Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Häktade Brynäs-spelaren: ”Chockad och besviken”

Brynäs-spelarens advokat: "Han blev bestört och chockad".
SHL-spelaren häktas misstänkt för våldtäkt och misshandel i nära relation.
Foto: Sven Lindwall
På onsdagen hölls häktningsförhandlingen i tingsrätten.
Foto: SVEN LINDWALL
SHL-spelaren tillhör klubben Brynäs.
Foto: SVEN LINDWALL
Här i en lägenhet nära arenan ska brotten ha begåtts.
Foto: SVEN LINDWALL
SHL-spelaren transporteras inför häktningsförhandlingen.
Foto: SVEN LINDWALL

En hockeyspelare i Brynäs har häktats som på sannolika skäl misstänkt för våldtäkt och misshandel i en nära relation. 

Det finns både muntlig och teknisk bevisning i fallet – bland annat spelarens beslagtagna mobiltelefon. 

– Jag lade fram så pass mycket bevisning att tingsrätten ansåg att det föreligger sannolika skäl, säger Thomas Bälter, kammaråklagaren. 

Spelaren hade dock inte räknat med att bli häktad. 

– Chockad och besviken, säger spelarens advokat Gustaf Andersson om spelarens reaktion på beskedet. 

Trots att Brynäs kände till polisanmälan deltog spelaren i de för klubben historiskt viktiga kvalmatcherna, om föreningens existens i högstaligan SHL, mot HV71. En serie Brynäs senare vann – och därmed säkrade SHL-kontraktet.

För knappt en månad sen skrev SportExpressen om en SHL-spelare som polisanmälts för brott i en nära relation.

Spelaren är verksam i Brynäs. 

Spelaren, som häktades misstänkt för misshandel och våldtäkt under onsdagseftermiddagen, anhölls i måndags och det var först då han blev avstängd av Brynäs. 

Spelarens mobiltelefon tagen i beslag för teknisk undersökning

Under onsdagen så beslutade tingsrätten att han skulle häktas som på sannolika skäl misstänkt för misshandel och våldtäkt. 

– Tingsrätten hade att pröva om det förelåg sannolika skäl eller inte. Och jag lade fram så pass mycket bevisning att tingsrätten ansåg att det föreligger sannolika skäl, säger Thomas Bälter, kammaråklagare, efter förhandlingen. 

Vad är det för typ av bevisning? 

– Jag kan inte gå in på det i detalj men det finns både muntlig och teknisk bevisning. Utredningen kommer nu fortsätta med ytterligare förhör med olika förhörspersoner och bland annat tekniska undersökningar av telefoner som är tagna i beslag. 

Rör det sig om spelarens telefon? 

– Det är både målsägandes och misstänkts telefon som är tagna i beslag. 

Advokaten: ”Han förnekar att han gjort sig skyldig till våldtäkt”

Spelaren häktas med restriktioner och åtals ska vara väckt senast 19 maj om åklagaren inte begär spelaren omhäktad. 

– Chockad och besviken. Omständigheterna talar för att det inte ens är sannolika skäl, säger Gustaf Andersson, spelarens advokat om spelarens reaktion på beskedet. 

Han vill inte uttala sig om hur Brynässpelaren har uppfattat de misstänkta brotten. 

– Exakt vad han menar har hänt kan jag inte gå in på eftersom det är förundersökningssekretess, annat än att han förnekar att han har gjort sig skyldig till en våldtäkt, säger Gustaf Andersson. 

Restriktioner för att spelaren inte ska kunna undanröja bevis

Skälen för restriktionerna är att spelaren inte ska kunna undanröja bevis och att straffsatsen inte är lägre än två år.

Trots att Brynäs kände till polisanmälan deltog SHL-spelaren i spel i de för klubben historiskt viktiga kvalmatcherna, om föreningens existens i högstaligan SHL, mot HV71. En serie Brynäs senare vann, och därmed säkrade SHL-kontraktet.

Spelaren, som häktades misstänkt för misshandel och våldtäkt under onsdagseftermiddagen, anhölls i måndags och det var först då han blev avstängd av Brynäs.

Anmälaren är hockeyspelarens förra flickvän.

– Jag trodde aldrig det kunde gå så här långt, och det trodde inte han heller. Han har efteråt sagt att jag var den sista han ville skada och det tror jag på. Jag vet ju hur viktig jag var för honom. Men det gör ingenting ogjort, sa hon till SportExpressen. 

Åklagaren förtegen om utredningen mot spelaren

Åklagaren, Thomas Bälter, talade med Expressen i samband med att hockeyspelaren åtalades.

– Jag kan egentligen inte säga någonting mer än att han är anhållen och begärd häktad, misstänkt för våldtäkt och misshandel. I övrigt kan jag inte uttala mig kring utredningen, sa åklagaren.

Av handlingar hos tingsrätten framgår att hockeyspelaren anhölls i måndags. Sedan dess har han suttit i arresten, misstänkt för misshandel och våldtäkt mot sin före detta flickvän.

Vid 13.30-tiden på onsdagen inleddes häktningsförhandlingen i tingsrätten. Hockeyspelaren satt iförd en beige tröja bredvid sin advokat. Duon skildes åt av ett plexiglas. 

Förhandlingen inleddes efter teknikstrul med att åklagare korrigerade tidspunkten för de misstänkta brotten. Den misstänkte hockeyspelaren gav ett neutralt intryck i rätten. Hans advokat berättade sedan att hans klient nekar till brott. 

Därefter fick alla åhörare lämna häktningsförhandlingen. 

Spelade match samma dygn som misstänkta brotten

Brotten ska ha skett i mitten av mars – i en bostad som ligger alldeles i närheten av Brynäs hemmaarena. 

Under samma dygn de misstänkta brotten inträffade spelade hockeyspelaren match för Brynäs. 

SHL-spelarens advokat sa inför förhandlingen:

– Hans inställning är att han förnekar misstankarna. Vi kommer bestrida häktningsyrkandet. Vi menar på att det inte ens är ”sannolika skäl” för de här misstankarna. Vi kommer begära att häktningsyrkandet ska ogillas, och han ska sättas på fri fot. 

SHL-spelare begärd häktad

SportExpressen har varit i kontakt med spelarens pappa, som inte vill kommentera.

När SportExpressen tidigare var i kontakt med Brynäs sa föreningen att de kände till att det finns en polisanmälan mot en av deras spelare. 

– Vi har nåtts av information om en anmälan mot en av våra anställda. Vi hanterar personalärenden internt, sa klubbens presskommunikatör då. 

Brynäs ville inte uttala sig om spelaren var avstängd, men han hölls ur spel ett tag efter anmälan, bara för att sedan vara tillbaka i spel under ett viktigt skede av säsongen. 

SportExpressen har vid upprepade tillfällen under onsdagen sökt företrädare i Brynäs för frågor. Under onsdagen svarade de endast i ett pressmeddelande på frågan varför SHL-spelaren fick delta i matchspel trots att han var polisanmäld.

Nils Ekman och Josef Boumedienne tränade Brynäs under kvalet. SportExpressen har varit i kontakt med båda tränarna, som inte vill svara på frågor. 

”Jag har inget att säga”, säger Ekman i ett sms.

Brynäs menar att ingen formell misstanke hade riktats mot mannen, utan konstaterar att spelaren först i måndags blev delgiven misstanke i samband med anhållandet, och att han då stängdes av av föreningen.

SportExpressen har sökt såväl spelarens tränare som andra företrädare i Brynäs. Samtliga avböjer att kommentera.