Så ska Björn Liljander få Malmö Redhawks att lyfta

Björn Liljander.
Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN

Malmö Redhwks har för första gången på tio år en ny sportchef.

Nu vill Björn Liljander göra sitt, med sina erfarenheter, för att få klubben att lyfta igen.

I SportExpressens podcast Hockeypuls berättar han bland annat om arbetet Malmö har framför sig.

– Oavsett om vi vinner eller förlorar med 10–0 ska vi följa den vägen vi lagt, säger han.

Lyssna på Hockeypuls SpotifyiPhoneAcast

https://embed.podplay.com/hockeypuls-1452/190-malmo-22-23-bjorn-liljander-126343/light?platform=podplay"

Björn Liljander kommer från 13 års arbete i Frölundas sportsliga organisation, varav de fem senaste som assisterande sportchef.

Nu ska han ta sig an rollen som sportchef i Malmö Redhawks efter Patrik Sylvegård. Detta samtidigt som han nu tar rollen som klubbchef.

– Det är mycket som är nytt, men det är väldigt inspirerande, säger Liljander.

40-åringen, som i maj tillträdde sin nya roll, berättar att han sedan länge haft kontakt med Malmö och Patrik Sylvegård. Men det var i februari som diskussionerna blev konkreta.

– Patrik har flörtat med mig under många års tid. Det är under ett par år som han, mer på skoj, flörtat eller diskuterat lite om att komma till Malmö för att bygga deras verksamhet.

Därför valde han Malmö

Liljander förklarar valet att ta klivet från Frölunda till Malmö efter så många år.

– Nummer ett så hade jag varit väldigt länge i Frölunda, som sagt 13 år i olika roller. Jag kände att mitt uppdrag var något avklarad i den organisationen, säger han och fortsätter:

– Jag kände att jag var redo att ta mig an en ny utmaning. Jag såg att Malmö har fina förutsättningar för att ha en fin verksamhet, för att få den röda höken att lyfta ordentligt. Det är en stor utmaning samtidigt som jag tycker att det kittlar att ta sig an den.

Nu när han tagit klivet upp och blivit sportchef är det också en resa som ska inledas. Den för att få det Malmö som med liten marginal undvek kval i fjol att lyfta.

Samtidigt trycker Liljander på att ”det kommer ta tid, det är inget som kommer göras över en natt”. Grundinställningen är att jobbet i vardagen ska vara bra.

– Det jag tar med mig till Malmö är att man måste ha en prestationsbaserad verksamhet. Man ska fokusera på beteenden och utveckling varje dag för att bli bättre. Vi ska växa under säsongen och det tror jag är ”a och o”, att man har en hög nivå på det man gör varje dag, säger han.

Så ska Malmö lyfta

Han trycker även på vikten av kontinuitet, att få personer i klubben att dra åt samma håll och att jobba med tålamod.

– Kontinuitet är ju en framgångsfaktor. Det är en konkurrensfördel Frölunda haft, att man fått jobba med samma personal. Det har varit lite utbyte men överlag har man haft kontinuitet på ledarsidan i junior- och A-lagssidan. Det blir ju något helt annat och man kan finjustera varje säsong för att ta nästa steg i stället för att man ska kasta in nya människor vart och vartannat år för att bygga upp nya saker. Det är att tappa tid, säger han och fortsätter:

– Vi ska göra det vi ska och följa vår plan. Oavsett om vi vinner eller förlorar med 10–0 ska vi följa den vägen vi lagt, det tror jag är en viktig del.

En sak Liljander trycker på i sitt arbete med att förändra Malmö: arbetet med unga förmågor.

Det vill säga utöver den relativt unga ledarstaben med Tomas Kollar, Petri Liimatainen, Mathias Tjärnqvist och Christopher Nihlstorp. 

Men det finns jobb att göra för att ”skapa den miljön” samtidigt som de gärna jobbar med unga spelare.

– Där har vi ett jobb att göra för att kunna ta hand om spelarna som kommer fram från vår akademi. Ska vi dessutom bli attraktiva för unga spelare att komma till Malmö för att man utvecklas som spelare och människa så tror jag vi ledare måste bygga den miljön. Vi har redan börjat diskutera det och jobba med det.

Lyssna på hela avsnittet med Björn Liljander

https://embed.podplay.com/hockeypuls-1452/190-malmo-22-23-bjorn-liljander-126343/light?platform=podplay"