Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Sålde sin bil – för att betala boten från SHL

Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN

JÖNKÖPING. Fem matcher utan att få spela, och över 80.000 kronor i böter. Nu är matcherna passerade och boten betalade han direkt.

Mot Brynäs är Lias Andersson tillbaka på hockeyplanen igen för att bidra till sitt HV71.

– Klart det var tufft, men det var bara att sälja bilen och betala in pengarna, säger Lias Andersson.

Det var fredagen den 2 oktober som disciplinnämndens dom kom efter Lias Anderssons huvudtackling mot Luleås forward Jonas Berglund.

HV-stjärnans tackling fick en hård påföljd. Trots att Lias Andersson knappt fått ett matchstraff under karriären, så blev det fem matchers avstängning och två matcher som omvandlas till böter. Dessutom ett påslag på 15 %, då det ansågs som en grov förseelse.

Lias är tydlig med att han tycker att det är alldeles för hårt dömt, trots att det gått några veckor sedan dess.

– Alla får ha sina åsikter, och klart jag är färgad, men det är för hårt dömt. Jag kan köpa att tacklingen inte tar bra, men jag tycker att han ser mig, han vet att jag kommer, och han är puckförare. Då måste man vara beredd.

Tacklingen tar väl i huvudet, vilket de vill få bort.

– Jag vill bara stoppa honom från att hänga med upp i anfallet. Jag fullföljer också till viss del för att väcka vårt lag. Vi ligger under med 4-1 och jag vill tackla ”cleant” mot axel eller bröst. Jag är låg själv och kanske är det en uppåtgående rörelse automatiskt. Men det är omedvetet och jag vill inte vara en spelare som tacklar fult, men det är sådant som händer, säger Lias Andersson.

– Nu har jag lärt mig att det är farligt att tackla i SHL...

Man inför de hårda straffen för att skydda de skickliga spelarna, som du.

– Ja, men precis. Det är bra, för hjärnskakningarna är viktiga att skydda. Men hur ofta ser du en skicklig spelare bli tacklad? Jocke Lindström, Bromé, Händemark? Du ser sällan de på isen skadade, säger Lias och vill lägga över mer ansvar på puckföraren.

– De har ett stort ansvar också. Den som sätter tacklingen har så klart det största ansvaret. Vi är en kampsport och det går otroligt fort där ute. Nu säger inte jag att Berglund inte var beredd. Men du måste vara med där ute, och det gäller inte bara min situation, utan överlag.

Tjänar 280.000 kronor i månaden

Det hårda straffet fick folk att höja på ögonbrynen. 80.500 kronor i böter gör det enkelt att räkna ut att 22-årige Andersson tjänar stora pengar i sitt lönekuvert.

280.000 kronor i månaden för att vara exakt.

– Jag kan tycka det blir ytterligare en bestraffning att de som straffas också hängs ut med sin lön, svarar Lias spontant.

– Men det bästa hade faktiskt varit att ha helt öppna löner. Det hade inte gjort mig någonting. Alla vet om att hockeyspelare överlag tjänar bra pengar, och jag tjänar också bra, vilket jag inte ska sticka under stol med. Jag tycker inte att man ska skämmas för vad man tjänar.

Lias Andersson är inne på att SHL ska införa öppna löner precis som i NHL, och hyllar Dick Axelsson som i en intervju med SportExpressen avslöjade att han tjänar 200.000 kronor i månaden denna säsongen i Djurgården.

– Alla som kommit upp på denna nivån har offrat något, och jobbat väldigt hårt. Sedan har jag full respekt för att det finns folk som jobbar stenhårt utanför hockeyn som tjänar alldeles för lite pengar för det jobb de lägger ner. Vi hockeyspelare är privilegierade som får spela hockey och tjäna bra. Det får gärna vara öppna kort och öppna löner, för det är egentligen ingenting man ska hymla om. Vi vet på ett ungefär vad en person som jobbar på Ica tjänar, så då borde de få veta vad vi tjänar också.

Du är förstacenter i ett bra SHL-lag, men det var förvånande att du skulle tjäna så bra, speciellt ett år som detta.

– Det är viktigt att påpeka att jag bara har ett kontrakt på nio månader också. Då kan du räkna bort 840.000 kronor på den totala årslönen jämfört med de som har kontrakt på tolv månader. Samtidigt har jag valt bort att spela på ställen i Europa och Nordamerika som var betydligt mer pengar. Det här var det fjärde bästa ekonomiska alternativet, men nummer ett som känns bäst i hjärtat.

Trots att Lias Andersson är en av SHL:s bäst avlönade spelare med en bruttoinkomst på 280.000, så innebär det inte att han hur som helst kunde betala över 80.000 kronor för att betala boten.

De flesta spelare i SHL väljer att avsätta en stor del av sin lön till pension och nettolönen blir därför avsevärt lägre.

Boten översteg med råge den lönen Andersson får ut på sitt bankkonto varje månad.

– Ja, ja! Överlägset, säger han.

– Alla svenska spelare i SHL, som har bruttolöner och betalar skatt som vanligt, avsätter en mycket stor del i SHL:s pensionsfond. Så det svider när man får en så hög summa.

