Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

SHL-kraven - som ska göra ligan mer stängd

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Foto: Ludvig Thunman

Den nya SHL-licensen ska göra Sveriges högsta serie än mer stängd. SPORT-Expressen kan nu avslöja planerna på nya tuffa krav på de hockeyallsvenska klubbarna.

Arenakraven skärps - och nya krav på större eget kapital införs redan till nästa säsong. SHL:s vd Jörgen Lindgren vill inte bekräfta förändringarna.

- Det har varit olika nivåer som har diskuterats, men vi äger inte frågan själva, säger Lindgren.

SHL har kritiserats hårt under de senaste åren för att sträva mot en mer stängd liga. Nu kan SPORT-Expressen avslöja att ytterligare åtgärder står för dörren, som gör det svårare att gå upp i SHL.

Bland annat kommer det att krävas ett eget kapital på fyra miljoner kronor, och en arena med 5 000 platser varav minst 4 000 sittplatser. Enligt SPORT-Expressens uppgifter kommer de nya kraven att gälla redan till säsongen 2015/16.

Nuvarande regler är att man måste ha minst 3 000 sittplatser och inte ha negativt eget kapital under två raka räkenskapsår.

Jörgen Lindgren vill inte bekräfta det nya kravet på det egna kapitalets storlek eller hur det nya arenakravet ser ut. Och han understryker att inget är klart.

- Vi har inte gjort någon hemlighet av att vi tittar över kraven och kriterierna.

- Sedan var nivåerna hamnar är en helt annan fråga. Det har varit olika nivåer som har diskuterats, men vi äger inte frågan själva, ska jag säga, säger Lindgren.

Diskuterar just nu

Jörgen Lindgren säger att man diskuterar förändringar med hockeyförbundet just nu.

- När vi är klara med det kommer vi säkert att förklara det tillsammans med hockeyförbundet eftersom det är deras liganämnd som ska följa upp det, säger Lindgren.

Många lag som nu spelar i hockeyallsvenskan kommer inte att kunna leva upp till de kraven och Timrås sportchef Kent Norberg är besviken.

- Jag förstår att man vill att rätt lag ska åka upp, jag vet hur tongångarna går. Men fyra miljoner i eget kapital, vilken klubb har det i dag? Det har väl nästan ingen ens i SHL, så då måste ju halva SHL åka ur också.

Malmös sportchef Patrik Sylvegård är mer positivt inställd.

- Nu låter det som att jag bara pratar för Malmös skull men om jag tittar på hockeyns bästa, tror jag det är viktigt att storstäderna är med, säger Sylvegård och fortsätter:

- Annars tror jag att det blir stora problem.