Foto: DANIEL ERIKSSON / BILDBYRÅNFoto: DANIEL ERIKSSON / BILDBYRÅN
 Foto: DANIEL ERIKSSON / BILDBYRÅN
Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅNFoto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN
 Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN

SHL-pampen: "Känns livsfarligt att prata om"

Publicerad

Sämsta publiksnittet på 14 år i fjol och bästa publiklaget har åkt ur. 

Det finns flera anledningar till oro för SHL och svensk hockeys framtid.

Därför var det spännande att träffa SHL-bossen Jörgen Lindgren.

Även om alla frågor inte får svar.

Och jag gillar hans avslöjande att hockeyallsvenskan kan få mer pengar av SHL.

SHL:s VD Jörgen Lindgren är en skicklig förhandlare. Han kan inte kritiseras för tv-avtalet som från och med nästa säsong ger varje SHL-klubb 40-50 miljoner årligen. För det förtjänar Lindgren och SHL bara beröm. 

Att lagen i hockeyallsvenskan bara får 2,3 miljoner kronor i motsvarande tv-avtal är inte Jörgen Lindgrens fel.

Hockeyallsvenskan kan också på egen hand ta bort den meningslösa allsvenska "finalen" mellan ettan och tvåan i serien som bara leder till fortsatt kval. 

När SHL utökades till 14 lag och kvalsystemet gjordes om så var också SHL skickliga förhandlare gentemot hockeyallsvenskan. För det var flera klubbar som inte alls ville förlora kvalserien, tyckte de nya arenakraven var fel och kände sig överkörda av dåvarande VD:n Stefan Bengtsson.

Moras klubbdirektör Peter Hermodsson har varit frispråkig:

– Det finns ingen anledning att Mora ska ha en arena för 5000 åskådare om vårt snitt ligger på 4000. Det är patetiskt tycker jag och jag kommer alltid tycka det.

Allsvenska lagen kritiska

Hermodsson har onekligen en poäng.

Varför ska en nykomling som Mora tvingas ha en arena med plats för 5000 åskådare när fem av SHL-lagen i fjol hade ett snitt på under 5000 åskådare per match?

De allsvenska lagen har också varit kritiska till den blyga ersättningen när spelare flyttar från allsvenskan till SHL, där har SHL satt ett tak på åtta miljoner kronor totalt, mer kan aldrig allsvenskan få från SHL under en säsong, oavsett hur många spelare som byter division.

På grund av det taket kan hockeyallsvenskan hamna i läget att få sämre betalt per spelare ju fler som flyttar till SHL. En svårbergriplig matematik som kan få vem som helst att gasta:

– SHL - hockeymördare.

Jörgen Lindgren och jag är inte alltid överens, men han ger sina svar på de här heta frågorna.

– Vi har sett över tid vad som krävs för att man ska vara förberedd ekonomiskt och organisatoriskt för att lyckas i SHL. 5000 sittplatser behövs för att ge intäkter som krävs för långsiktighet. Förr delades det ut dispenser till höger och vänster och det räckte med en krona i positivt eget kapital. Det håller inte i längden. Vi vet matematiskt vad som är en bra plattform.

SHL är "på rätt väg"

Lindgren är övertygad om att SHL är "på rätt väg" - torts kritik nyligen från konsultföretaget EY som i en rapport påstår att "affärsmodellen i SHL inte är sund - och när jag tar upp att ligan hade sämsta publiksnittet på 14 år i fjol, så kontrar SHL:s VD snabbt: 

– Sett över hela säsongen, alltså även slutspelet var vi nästan "all time high" i fjol. Klubbarna jobbar enormt hårt för att locka mer publik till varje enskild match. Men publiken i grundserien i fjol - det var en varningsklocka. 

Då kommer vi till ett av SHL:s största problem: att Leksand har åkt ur.

Utan ligans främsta publikdragare på bortaplan är SHL i trubbel.

Leksand väcker uppmärksamhet och känslor på en nivå som väldigt få SHL-lag.

Optimisten Jörgen Lindgren hoppas på positiv effekt av att SHL-spelare kommer slåss om platser i OS och han tror även Champions Hockey League ökar intresset för SHL.

Jag beundrar Lindgrens engagemang och han svarar även på frågan om mer pengar till hockeyallsvenskan. 

Nog borde ni kunna hjälpa hockeyallsvenskan mer?

