SHL:s bästa målvaktspar

Publicerad

I och med att Rögle BK nyligen gjort klart med Ville Kolppanen har samtliga lag i SHL nu klart med sina målvaktspar till den kommande säsongen. 

Nu har SportExpressen sammanställt en ranking över SHL:s 14 målvaktspar.

Läs listan för att se var ditt favoritlag hamnar i sammanställningen.

SHL kommer i vinter att ha en oerhört stark målvaktsuppsättning där många lag har det bättre ställt än på länge - Viktor Fasth och "Monstrets" återkomst till svensk ishockey ger en stjärnglans utöver det vanliga.

Givetvis kan saker förändras, men just nu har samtliga lag dessa målvaktspar och rankningen baseras på vad som finns just nu - i rankningen har vi också tagit störst hänsyn till förstamålvakten som laget kommer att ha, men helheten har givetvis också vägt in.

Foto: DANIEL ERIKSSON / BILDBYRÅN

14) Mora IK. Christian Engstrand - Mattias Pettersson

Nykomlingarna hade nog gärna haft ett starkare namn vid förstaspaden, men Christian Engstrand är inte för den saken en ostabil SHL-målvakt. Har levererat i SHL tidigare, men får tyvärr finna sig att på förhand vara lägst rankad på den här listan.

Foto: OLA WESTERBERG / BILDBYRÅN

13) Karlskrona HK. Johannes Jönsson - Henrik Lundberg

Johannes Jönsson stod för ett genombrott på SHL-nivå i fjol, och kan komma att ta ännu ett stort kliv i vinter. Men njae... Karlskronas målvaktspar, i jämförelse med konkurrenternas, får det inte precis att vattnas i munnen här i juli månad.

Foto: JOHAN BERNSTRÖM / BILDBYRÅN

12) Örebro HK. Eero Kilpeläinen - Axel Brage

Rapporter gör gällande att Örebro kan ha gjort ett fynd i Kilpeläinen, men vi har sett uppskrivna nyförvärv från öst misslyckas förut och jämfört med Julius Hudacek så känns det som ett steg ned för krisklubben. Kan Brage utmana?

Foto: VLADIMIR FEDORENKO / IBL BILD / SPUTNIK/IBL SPUTNIK [DOWNLOADED]

11) Rögle BK. Ville Kolppanen - Emil Kruse

Att ersätta Anders Lindbäck med en ännu bättre målvakt är något av Mission Impossible. "Masken" hade spänt bågen högt och ville ha såväl Niklas Svedberg som Lasse Johansson. Nu blev det Kolppanen som gjort tre säsonger i KHL. Och ja, det kan bli succé men även här känns det inte helt säkert inför säsongen.

Foto: GEPA PICTURES/ CHRISTIAN ORT / GEPA PICTURES BILDBYRÅN

10) Djurgårdens IF. Joacim Eriksson - Adam Reideborn

Jocke Eriksson har under flera säsonger levererat på SHL-nivå, och är på så sätt ett säkert kort för Djurgården att satsa på. Här har vi dock ett målvaktspar där förstaspaden inte alls känns helt gjuten, Reideborn storspelade i fjol och kan nog utmana där. Spännande att följa, helt klart! 

Foto: PETER SKAUGVOLD / BILDBYRÅN

9) Luleå HF. Joel Lassinantti - Filip Gustavsson

För det första. Att Luleås målvaktspar är så lågt ned som nia visar på den kvalitet som finns i SHL i år. Men, tilläggas bör också att Lassinantti inte alls levererade som tidigare under fjolårssäsongen och nu känner han nog flåset från Gustavsson som är ett stort framtidsnamn - och blivande förstamålvakt i JVM?

Foto: (C) SIMONE SYVERSSON / (C) SIMONE SYVERSSON/STELLA PICTURES STELLA PICTUR

8) Färjestad BK. Lars Haugen - Stefan Steen

Färjestad har det gott ställt på målvaktssidan, ändå utan att ha den där riktigt helgjutna förstamålvakten som vinner matcher ett lag inte borde kunna vinna. Haugen och Steen är två jämnskickliga målvakter vilket ger en bra kamp på träningen som motiverar båda att alltid ge allt. 

