SHL-profilen lägger ner hockeykarriären

Foto: FREDRIK KARLSSON / BILDBYRÅN
Foto: FREDRIK KARLSSON / BILDBYRÅN

En av SHL:s mest framträdande spelare senaste åren tackar för sig. 

Johan Rynos hockeykarriär är över.

– Jag är otroligt tacksam för alla år jag fått, säger 34-åringen. 

Svensk ishockey blir en stor spelare fattigare – i dubbel bemärkelse. 

196 centimeter långa Johan Ryno kommer inte dra på sig skridskorna i vinter. 

– Nej, jag har bestämt mig. Jag kommer satsa på en civil karriär hos Spektra Finans och Försäkring.

Hur känns det att det är slut?

– Det känns bra. Jag har varit sugen på något nytt ett tag och det var ett bra tillfälle att testa vingarna på annat håll.

Ryno kommer med sin familj bo kvar i Karlstad och i oktober börjar han arbeta som kapital- och försäkringsrådgivare hos Spektra.

Han har senaste två åren studerat för att tillskansa sig de licenser som krävs.

– Allt eftersom man blir äldre börjar man tänka på vad man ska göra efter karriären. Jag blev allt mer säker på det här under säsongen och med vår familjesituation, där vår son nyss börjat i skolan. 

Har coronapandemin och hur den slagit mot ekonomin och hockeyklubbar påverkat ditt beslut?

– Nej, det tycker jag inte. Jag har varit klar med vad jag vill göra. När man sedan ser vad som händer känns beslutet ännu bättre. Jag är sugen på andra saker i livet.

” Jag tror inte att hela sanningen kom fram”

Johan Ryno kom fram som en jättetalang under mitten av 00-talet och han har under sin knappt 20 år långa karriär tillhört klubbar som Frölunda, AIK, Timrå, Djurgården, Oskarshamn, Leksand och Färjestad.

– Det har varit sjukt roliga år. Framför allt har jag fått lära känna mycket roliga människor i lagen och runtomkring föreningarna. Det tar jag med mig, att jag fick möjligheten att träffa mycket nya människor.

Vad skulle du säga sticker ut under din karriär?

– Det får nog bli avancemanget till SHL med Leksand och AIK. Och att jag fick spela för Tre Kronor, men just avancemanget med Leksand 2013 var speciellt. Det var fantastiskt kul, säger Ryno och fortsätter:

– Det var väldigt häftigt som det blev också, det var lördag, påskafton och fullsatt i Tegera Arena. Det kommer jag aldrig glömma.

Ryno skulle komma att bli en av Leksands största stjärnor under SHL-åren 2013-2015, men när klubben ramlade ur högstaligan lämnade han Dalarna. 

Som kapten. 

Något han fick kritik för, trots att det femårskontrakt han kritade på under vintern 2015 slutade gälla när LIF blev allsvenskt. 

– Så var det, men jag tror inte att hela sanningen kom fram från Leksands sida. Jag hade ett möte med Tore Jobs (sportchef), som berättade att de inte hade möjligheten att ha kvar mig. Jag svarade ärligt att jag förstod det och att jag hade som avsikt att fortsätta spela i SHL efter att äntligen ha etablerat mig där efter sju år i allsvenskan. Jag ville fortsätta på den vägen. I stället vinklades det som att det bara var mitt beslut. 

Men det var gemensamt?

– Det var det då, men inte officiellt utåt. Det var inga hard feelings på mötet, utan de kunde inte erbjuda något kontrakt vilket jag förstod.

Du fick mycket skit under den perioden.

– Det får man säga. Det var inte roligt, men jag har inte fokuserat så mycket på det. Jag och de runtomkring mig vet sanningen. Det räcker för mig.

Ryno firar tillsammans med Jesper Olofsson. Under fem år tillhörde han Färjestad.
Foto: FREDRIK KARLSSON / BILDBYRÅN

Rynos sista klubb blev schweiziska HC Lugano, men slutet i SHL spenderades i Färjestad. Totalt registrerades han för 243 matcher och 163 poäng under sina fem år i Karlstad. 

En stad som är van att få fira SM-guld, men Ryno fick aldrig lyfta Le Mat-pokalen.

– Det grämer mig lite. Framför allt de sista åren när vi hade bra lag. Det hade varit roligt, men det kan inte jag göra något åt nu. Jag gjorde allt jag kunde, men det räckte inte hela vägen, säger Ryno som öser beröm över FBK:

– Det är en fantastisk förening och vi som familj har trivts otroligt bra i Karlstad. De åren i Färjestad är jag väldigt tacksam över.

Din resa är ändå speciell, från supertalang, till något bortglömd, till allsvensk spelare och slutligen en stjärna i SHL. Vad tänker du när du ser tillbaka på alla år?

– Jag är väldigt stolt över den resan, att jag fortsatte streta på. Som du säger gick jag från att vara en hajpad supertalang till att hatta runt i många klubbar och få skadebekymmer, som diskbråcket 2006 när jag skulle försöka ta en plats i ett starkt Frölunda. Sedan blev jag utlånad mycket, men tog mig ändå tillbaka och gick min egen väg.

Och nu får du avsluta på dina egna villkor. 

– Ja, och jag är otroligt tacksam för alla år jag fått, att jag kunnat hålla på med min största hobby i livet och att få välja att sluta på mina egna premisser. All erfarenhet och kunskap jag fått med mig i möten med många olika människor både på och utanför planen genom åren tar jag med mig in i min nya karriär.