildat familj nu. Vi har alltid haft en bra relation när vi träffats, men är man ifrån varandra länge tappar man kontakt. Så att vi få lära känna varandra lite mer nu som vuxna är jättekul och det har fungerat jättebra för oss tillsammans. Även fast han har jättemånga andra projekt märks det att han brinner för det här och det hjälper mig jättemycket i mitt jobb.

"Det finns inget att gnälla på"

Örnsköldsvik med omnejd är en bygd som andas ishockey. I fikarum runtom i kommunen är laget ofta det stora samtalsämnet.

Per-Åge Skröder gör sin sjunde säsong i Modo och har hunnit göra sig ordentligt hemmastad i staden.

- Man märker på folk man känt länge hur roligt de tycker att det är när det går bra. Men man får ju höra när det går dåligt också.

Strandbergs måleri är en av de arbetsplatser där det surras hockey över matlådorna varje lunch. Hampus Sjöberg, Patrik Åström och Tommy Edlund följer klubben noga.

Kraven är högt ställda.

- Det är nästan så att det snackas mindre nu när det går bra, det finns inget att gnälla på, konsterar Hampus leende men utan att skämta.

Ändå har Alexander Steen på kort tid hunnit bli folkkär.

- Snacket går ju att Steen till och med är bättre än vad Foppa var, att han tillför laget mer eftersom Foppa hade en sådana skadeproblem medan Steen är på väg upp, säger Patrik.

Både Hampus och Tommy har säsongskort på Fjällräven center. ­Patrik hinner inte, han har tre grabbar som spelar hockey. Han har bråttom till Modohallen, ena sonen spelar cup men Patrik hittar ändå tid att snacka Modo en stund - till dess att Modo-legendaren Magnus Wernblom ringer och jagar på.

Patriks ord om Steen-effekten får bli slutord.

- Det är klart att det finns en Steen-effekt. Men jag menar att lagbygget är det viktiga och då är det ju Näslund som ligger bakom... Och Foppa!