Betalade du direkt?

– Jag sålde faktiskt min bil och betalade den.

Du skojar?

– Nej, nej. Jag hade bilen stående hemma i Göteborg sedan länge och hade ändå tänkt göra mig av med den. Men hade inte tagit mig tiden. Det blev läge nu, så jag gick plus/minus-noll på att sälja bilen och betala boten. 

När vi ändå är inne på löner. Borde ligan ta krafttag mot lönerna i pandemitider?

– En bra fråga. Jag tror det är upp till varje klubb att komma överens om det, för det är en stor uppgift och det är tungt nu när klubbarna inte kan ta in publik på arenorna. Så frågan är värd att ta upp, absolut. 

Foto: Johan Svensson

När HV-stjärnan blev avstängd hade laget inte tagit en enda poäng. Under avstängningsperioden har laget repat sig något. Men poängsnittet är fortfarande lågt. Endast 0.78 poäng per match ger sämst snitt i hela ligan.

Nu får laget in sin förstacenter och backstjärnan Johannes Kinnvall är tillbaka sedan ett antal veckor.

Laget fick dessutom en rejäl väckarklocka direkt i inledningen på serien. Efter försäsongen gick laget in i en falsk trygghet.

– Någonstans i det undermedvetna blev det nog för slappt. Sedan hade vi en tuff inledning på serien. Frölunda, Örebro, och Luleå borta var tre av de fyra inledande matcherna på serien. Det är väl kanske inte de matcherna man planerar för att kunna plocka hem tre poäng hur som helst. Samtidigt blir det lätt en snöbollseffekt som blir svår att få stopp på. Men jag tycker vi är på god väg och jag är helt säker på att vi kommer fortsätta uppåt i tabellen nu.

Känner du att du svek laget när du blev avstängd i ett läge då ni hade fyra raka förluster?

– Den tanken har slagit mig. Man vill inte svika laget och bli avstängd för en dum tackling. Vi har ett bra lag och ska vända trenden, och jag kommer förmodligen inte att göra om det.

Comebacken sker när Brynäs kommer till Jönköping.

Då får blå #23 äntligen beträda isen igen. En is han bara fått vara på i samband med träning de sista veckorna. 

– Jag är supersugen. Man märker verkligen hur mycket man saknar det när man inte får vara med. Men jag har försökt se det positivt, att jag fått träna mycket extra, och även blivit lite coach på läktaren. Man kan sitta och lära sig detaljer från läktaren.

Visst blir man en stor expert också på läktaren?

– Det blir man verkligen! Lite mer supporter också, än lagkamrat. Man vet bäst, skrattar Lias.

Känslan är att du är väldigt harmonisk och glad nu när du ska få spela igen.

– Klart att det har varit tufft. Man vill ju spela. Man har funderat mycket på varför vissa biter inte fungerat, vad vi gör för del. Men nu känns det bara som jag är ännu mer spelsugen än vad jag var innan avstängningen.

Förutom träning, matcher från läktaren och bilförsäljning så har det även hänt andra viktiga saker för Lias Anderssons hockeykarriär de senaste veckorna.

Den 7 oktober blev det klart att han tillhör en helt annan NHL-organisation. Från New York Rangers till Los Angeles Kings.

– Ett grymt ställe att spela och bo på. Ett lag som vann Stanley Cup under 10-talet två gånger. Det känns väldigt bra att få byta dit.

Kan du berätta hur det är som spelare att få reda på att det sker?

– Jag hade verkligen ingen aning. Hade på ”stör ej” på telefonen och ganska många ringde. Jag ser att det ringer från USA och hade pratat med min bank där borta en del för jag sitter med lite deklarationspapper. Jag tror det är dem igen. Även om jag visste att det kunde hända så blev jag ändå ganska chockad. Jag satt hemma, käkade och kollade lite serier. Så bara small det till.

Din pappa Niklas arbetar för LA Kings som scout.

– Han var lika chockad som jag. De hade givit honom en kort heads up precis innan det hände. Men han har ingenting att säga till om i det fallet. Det är LA Kings GM som sköter dealen.

Tiden i New York Rangers är därmed över. För Lias Andersson blev den tiden aldrig särskilt lyckad. 

Han valde att åka hem till Sverige under förra hösten, och relationen har utifrån betraktats som ganska infekterad.

Lias Andersson vill inte prata alltför mycket om Rangers.

– Min situation där var olycklig. Det var bäst att vi skildes åt och det känns bra att starta om på ny kula. Det är väl egentligen det jag kan säga om det.

Det finns väl knappast någon anledning att kasta skit.

– Nej, men verkligen inte. Jag tycker inte man vinner någonting på det. Det är en fantastisk organisation från topp till botten. Det som hänt har hänt och jag tycker vi lämnar det där.

Men först väntar SHL-comeback för Lias Andersson.

HV71 vill ta sikte uppåt i tabellen.

Efter några veckor av grubbel på läktaren så kan han nu vara med och bidra.

– Jag är inte den första som blir avstängd och jag kommer garanterat inte vara den sista. Men nu ska vi vända på det här. Det lovar jag.

Se Lias Anderssons tackling på Jonas Berglund