Inställda träningar och matcher, nedstängda verksamheter och strikta publikrestriktioner.
SHL-vintern 2022 liknar mer och mer fjolårets mardröm som alla inblandade hoppades skulle bli en parentes i hockey-Sveriges historia.
Så verkar det inte bli, för SHL-lagen fortsätter alltjämt lida av smittspridningen.
Vissa lag mer än andra.
Skellefteå spelade exempelvis sin första match för 2022 under den gångna helgen efter att flera spelare smittats under jul- och nyårsperioden.
– Folk hade varit på nyår och vi kände att då tar vi ett varv. Alla ledare har varit friska, så oss har de inte blivit av med grabbarna, berättade Robert Ohlsson för hockeynews.se.
För samma sajt funderade Skellefteå-tränaren högt över hur testningsprocessen egentligen ser ut i SHL.
– Jag förstår de klubbar som nu har friska trupper, de har helt klart valt att inte testa, så enkelt är det ju.
Ett uttalande som inte föll Roger Rönnberg i smaken.
– Jag såg att doktor Ohlsson varit ute och uttalat sig där uppe i Skellefteå. Vad jag vet så testar vi på exakt samma sätt som Skellefteå och då på symptom. Vi har gjort masstester vid några specifika insatser, sa Frölundas coach till GP under måndagen.
Testar inte spelarna varje dag
Hur, varför och när lagen testar sina spelare visar sig vara en komplex fråga. SportExpressen har tagit kontakt med ligans sportchef Johan Hemlin som målar upp en rad parametrar som varje lag måste ta hänsyn till, och som i regelbunden takt rapporteras in till SHL.
– Jag hade möten med samtliga lagläkare senast i går (söndag) faktiskt.
Enligt Hemlin går det inte att jämföra lag mot lag, utan det gäller att situationsanpassa testningen.
– Men det finns några grundläggande delar i det här. Har du symptom, då kommer du inte till jobbet. Egenkontrollen är det första steget.
– Nummer två är familjekarantänen. Uppstår sjukdom i familjen, då måste man meddela det innan ett beslut kan fattas. Det följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer.
Den sista delen i SHL:s trestegsraket är det ämne som diskuterats mest flitigt i sportvärlden. När lagen testar sina spelare.
– Och det sker när spelaren uppvisar symptom. Vi testar inte samtliga spelare varje dag bara för att, säger Hemlin.
Kostat SHL miljonbelopp
Ändå har det funnits tillfällen då SHL-lag screenat samtliga individer i och runt herrlaget, även om merparten av spelarna inte haft några symptom överhuvudtaget.
Det finns en förklaring till det.
– Precis som föregående år gör varje lag en medicinsk helhetsbedömning. Då tittar man på hur många spelare som har symptom, när fallen uppstått i tid, hur laget rest och bott under den senaste tiden, något lag har kanske åkt mycket buss, är det positiva testsvar i ledarstaben, har juniorer med konstaterade fall slussats upp och ned i A-laget och hur statusen är med truppen överlag. Det är en enorm palett som skickas in till SHL.
Det kan leda till att lagen masstestar sina spelare.
– Ja, i vissa fall. Eller testar man bara spelarna med symptom eller väsentliga delar av verksamheten. Det är trots allt skillnad om ett lag med smitta suttit på samma buss i 40 timmar kontra om laget varit ledigt i två dagar.
SHL är den liga i hockey-Sverige som testar allra mest.
– Vi litar helt och hållet på de medicinska teamen i varje lag. Är det någon liga som testar och ligger i, då är det SHL.
Och det har medfört stora kostnader för alla inblandade.
– I år vet jag inte hur det ligger till för nu ansvarar klubbarna för testerna. Förra året hade SHL hand om det och jag kan säga att det rörde sig om miljonbelopp i kostnader för ligan då, avslutar Hemlin.
Lyssna på Hockeypuls med Roger Rönnberg • Spotify • iPhone • Acast
https://embed.acast.com/hockeypuls/63d0fed6dbb33bb20b4243d1189d083e