Foto: BOBBO LAUHAGE / KAMERAPRESS.SE/IBL KAMERAPRESS.SE

7) Frölunda HC. Johan Gustafsson - Johan Mattsson

"JG" har en väldigt hög topp i sitt spel, men där finns också väldigt djupa dalar. En berg- och dalbana som nog är den största orsaken till att han aldrig lyckats i Nordamerika. Nu får han en ny parhäst i unga Johan Mattsson, som i vinter nog får fokusera på att se och lära. Frölunda är en av guldfavoriterna i vinter, men har minst en klass sämre målvaktsuppsättning än övriga guldfavoriter.

Foto: ANDREAS L ERIKSSON / BILDBYRÅN

6) Brynäs IF. Felix Sandström - David Rautio

Felix Sandström är ett av våra största framtidsnamn och kan komma att bli en klassmålvakt i NHL - vad passar då bättre än att ha rutinerade David Rautio som sidekick? Brynäs kan stoltsera med ett målvaktspar av hög klass, och vinner mycket på att ha samma målvaktspar som fjolåret där laget sensationellt nådde SM-final.

Foto: STEFAN PERSSON / BILDBYRÅN

5) HV 71. Linus Söderström - Fredrik Pettersson-Wentzel

Fjolårets absolut största utropstecken i SHL, bland målvakter då så klart. Petad och helt utan förtroende i Djurgården kom han till HV 71 tänkt som andramålvakt. I slutspelet var det dock Söderström som visade hela Sverige vilken klassmålvakt och människa han är. Hade kunnat åka över till Nordamerika i år, men stannar ett extra år. Jackpot för HV 71!

Foto: USA TODAY NETWORK / USA TODAY SPORTS/SIPA USA/IBL SIPA USA

4) Linköpings HC. Jonas Gustavsson - Jacob Johansson

"Monstret" är tillbaka i svensk ishockey efter åtta år - och alla som fanns med i slutspelet 2009 minns den sjuka insats han då stod för. Löjligt hög potential, men höjer ett varningens finger ändå. Han har inte spelat kontinuerligt på flera säsonger. Hur klarar han av att hantera pressen som kommer ställas på honom, och att matchas 80-90 procent av matcherna?

Foto: ROBERT GRANSTRÖM/TT / TT NYHETSBYRÅN

3) Skellefteå AIK. Joni Ortio - Gustaf Lindvall

Sett till målvaktsparet så hör inte Skellefteå hemma så här högt upp - men Joni Ortio är individuellt sett en av SHL:s två bästa målvakter. Har en nivå som få når upp till, och är tillsammans med Viktor Fasth den målvakt som känns mest kompatibel att spela i NHL igen. Finländaren var i fjol en stor anledning till att Skellefteå ens knep en svettig plats i kvartsfinalen.

Foto: MARTIN MEISSNER / AP TT NYHETSBYRÅN

2) Växjö Lakers. Viktor Fasth - Viktor Andrén

Viktor Fasth är tillbaka i SHL, och skulle rankningen göras efter bästa målvakt så hade Växjös supermålvakt återfunnits högst upp. Är en klassmålvakt som vi ska vara glada över att ha tillbaka i SHL, och den matchvinnarmålvakt som kan bära ett lag till guld helt på egen hand. För Andrén, som är en up and coming keeper, är det nu bara att se och lära. Bättre läromästare är svår att hitta i SHL.

Foto: STEFAN PERSSON / BILDBYRÅN

1) Malmö Redhawks. Oscar Alsenfelt - Cristopher Nihlstorp

Nihlstorp kom till Malmö som färsk SM-guldmålvakt och nog var han tänkt att äga den där förstaspaden i Skåneklubben. Men Alsenfelt stal showen totalt, och ägde SHL:s målvaktsscen under fjolåret. Förtjänade alla utmärkningar han fick - och hade anbud som kunde staplas på hög efter säsongen. 

https://twitter.com/LadheStefan/status/882926529835151360
Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter och Instagram.

Expressen
Till Expressens startsida

Mest läst i dag