Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

SHL inför nu ett värvningsstopp

Johan HemlinFoto: ANDREAS L ERIKSSON / BILDBYRÅN
Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN

SHL inför värvningsstopp med omedelbar verkan. 

Från och med onsdagen får de inte skriva kontrakt med nya spelare. 

– Vi får se hur länge vi känner att det behöver vara ett sånt här stopp, säger SHL:s sportchef Johan Hemlin. 

Coronavirusets spridning ledde till att regeringen förbjöd folksamlingar över 500 personer, vilket i sin tur ledde till att den svenska hockeysäsongen ställdes in helt och hållet. 

Det ställer till stora problem gällande de svenska klubbarnas ekonomi. 

Dels så går de miste om publikintäkter, men det finns öven en osäkerhet kring hur klubbarnas sponsorer kommer att agera framgent.

Totalt värvningsstopp i SHL

Mot bakgrund av det väljer SHL från och med i dag att införa värvningsstopp i ligan, något Aftonbladet var först med att berätta. 

– Vi tog det här beslutet i dag, jag hade ett möte med samtliga 14 lag och alla var eniga om att vi behövde göra det här för att lugna ned läget tills vi kan säkerställa ekonomiska läget. Vi gör det här för att inte riskera något för klubbarna. Det känns givet med tanke på rådande situation och då lagen ännu inte har kunnat få full koll på hur stora ekonomiska förluster de gjort på grund av slutspelet som inte blev av., säger SHL:s sportchef Johan Hemlin till SportExpressen. 

Värvningar som gjorts i dag, eller spelare som är klara men inte presenterats, makuleras de nu?

– Nej, värvningar som redan är klara men inte officiella kommer att tillåtas och klubbar kommer att presentera spelare de närmaste dagarna. SHL har koll på det så det är inga konstigheter.

Hur länge kommer restriktionerna att vara?

– Det vet vi inte, men jag har möten med klubbdirektörer och sportchefer varannan dag och det kommer jag fortsätta ha framöver sen får vi se hur länge vi känner att det behöver vara ett sånt här stopp.

Det finns ett undantag mot förbudet och det är rookiekontrakt som är för spelare mellan 18-21 år. 

”En form av paus”

Frölundas general manager Fredrik Sjöström ger syn på beslutet.

– Jag tycker att det är okej. Det berör ju samtliga klubbar, så det är samma för alla. Jag tror inte att det kommer att påverka mitt arbete så, utan det blir mer en form av paus bara, säger han.

Men just konkurrensen om spelare som är utomlands kan det väl påverka – om andra ligor inte har värvningsstopp?

– Ja, rent hypotetiskt finns det många olika situationer som kan uppstå. Men jag väljer att inte ta det negativt. Det är samma för alla och ett gemensamt beslut vi har tagit.

Har ni fått något klarhet i hur er spelarbudget påverkas?

– Inte i detalj, vi fortsätter med vårt arbete med att stänga den här säsongen först och främst. Men vi kommer fortsätta att ha diskussioner hur det eventuellt kan påverka oss.

Det finns ju ett antal spelare som ni har ryktats gjort klart med. Värvningsstoppet kommer inte påverka dessa?

– Det är ingenting som påverkas, vad man i så fall har gjort innan.

Vill du bekräfta att ni har gjort värvningar innan?

– Nej.