SHL-chefen om nya dopingavstängningen

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Mark Owuya.
Foto: Olle Wande

För andra dagen i rad stänger RF av en SHL-spelare.

Mark Owuya misskötte sin testrutin – helt oacceptabelt enligt hockeyligans vd Jörgen Lindgren.

– Det spelar ingen roll vad de tycker eller tänker, man ska bara lämna ifrån sig vad de vill ha, punkt, säger Jörgen Lindgren.

Riksidrottsförbundet (RF) stängde i dag av Luleås målvakt Mark Owuya i ett års tid för att han inte skött en dopingkontroll på rätt sätt.

Owuya ska enligt kontrollanten Mona Ringbjer ha gått på toa innan testet, trots protester från både henne och lagkamrater. Något som tolkas som en möjlighet att fuska med sitt prov.

"Spelar ingen roll"

Därför stängs målvakten av ett år.

– Vår information till de medicinska teamen och spelarna är att de ska ta testen när de ska testas. Det spelar ingen roll vad de tycker och tänker, man ska bara lämna ifrån sig vad de vill ha, säger Jörgen Lindgren.

Ger klubbarna tillräcklig info till spelarna vad som gäller, både gällande vilka preparat man ska ta och hur man ska bete sig vid test?

– De medicinska teamen jobbar med det här i klubbarna och de vet precis vad som är tillåtet och inte. Vad det gäller uppträdande har jag svårt att uttala mig i det fallet eftersom jag inte är insatt men det är normalt hyfs som gäller. Jag tror aldrig man kan jobba tillräckligt med sådana här frågor men i slutet av dagen är det en individ som testas.

– Man kan alltid bli bättre på allt men jag tycker vi jobbar väldigt intensivt med de här frågorna för det är ingen som vill förknippas med det. Det spelar ingen roll om du tagit ett preparat eller fällts för att inte ha testats när du skulle göra det, att förknippas med sådant här är inte bra.

"Vi får ta upp det igen"

Igår fastställdes domen på Modos Edwin Hedberg, som tidigare i våras åkte fast för ett otillåtet bantningspreparat, till ett halvår. Det är två domar på två dagar mot SHL-spelare.

Enligt Lindgren kommer ligan att ta upp dopingfrågor med klubbarna på nytt.

– Det är solklart att varje gång sådant här händer, oavsett om det är vår idrott eller någon annan, så tar man upp frågan igen. Vi måste säkerställa att individen så långt det bara är möjligt att är införstådd i vad som gäller. Vi får ta upp det igen, vilket vi gör varje år.

Sätter ni några krav eller liknande på klubbar när det här händer deras spelare?

– Vi lever efter RF:s regelverk och det är tydligt vad som gäller. Det är på individbasis, inte klubbasis. I slutet av dagen är det upp till individen. Men det är klart vi går på klubbarna varje gång en sådan här sak händer, ifrågasätter hanterande och får tillbaka vad de gjort och inte gjort .