Tom Wandell. Foto: Petter Arvidson / BILDBYRÅNTom Wandell. Foto: Petter Arvidson / BILDBYRÅN
Tom Wandell.  Foto: Petter Arvidson / BILDBYRÅN
Niklas Sundblad. Foto: Peter Skaugvold / BILDBYRÅNNiklas Sundblad. Foto: Peter Skaugvold / BILDBYRÅN
Niklas Sundblad.  Foto: Peter Skaugvold / BILDBYRÅN

SHL erkänner: "Målet borde ha godkänts"

Publicerad

Tom Wandells bortdömda mål mot Luleå skapade gott om ilska i Örebro-lägret.

Nu har SHL krupit till korset.

"Målet skulle aldrig ha dömts bort", skriver SHL på sin hemsida.

Det var vid ställningen 2-1 till Luleå som Tom Wandell fick sitt mål bortdömt. Efter en längre videogranskning kom domarna fram till att Örebro-spelaren hade varit inne i målgården och stört, varpå målet dömdes bort.

Örebro-tränaren Niklas Sundblad var upprörd.

– Jag tycker det är mål. Ligan måste ta tag i det där. Det är för dåligt, vad är problemet? Det är ett mål i mina ögon. Vi slåss om en slutspelsplats och han dömer bort det, sa Sundblad i C More.

Även C More-experten Niklas Wikegård reagerade på domslutet.

"Hur i HELVETE kan dom döma bort Örebros 2-2 mål???? Jag ger upp...", skrev Wikegård på Twitter.

Omdiskuterat mål

Debatten har rasat sedan dess – och nu har SHL känt sig manade att lägga upp en förklaring till domslutet på sin hemsida.

SHL:s domarchef och sportchef har suttit i telefonmöten med matchdomarna, berörd måldomare och ansvariga i det så kallade situationsrummet, och kommit fram till följande:

"Situationsrummet har gjort bedömningen att den första kontakten mellan Wandell och Lassinantti har haft effekt i hela händelseförloppet och hindrat Lassinantti från att agera fritt, och därav ej godkänt målet. Reglerna säger att i samband med målskott ska en målvakt ej vara hindrad i målgården", kan man läsa på SHL:s hemsida.

"Borde inte dömts bort"

Längre ner i förklaringen medger SHL att målet inte kan klassas som regelvidrigt.

"I detta fall uppstår en retur och därmed en ny sekvens. I den sekvensen är inte Lassinantti störd av den tidigare kontakten och inte heller hindrad i sitt målvaktsarbete. Således skulle målet aldrig ha dömts bort", skriver SHL.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter och Instagram.

Expressen
Till Expressens startsida

Mest läst i dag