Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Så kan SHL-lagen ställa upp – i helgens matcher

Foto: ADAM IHSE/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: FREDRIK KARLSSON / BILDBYRÅN
Foto: NICLAS JÖNSSON / BILDBYRÅN

Försäsongens hetaste cup stundar och för Leksand, Frölunda samt Färjestad finns ett gyllene tillfälle att slipa på formen inför säsongen.

SportExpressen har gått igenom trupperna och pusslat ihop tre möjliga startuppställningar för lagen.

Vilket lag ser egentligen hetast ut på förhand?

Leksand

MÅLVAKTER

Axel Brage / Janne Juvonen

Kommentar: SHL:s svagaste målvaktspar? Åtminstone på pappret. Delade på förstaspaden förra säsongen, ett liknande upplägg i vinter känns rimligt.

BACKPAR

Jonas Ahnelöv – Matt Caito

Johan Fransson – August Berg

Patrik Norén – Daniel Gunnarsson

Mattias Göransson - Lucas Nordsäter

EXTRA

Calle Själin

Kommentar: Fjolårets bästa back, Ahnelöv, tillsammans med stjärnförvärvet Caito. Mumma. Annars är August Berg ett spännande namn inför säsongen, hans succéutlåning till SSK gör att det finns en förväntan att han kan ta en ordinarie LIF-tröja. Aggressiv och högerfattad, kan nog fungera utmärkt med Fransson, som säkerligen vill studsa tillbaka efter förra säsongen. Norén och Gunnarsson är två stabila SHL-kort. Gillar att Leksand kan formera tre backpar där vänster- och högerfattade spelare används på rätt sida.

Av Nordsäter, Själin och Göransson är nog den sistnämnda närmast en plats, men räkna inte bort talangerna Nordsäter och Själin. Nordsätter som åtta just nu.

KEDJEFORMATIONER

Oskar Lang – Marek Hrivik – Peter Cehlarik

Emil Heineman – Otto Paajanen – Carter Camper

Mattias Ritola – Patrik Zackrisson – Daniel Olsson-Trkulja /  Sebastian Wännström

Fredrik Forsberg – Jon Knuts – Martin Karlsson

EXTRA

Nils Åman - Andrée Hult

Kommentar: Givet att Lang och Hrivik ska få fortsatt förtroende att operera ihop efter fjolåret. Lika självklart känns det att Cehlárik utgör den tredje parten i den kedjan vilket gör att Leksand plötsligt ser ut att kunna mönstra två relativt starka kedjor. Rimligtvis vill de sprida ut de offensiva krafterna på två enheter och då är det inte fy skam att para ihop nyförvärven Camper, som kan spela både center och ytter, tillsammans med upplyfta finländaren Paajanen. Stortalangen Heineman kan få chansen högt upp i hierarkin redan från start.

Ritola och Zackrisson söker revansch, frågan är vem som får chansen bredvid veteranduon. Olsson-Trkulja är lite av en favorit hos ledningen i LIF (”han gör sina lagkamrater bättre”) och Wännström har en förmåga att sprätta in kassar, men där saknas en regelbundenhet i målgörandet.

Forsberg – Knuts – Karlsson skulle kunna vara god nog för att husera som fjärdekedja i vilken SHL-organisation som helst. Outtröttliga och laglojala. Åman är lovande, men väger för lätt. Ändå troligare att han är före Hult i rangordningen.

***

Färjestad

MÅLVAKTER

Arvid Holm / Henrik Haukeland

Kommentar: Ett av de bättre paren i SHL? Så kan det vara. Arvid Holm hade en supersäsong förra säsongen, och Haukeland kommer från en kanonsäsong i finska ligan. Kan bli en riktigt bra konkurrenssituation, där vi inte kan utse den givne ettan direkt.

BACKPAR

Jens Westin - Jesse Virtanen

Albert Johansson - Jonathon Blum

Sebastian Erixon - Vojtech Mozik

Linus Arnesson - Adam Ginning

Kommentar: Har både bredd och spets på backsidan. Det känns helt givet från start att försöka sätta ihop Jesse Virtanen och Jens Westin direkt. Lika givet känns det att ge Detroitlånet Albert Johansson chansen direkt med en rutinerad och vass backpartner som Jonathon Blum. Tränarnas stora dilemma kommer längre ner i laget. Vilka backar ska egentligen spela så långt ner som sjundeback och kanske till och med på läktaren. I dagsläget lutar det åt att Sebastian Erixon går in med Vojtech Mozik och att landslagsmeriterade Linus Arnesson får agera sjundeback. Det innebär att JVM-kaptenen, och nyförvärvet, Adam Ginning alltså vid skadefri trupp kan få en läktarplats. Så hård är konkurrensen.

