Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

”Såg SHL som barn – stor att få spela här”

Foto: ULF PALM/TT / TT NYHETSBYRÅN

LEKSAND. Österrikaren Marco Kasper, 17, presenterade sig på allvar när han gjorde Rögles första mål i 5–1-segern borta mot Leksand på torsdagen.

– Det är jättekul. Jag såg SHL som barn och det är fantastiskt att få spela här och göra första målet, säger han.

Det var i Marco Kaspers tolfte SHL-match som målnollan spräcktes. August Berg skulle rensa undan pucken i boxplay men sköt rakt på Oskar Stål-Lyrenäs.

– Det var riktigt bra av Stål-Lyrenäs att vinna pucken i anfallszonen och passa. Det var bara för mig att skjuta ett slagskott och den gick in, säger Marco Kasper.

Kan du beskriva dina känslor just då?

– Det var en riktigt bra känsla att göra det mot Leksand och sedan att laget gör tre mål till i perioden. Att vinna här med 5–1 ger en riktigt bra känsla i laget.

Österrikarens mål var startskottet på en rejäl överkörning från Rögles sida. Efter en jämn första period var Rögle överlägset i mittperioden.

– Vi var kanske lite trötta i den första perioden, efter resan med flyg och buss. Till andra perioden kände vi oss redo att spela hårt och vårt spel. Vi gjorde en bra laginsats, säger Marco Kasper.

Han växte upp med ishockey. Pappa Peter Kasper har spelat fem VM och ett OS för Österrike.

– Jag växte upp i Klagenfurt. Min pappa var min tränare när jag var ung. Han har varit jätteviktig för mig och har hjälpt mig att utvecklas. Jag kom till Sverige förra året och har haft en riktigt bra utveckling här i Rögle också, det är kul. Jag såg SHL som barn och det är jättekul att få spela här, säger Marco Kasper.

Men att som 17-årig österrikare spela i ett av SHL:s bästa lag – vågade du drömma om att det skulle gå när du flyttade hit?

– Jag försöker bara bli bättre varje dag och göra mitt bästa varje gång jag spelar. Jag fick göra debut redan förra säsongen, så i somras har jag tränat hårt för att bli starkare och snabbare, nu är det riktigt kul att få spela i SHL.

Hur hanterar du framgången?

– Jag försöker jobba så hårt jag kan, jag tränar mycket och tränar hårt för att bli bättre varje dag och utveckla mig.

Även om det var första SHL-målet har han gjort mål för Rögle. Två gånger under CHL tidigare på sensommaren har han nätat.

– Jag tycker att det är riktigt snabbt spel i både CHL och SHL. Det är riktigt bra motståndare och alla spelar riktigt bra ishockey, det gör det kul att spela.

Nu längtar han till 9 oktober. Först då begår Rögle hemmapremiär i ombyggda Catena arena – med derby mot Malmö efter att restriktionerna har försvunnit. Först väntar fyra bortamatcher till.

– Vi tar en match i taget och försöker vinna så många som möjligt. Men det blir riktigt kul med hemmapremiären inför fullsatta läktare och allt.