Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

SHL-bossen: ”Kan inte utesluta det...”

SHL:s vd Johan Hemlin.
Foto: BILDBYRÅN
Foto: OLA WESTERBERG / BILDBYRÅN

Vad händer om det blir ett coronautbrott i omgång 50, 51 eller 52? Och vad händer om det blir ett utbrott mitt i en matchserie mellan två lag i en kvartsfinal?

Kommer man att ställa in åttondelsfinalerna om situationen kräver det?

– I den situationen pandemin satt oss i, så kan vi inte utesluta någonting, säger SHL:s sportchef och vice VD Johan Hemlin.

i veckans avsnitt av Sanny & Svensson så gästar sportchefen för SHL för att reda ut vad man har för tankar och scenarion om det skulle uppstå situationer i ett tajt slutspel som kräver att man måste skjuta upp matcher.

Här ger Hemlin nu besked på att man arbetar hårt med frågorna och att det finns en beredskap.

– Om det blir utbrott i säg omgång 50, 51 eller 52 så finns det en beredskap. Men det finns många parametrar man måste väga in. Hur lång tid beräknas laget bli borta, till exempel, säger han.

Vad kan man göra för att tajta ihop ett slutspel?

– Det finns lite olika saker man skulle kunna göra. Man kan lägga om hemma-borta och spara lite dagar exempelvis, och vi kan skjuta på slutspelet ytterligare.

Skulle man kunna ställa in åttondelsfinalen?

– I den situation som pandemin satt oss i, så kan vi inte utesluta någonting. Klubbarna är väl insatta i vartåt det blåser. Men vi kan inte säga någonting förrän besluten är tagna. Här måste vi få ett ”ok” från förbundet. Dessutom kommer vi bara att kunna ta inriktningsbeslut. Det innebär inte att det blir exakt på det sättet. Vi vill dock vara så transparenta vi bara kan i vår information.

”En samlad medicinsk bedömning”

Just nu är det två lag som har coronafall i trupperna.

Malmö Redhawks fick ställa in matcherna mot Växjö och Leksand, och under måndagen stod det klart att även Växjö Lakers tvingas ställa sin tisdagsmatch mot Brynäs.

När man tar de besluten menar Johan Hemlin på att man måste ta hänsyn till en rad olika parametrar.

– Det folk utifrån ofta tittar på, är antalet fall. Men det finns mycket fler saker man måste ta hänsyn till.

– Vad är det för symptom, hur många spelare, när insjuknande lagen, har vi gjort snabbtester, vad visade dessa, när gjordes de senast, hur är det med ledarna, hur har vi rest, resonerar Hemlin.

– Det är en rad olika frågor som kommer upp och så bygger man en samlad medicinsk bedömning. Jag kan säga att vi inte har haft ett enda fall där det funnits en motsats mellan hemma och bortalag. Situationerna är inte svartvita. Det är en gråzon och jag tycker vi resonerat oss fram till kloka och bra beslut. Vi kan inte heller kabla ut vad som helst på grund av sekretessen. Men jag kan säga att vi varje gång har ett väldigt bra medicinskt underlag, säger Johan Hemlin.

Highlights: Leksand vände matchen