KEDJEFORMATIONER

Per Åslund - Gustav Rydahl - Olle Lycksell

Victor Ejdsell - Jacob Nilsson - Michael Lindqvist (Albin Eriksson)

Carl Jakobsson - Jacob Peterson - Daniel Viksten

Pontus Widerström - Oskar Bäck - Martin Johansson

EXTRA

Albin Eriksson - Oscar Lawner

Kommentar: Har spännande topp sex. Åslund, Rydahl och Olle Lycksell har massor av offensiv i sig och blir definitivt en bärande kedja. Men den potentiella superkedjan är andralinan med Victor Ejdsell, Jacob Nilsson och på sikt även en Micke Lindqvist. Nu kommer det dröja innan han åter är redo för spel, och det har sett ut som att tränare Pennerborn har givit Albin Eriksson den chansen tills vidare, vilket kan ge Eriksson en ordentlig skjuts framåt i näringskedjan. Annars kanske han till och med är så långt ner som trettondeforward.

I tredje är det troligt att Carl Jakobsson tar steg framåt i sin utveckling och han kan matchas med nye Jacob Peterson, som ska få större utrymme i Färjestad och det var därför han flyttade till Karlstad. Daniel Viksten är en skytt av hög klass och med två yngre förmågor kanske det kan bli bra.

Fjärde är given. Pontus Widerström bidrar med tuffhet och ska göra det jobbigt för motståndarna. Oskar Bäck är en bra tvåvägscenter och på ålders höst har Martin Johansson blivit en spelare, mer anpassad för en sådan här typ av roll.

Oscar Lawner, som är relativt orutinerad är extraforward.

***

Frölunda

MÅLVAKTER

Johan Mattsson / Niklas Rubin

Kommentar: Samma målvaktsuppsättning som i fjol, och det här är en duo Frölunda sitter säkert med. Mattsson är alltjämt förstaalternativet med flera stabila säsonger bakom sig. Men Rubin tog stora kliv förra säsongen och konkurrenssituationen är stor. Lär stå ungefär 50/50 under grundserien, som Frölunda brukar vilja göra.

BACKPAR

Jesper Sellgren - Stefan Elliott

Viktor Ekbom - Mattias Norlinder

Theodor Lennström - Anders Grönlund

Jens Olsson - Filip Johansson

Kommentar: Backsidan var Frölundas akilleshäl förra säsongen, men här har sportchefen Sjöström gjort ett fint jobb med värvningarna. Sellgren–Elliott är ett backpar av absolut toppklass i SHL som kan matchas tunga minuter vid behov. 00:orna Norlinder och Johansson är spelare med stor potential, som lär få varsin rutinerad herre bredvid sig. I det avseendet kommer Viktor Ekbom och Jens Olsson fylla viktiga roller. Theodor Lennström blir en drömförstärkning under hösten, om han klarar att hålla sig skadefri.

KEDJOR

Karl Henriksson - Joel Lundqvist - Max Friberg

Simon Hjalmarsson - Janne Mursak - Lucas Raymond

Patrik Carlsson - Johan Sundström - Linus Nässén

Mats Rosseli Olsen - Nicklas Lasu - Joel Mustonen

Elmer Söderblom

Kommentar: Otrolig bredd bland centrarna. Här finns det dessutom flera ytterforwards som har center som sin normala position. Men vi ska nog utgå från att det är så här Frölunda vill ställa upp initialt. Mursak och Hjalmarsson har förflutet i KHL och trivs i samma kedja. Två smarta spelare som skulle kunna ge Raymond utrymme att briljera. Lundqvist–Friberg, Sundström–Carlsson och Lasu–Rosseli Olsen är tre par som spelat mycket tillsammans och har stor tillit hos Rönnberg. Här kommer man nog att laborera lite grann för att hitta bästa tredjelänken. Överlag är det varken samma spets eller bredd bland forwards som i fjol, men man kommer å andra sidan ge flera talanger möjlighet att ta kliv. Men en poängstark spelare skulle behövas, och här kommer det nog att tillkomma en värvning under säsongen.