Sam Hallams ilska: ”Det är hjärndött”

Profilens svar tuffa frågorna.
Foto: SIMON ELIASSON / BILDBYRÅN
Foto: JONAS LJUNGDAHL / BILDBYRÅN

De regerande svenska mästarna Växjö är klara för slutspel i Champions Hockey League.

Men trots det är lagets tränare Sam Hallam kritisk till turneringens upplägg.

– Organisatoriskt hjärndött, säger han om turneringens spelschema.

Växjö Lakers säkrade avancemang i CHL efter att ha besegrat finska TPS Åbo med 4–2 under tisdagskvällen.

Men samtidigt kunde laget inte andas ut helt när matchen faktiskt tog slut. 

Detta då mötet mellan tyska Fischtown Pinguins och tjeckiska Sparta Prag startade först klockan 19 och Växjös match startat redan vid 18.

Inför matcherna hade just det tyska laget, som spelat in en poäng mer än Växjö, ihop med Sam Hallams lag möjligheten att ta sig vidare. Detta då Sparta Prag redan var klara gruppsegrare.

Förutsättningarna var minst sagt speciella med tanke på att gruppen skulle avgöras och matcherna startade vid olika tider. Trots att det nu för tiden är mer regel än undantag att avgörande omgångar spelas samtidigt, något som Hallam var kritisk mot efter avancemanget.

– Organisatoriskt hjärndött. Annars hade vi kunnat stå här nu och prata om resultatet. Det är en organisatorisk fråga. Fråga inte mig om det. Fråga mig om matchen så kan du ringa CHL-gubbarna om det andra, sade Hallam till Smålandsposten efter segern.

”Skiter i pengarna”

Samtidigt ligger även en mångmiljonsumma i prispotten för laget som vinner turneringen.

Men prispengarna är inget som driver Hallam och hans lag i första taget.

– Jag måste säga att vi skiter nog i pengarna. Johan Markusson (Lakers vd) gör det nog inte men vi spelare och ledare ser att vi bara är tre motståndare från att spela final med chansen att titulera oss bäst i Europa. Den möjligheten vill vi ha, säger den regerande mästartränaren.

Ytterligare tre SHL-lag spelade i Champions Hockey League under tisdagen. Frölunda slog IFK Helsingfors och säkrade avancemang. Även Leksand gick vidare trots förlust mot Fribourg-Gottéron. 

Skellefteå förlorade mot Tappara men deras öde avgörs först i morgon då Lugano spelar mot Eisbären Berlin. Även Rögle spelar under morgondagen (mot Sönderjyske) men har redan säkrat en slutspelsplats.

Växjö slog Linköping i SHL

Hade inga problem mot LHC.