- Vi ska absolut hjälpa hockeyallsvenskan och det handlar inte bara om pengar. Utan också om resurser som spelare och ledare. Med nya tv-avtalet ska vi verkligen se över hur vi kan göra mest nytta för svensk hockey. Vi behöver en stark allsvenska och att svensk hockey står sig starkt överhuvudtaget, säger Lindgren.

Jag hoppas att han lever upp till sina ord.

Klubbarna dåliga på att hantera sin ekonomi

Ett gott tecken är att han är självkritisk. Han medger att SHL-klubbar tidigare varit dåliga på att hantera sin ekonomi. 

– De senaste åren har vi sett en betydligt förbättrad inställning i hur professionella klubbarna har blivit. Det har blivit mycket, mycket bättre. 

Här kommer vi också till den främsta skiljelinjen mellan SHL-pamparna och ståplatspubliken.

Lindgren tänker ekonomiskt när det gäller antal matcher i grundserien.

– Jag tror inte det är för många matcher. Sedan måste vi hitta ännu mer aktiviteter till de matcher som drar minst publik, för det är inget som säljer sig lätt. Där gäller det att hitta olika paket och event som bilvisningar eller rida hästar eller vad det nu må vara. Vi ska ha happenings och events, det måste vi ha för klubbarnas ekonomi. Men det får inte bli cirkus. Det ska vara fokus på det sportsliga.

Balansgången mellan traditionell supporterkultur och "bilvisningar och rida hästar" är en överlevnadsfråga för alla klubbar i SHL.

Här måste SHL vara ännu tydligare gentemot sina fans.

Och mer lyhörda.

Det känns både onödigt och dumt när Leksand inte får välja tröjfärg på hemmaplan.

Sedan förstår jag att Lindgren inte svarar på om han hellre skulle vilja se Leksand och Modo i högsta serien än Mora och Karlskrona, även om alla förstår svaret.

Det handlar om ekonomi det också.

Detsamma gäller kvalsystemet. Jag är en av få som läst underlaget till beslutet om förändringen av kvalsystemet och där skriver SHL klart och tydligt att man vill ha en "tröghet i systemet" och "freda befintliga lag".

Ni hade en plan, men den sprack?

– Jag respekterar allas åsikter. Vi ville ha en förändring av kvalsystemet och vi ställer fortfarande två lag till förfogande för kval.

Ingen kan ge ett exempel på när gamla kvalserien gjorde att något lag gick upp eller åkte ur och det var osportsligt. Inte du heller. Är det inte bara snack?

– Svårt att säga, men det har varit situationer då lag inte haft något att spela för i kvalserien och bara det läget är inte bra, säger Lindgren. 

"Behöver få upp intresset"

Egentligen borde väl sista laget i SHL åka ur direkt och ettan i allsvenskan gå upp direkt?

– Hockeyn har alltid jobbat med kval och slutspel. Vi vill inte att seriesegraren ska bli svensk mästare. Vi vill ha slutspel.

Ja, men skillnaden är att SHL alltid har en vinnare, en mästare, medan allsvenskan bara har kval. Vore det inte mest sportslig rättvist att ettan i allsvenskan går upp direkt?

– Nej, någon sådan diskussion finns inte. 

Lindgren nekar till att några SHL-ledare fortfarande tycker att ligan borde stängas. 

– Det där känns livsfarligt att prata om. Det är hot stuff. Stängd liga var något vi pratade om för fyra år sedan, men som snabbt lades bort. Men ska vi bygga en stark liga måste det finnas krav. 

Sorgebarnet CHL försvaras av Lindgren, som även sitter i CHL:s styrelse.

– Vi kan vara snabba att döma också.

Ja, men nu har det gått tre år. Med så usla publiksiffror måste det väl finnas en smärtgräns?

– Nu har vi ett långsiktigt avtal och det finns en strategi. Vi behöver få upp intresset för de här matcherna. Det känns som vi är på rätt väg. Senaste finalen var det magisk stämning i ett fullsatt Frölundaborg.

Det hade varit ännu mer magiskt i ett fullsatt Scandinavium?

– Ja, det hade det. Men vi jobbar på att öka intresset för de här matcherna. Jag tycker även det ger en dynamik för SHL när platser i Europa står på spel.  

Ni behöver KHL för att få fart på CHL?

– Det slits ordentligt för att få med KHL, det kan jag säga. Vi får ha tålamod. Jag hoppas CHL blir en produkt som KHL känner att de måste vara med i.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter och Instagram.

Expressen
Till Expressens startsida

Mest läst i dag