Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Nobbar budet: ”Det har varit ångestfyllt”

Skellefteå körde över Leksand med 8-2 i den senaste omgången i lördags. Se höjdpunkter från matchen.
Foto: OLA WESTERBERG / BILDBYRÅN
Foto: SUVAD MRKONJIC / BILDBYRÅN
Foto: OLA WESTERBERG / BILDBYRÅN

Skellefteå AIK tvingas leta ny tränare till nästa säsong.

Tommy Samuelsson väljer att tacka nej till en fortsättning.

– Det är så klart ett tufft beslut att ta, säger Samuelsson.

Tommy Samuelsson tog upp Skellefteå i SHL 2006 och återvände för en andra tränarsejour i Västerbotten 2018. Han skrev då på ett tvåårskontrakt – men när det går ut efter den här säsongen väljer han att lämna.

 Under måndagen meddelade Skellefteå AIK att Samuelsson nobbat en förlängning.

– Vi har haft en dialog med Tommy kring tränarjobbet för kommande säsong under en tid men nu har Tommy valt att tacka nej till en fortsättning, säger klubbens general manager Erik Forssell.

Skellefteå har hittat formen senaste tiden och efter tio segrar på tio matcher i februari ligger laget nu på andraplats i SHL-tabellen. 

- Det här är ett beslut som växer fram. Det är så klart ett tufft beslut att ta. Det har varit ångestfyllt men jag har kommit fram till rätt beslut ändå. Jag har varit ärlig mot både mig själv och föreningen när jag tagit det här beslutet. Skellefteå har startat en resa som är väldigt intressant och som kommer bli väldigt bra för föreningen och bygden men jag känner också att det är dags för mig att gå vidare. Det är inget dramatiskt, bara ett beslut som vuxit fram, säger Tommy Samuelsson till SportExpressen.

Samuelsson: ”Inget konkret erbjudande”

Vad har Skellefteå för framtid som förening?

- Jätteintressant framtid. ”Forre” (Erik Forssell, general manager) har ju varit länge i SHL och Niclas Lundkvist (sportchef) har kommit in från en lite annan värld vilket gjort att det blivit en ny känsla och nya idéer vilket fått föreningen att växa. Sen har det börjat komma fram fler yngre förmågor som gör det väldigt bra. Skellefteå har blivit en utvecklande miljö att växa i och jag tycker det är rätt steg.

Har Skellefteå valt en bra väg att vandra sedan de beslöt sig för att göra ett omtag?

- Helt rätt väg. Tillbaka till egna förmågor och en egenproducerande verksamhet. Det är svårt bygga lag med för mycket importer och det gäller inte bara Skellefteå.

Kommer du att finnas med i jobbet kring att rekrytera ny tränare, som bollplank eller resurs?

- Det vet jag inte. Vill de använda mig när de ska rekrytera så absolut.

Stannar du i svensk hockey nästa säsong?

- Jag har varit ärlig mot ”Forre” och Niclas. När jag fick frågan från dem om jag ville stanna och nu gav mitt besked så sa jag att jag ville vara här och nu och att jag inte ville tänka på framtiden, jag vill fokusera på vad vi har kvar av säsongen här innan jag börjar tänka på framtiden. Jag har inte något konkret erbjudande att ta ställning till men tanken är att fortsätta. Sen är det spekulationer den här tiden på året så vi ville få ut mitt besked för att fokusera framåt och slippa massa skriverier om mig som skulle ta fokus från vår uppgift.

Och nu är fokus på att vinna guld, har ni ett lag som kan göra det?

- Det är ju en spektakulär säsong i SHL i år där det finns många lag som kan vinna. Vi vill vara ett av de lagen och kommer så klart göra allt för att lyckas. Sen med tanke på hur vi spelat i februari så har vi gett oss själva chansen att avsluta grundserien bra och vi har fem matcher på oss att ge oss själva bästa förutsättningarna inför slutspelet.

Skellefteås assisterande tränare Stefan Klockare och Stefan Hedlund samt målvaktstränaren Krister Holm har kontrakt över nästa säsong.


LÄS MER: ”Skellefteå har satt sig i en knepig sits.”