Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Sergei Fokin sörjer nu Alexei Salomatins död

Alexei Salomatin. Foto: Stig Kenne
Alexei Salomatin. Foto: Björn Lundberg
Alexei Salomatin och Sergei Fokin. Foto: Björn Lundberg
Sergei Fokin. Foto: Mika Mäkeleinen/Östgötatidningen.

Kultspelarna Sergei Fokin och Alexei Salomatin var lagkamrater i Västerås IK under 1990-talet.

Nu sörjer Fokins sin bäste väns plötsliga bortgång.

– Jag kunde inte sova på hela natten i går. Mina händer skakar, säger Fokin.

v

Alexei Salomatin kom till Sverige och gotländska Roma efter flera framgångsrika säsonger i den sovjetiska hockeyligan. Men en kultfigur i Sverige blev han först när han snappades upp av elitserieklubben Västerås. Där fanns redan två ryska stjärnor: Sergei Fokin och Mishat Fahrutdinov. Samtliga tre klassas nu som legendarer i VIK:s historieböcker, men det ryska gänget var mer än lagkamrater.

Sergei Fokin har fortfarande inte hämtat sig från gårdagens chock. Det var då Salomatins tidigare klubb Spartak Moskva bekräftade på sin hemsida att kultspelaren hade avlidit, endast 51 år gammal, under oklara omständigheter.

"Var min absolut bästa vän"

Fokin är märkbart berörd när han talar om sin gamle vän.

– Det känns tungt som fan. Jag fick reda på det i går och jag kunde inte sova på hela natten. Det var fruktansvärt. Mina händer skakar. Jag har försökt ringa någon till Moskva hela förmiddagen. Men det är ingen som svarar. Jag vet bara att begravningen är i dag, men jag skulle vilja veta vad som hänt. Jag skulle vilja veta varför, säger Fokin.

– Alexei var min absolut bästa vän i livet. Han var en fantastiskt fin människa. Min bror är död.

"Bodde jämt tillsammans"

Fokin och Salomatin träffades första gången 1986. Då var båda två lovande talanger i Spartak Moskva.

– Vi blev bästa vänner redan då. Vi spelade ihop i Spartak, vi spelade i ryska landslaget och sedan spelade vi i Västerås med Mishat. Vi bodde tillsammans under varje cup, varje bortamatch. Sedan flyttade jag till Karlstad och Färjestad och han gick till HV 71, men vi hade fortfarande väldigt tät kontakt efter det. Han var hemma hos mig hur många gånger som helst, säger Fokin.

"Hade det svårt sista året"

Fokin, som stannade kvar i Karlstad när hockeykarriären var över, pratade senast med Salomatin i somras.

– Då pratade han om att flytta till Moskva och försöka hitta jobb där, hjälpa sin mamma som bor där. Men nu har det gått fyra månader sedan dess och så dör han. Det är för jävligt. Det var ingen som väntade sig det här, säger Fokin och tillägger:

– Han hade det svårt sista året. Han hade svårt att hitta jobb i Stockholm. Det var därför han ville åka tillbaka till Ryssland.

"Pratade alltid om sin dotter"

När Fokin senast hörde av Salomatin led 51-åringen några krämpor, men inget värre än så. Han upprepar att vännens dödsbesked kom som en fullständig chock.

– Han var en klassisk karl, han ville inte prata om hur han mådde, han ville bara prata om roliga saker. Han var jätteglad när vi pratade. Han pratade alltid om sin dotter. Han sa alltid att hon var så vacker, att hon hade blivit så stor. Hur ska hon ha det nu? Och hans mamma, och hans fru?, säger Fokin.