SHL-spelaren tog av sig kläderna för tv-profilen

SVT:s sportreporter Lovisa Giertta berättar om trakasserierna i arbetet.
Foto: / BILDBYRN
SVT:s sportreporter Lovisa Giertta.
Foto: / BILDBYRN

Två sportreportrar har sextrakasserats i direktsändning den senaste tiden.

Tyvärr inga ovanliga händelser, menar SVT:s Lovisa Giertta.

Nu berättar hon om när en SHL-spelare gick över gränsen efter en match.

– Han hade blicken fäst på mig och stod där alldeles naken på en armlängds avstånd. Jag kände mig chockad och obekväm, säger hon.

Den senaste tiden har två specifika fall av sexuella trakasserier mot sportreportrar fått medial uppmärksamhet.

Eurosports Isabel Boltenstern kände sig tvingad att ställa sig bredvid en polis för att kunna utföra sitt arbete – efter att flera män antastat henne utanför Friends arena i samband med Europa League-finalen. Och under Franska öppna kastades spelaren Maxime Hamou ur turneringen efter att ha hållit fast och vid upprepade tillfällen försökt kyssa tv-reportern Maly Thomas.

Två händelser som tyvärr bara utgör två exempel på något som är vardag för många kvinnliga sportreportrar, menar SVT:s sportprofil Lovisa Giertta.

"Kände mig chockad och obekväm"

Nu berättar hon om när en SHL-spelare medvetet klädde av sig alla kläder framför henne när hon skulle göra en intervju, en händelse som SVT:s Kulturnyheterna tidigare skrivit om.

– Jag skulle intervjua en spelare som hade avgjort matchen och när jag står där i livesändning ställer sig en av hans lagkamrater och klär av sig alla sina kläder. Hans blick är hela tiden fäst vid mig, så han gör det fullständigt medvetet för att få mig obekväm. Till slut står han där helt naken på bara en armlängds avstånd från mig, säger hon.

Hur reagerade du då?

Jag blev helt röd i ansiktet och kände mig så otroligt obekväm. Samtidigt står hans lagkamrater och skrattar åt honom för att de tycker att han är så rolig. I efterhand kände jag mig chockad.

– Tänk dig att en kvinnlig idrottare skulle ställa sig framför en manlig reporter och ta av sig kläderna. Det skulle aldrig hända, det är en helt absurd tanke.

Får kommentarer för sitt utseende

Lovisa Giertta ångrar att hon inte kontaktade den berörde spelaren eller dennes SHL-klubb efteråt.

Hon vill betona att händelser i den här kategorin långt ifrån tillhör vanligheterna och att hon för det allra mesta upplever sin arbetssituation som väldigt bra. Men åtminstone någon gång i månaden får hon kommentarer av spelare, ledare och andra om sitt utseende, eller det faktum att hon är kvinna.

Hon beundrar Eurosports Isabel Boltenstern för sin instinktiva reaktion när hon knuffar bort en man som försökte kyssa henne. Och hon tycker att det var helt rätt av Franska öppna att kasta ut Maxime Hamou ur turneringen.

– Det han gjorde mot tv-reportern var så långt över gränsen. Men jag saknar diskussionen om tv-reporterns kolleger som sitter och skrattar i studion efter att spelaren försökt kyssa henne, det är ett stort problem, säger Giertta.