Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Sätter munkavle på enda ryssen i SHL

Foto: NILS JAKOBSSON / BILDBYRÅN
Foto: PÄR OLERT / BILDBYRÅN

Timrå har satt munkavle på sin ryska spelare Ziyat Paigin. 

Av en enkel anledning: Ovissheten för vad ett uttalande skulle kunna innebära för Paigin personligen. 

– Jag vet hans ståndpunkt men den tänker inte jag säga, säger sportchefen Kent ”Nubben” Norberg i Expressens podcast Hockeypuls. 

Lyssna på Hockeypuls SpotifyiPhoneAcast

https://embed.acast.com/hockeypuls/15f1b151b1a70c7e2e0006f5903019b8

Strax innan värvningsfönstret stängde 15 februari kontrakterades Ziyat Paigin, 27, av nästjumbon Timrå IK. 

Nio dagar efter att han presenterats av klubben valde Ryssland att invadera Ukraina, ett krig som fortsätter att skörda både civila och militära offer.

– Det är fantastiskt olyckligt, tråkigt och bedrövligt att Ryssland gått in i Ukraina. Det är nummer ett i det här, säger Kent Norberg, som gästar Expressens podd Hockeypuls.

Samtidigt som ”Nubben” uttrycker sin empati för de ukrainska medborgarna har Rysslands agerande startat en debatt kring hur omvärlden ska hantera ryska idrottare. 

Flera internationella förbund, däribland IIHF, har tills vidare slängt ut ryska landslag från landslagsturneringar, men det finns en opinion som vill frånta ryska atleter rättigheten att tävla i globala sammanhang.

Vill slänga ut ryssar från NHL

Ett exempel är hockeyikonen Dominik Hasek, som nyligen uttryckte att ryska spelare borde uteslutas från NHL, en åsikt som även fått fäste i Sverige gällande ryska spelare i SHL och hockeyallsvenskan, sex till antalet.  

Timrå IK, det enda laget i SHL med en rysk spelare, anser att det inte vore rätt att porta ryssar från spel.

– Jag tycker att man ska skilja på ett ryskt landslag och enskilda individer. Det finns många ryssar som jobbar här, ska vi då skicka hem alla? Det är inte Paigin som startat det här, säger Norberg. 

Sedan kriget bröt ut i Ukraina har Timrå stoppat Ziyat Paigin från att uttala sig medialt.

– Vad han än säger blir det fel. Han har familj, det måste man ha respekt för. På samma sätt som jag har full förståelse för de svenska killar i KHL som inte uttalat sig. Folk tycker att det är dåligt, men jag förstår att de inte gör det. Ingen vet vad som händer om de uttalar sig, samma sak i det här fallet (Paigin).

Kent Norberg i ett samtal med SportExpressen inför säsongen 21/22.
Foto: PÄR OLERT / BILDBYRÅN

Den 27-årige backen skrev på ett kontrakt med Timrå som löper ut efter den här säsongen. 

– Så länge Paigin är här, då ska vi se till att han mår så bra som möjligt. Det är en 27-årig kille som vill spela ishockey. Han har inte gjort mer fel än vad min egen dotter gjort, enda problemet är att han är född i Ryssland och att de har en ledare som valt att göra saker som ingen annan kan förstå. På något sätt måste man försöka förstå att det finns individer i det här. 

Har han, till er, uttalat någon oro över sin familj om han skulle uttrycka sin åsikt offentligt?

– Han kan inte säga något som är bra för honom själv. Fördömer han det här kriget, ja, vem vet... Han ska tillbaka och han har familj där. En gravid fru och föräldrar. Vem vet? Säger han att han står bakom det, ja... Jag vet hans ståndpunkt men det tänker inte jag säga. Jag visste om det redan första gången vi träffades och pratade om det här. 

Med den ståndpunkten Paigin har är du trygg med att han representerar Timrå IK?

– Ja, det är jag. Utan att ha sagt vilken ståndpunkt han har, det är jag jävligt noga med.