Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Så bra är LHC i år – spelare för spelare

Foto: ANDREAS L ERIKSSON / BILDBYRÅN
Foto: STEFAN JERREVÅNG/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: JONAS LJUNGDAHL / BILDBYRÅN

Linköping är laget som har haussats i fleras års tid, men inte lyckats när det väl handlat om slutspel.

Denna säsong har nye tränaren Bert Robertsson ett lag som det i stället inte alls pratats om särskilt mycket.

Men hur bra är LHC anno 2019/20?

SportExpressens experter Johan ”MrMadhawk” Svensson och Robin Lindgren sätter här sina betyg på samtliga spelare och ger sin dom.

Målvakter

50 Jonas Gustavsson  

”En riktig veteran som fortfarande håller mycket hög klass. Bidrar dessutom med ledarskap i gruppen med all sin erfarenhet.”

30 Jacob Johansson

”Har växt fram som en bra backup till ”Monstret”. Egenfostrad spelare som i den bästa av världar inom någon säsong är redo som förstemålvakt.”

Backar

6 Jonas Holös NY!

”Tappade Lukas Bengtsson som offensiv rightback. Den rollen får Holös svårt att fylla, då han är mer tvåvägsback. Men besitter stor rutin.”

3 Almen Bibic

”Kommer han till spel? Ännu en spelare som är långtidsskadad på grund av en huvudskada. En profilstark spelare annars, i första hand en fysisk back.”

Mattias Bäckman.Foto: KENTA JÖNSSON / BILDBYRÅN

5 Mattias Bäckman

”Kom hem förra säsongen, utan att sätta några större avtryck. Hade problem med skador och Linköping behöver en frisk Bäckman. Helst i den form han var innan Nordamerika.”

26 Hampus Larsson NY!

”Ledartyp då han var kapten i Timrå. Blir intressant att se i en bättre miljö, och vad han kan uträtta i det här laget, med skarpare konkurrens.”

53 Eddie Larsson

”Lagkapten och en defensiv klippa i laget. En underskattad spelare som alltid gör rätt för sig och som är oerhört uppskattad av alla runt hela klubben.”

45 Simon Lundmark

”Spelskicklig, högerfattad back, som tagit sig in i A-laget och går en ljus framtid till mötes. Konkurrerar om en plats i JVM i vinter.”

59 Anton Mylläri NY!

”Hade nog fått stanna i Malmö om man inte satt låst på flera kontrakt. Tagit stora kliv och blivit en gedigen SHL-back, som trots tyngd har god rörlighet och åkning.”

Adam Ginning i en fajt mot Joachim Rohdin i Brynäs.Foto: STEFAN JERREVÅNG/TT / TT NYHETSBYRÅN

37 Adam Ginning

”JVM-back som med stor sannolikhet spelar JVM även den här vintern. En stor talang som man tror väldigt mycket på, och som kan utvecklas mycket.”

55 Max Lindroth NY!

”Gjort en snabb resa, men är välscoutad av LHC:s general manager. Allroundback med bra spelsinne och bra fart på skridskorna. Väldigt spännande.”

Forwards

41 Broc Little

”Alltid en av SHL:s främsta offensiva forwards. Skadad en del förra säsongen, men gör runt en poäng per match varje säsong.”

19 Joe Whitney

”Liten, skicklig spelare som har sina styrkor i det offensiv spelet. Är tänkt att vara en bärande offensiv kraft i Linköping även den här säsongen.”

Patrik Lundh är tillbaka i svensk hockey.Foto: KENTA JÖNSSON / BILDBYRÅN

79 Patrik Lundh NY! 

”Återvänder från KHL. Senast det begav sig i SHL var han en av ligans bästa spelare hos Djurgården. Bör kunna vara en produktiv spelare med rollen han får.”

11 Henrik Törnqvist NY!

”Har nu fått sitt genombrott och gör nu sin tredje sejour i LHC. Denna gången med höga förväntningar efter alla poäng som kom i Timrå. Måste få en stor roll.”

12 Sebastian Karlsson

”Slitvarg som är tillbaka från skada. Göteborgare från början som nu slagit sig till ro i Linköping och verkligen blivit lite av en kulturbärare i klubben.”

13 Andrew Gordon

”Älskad av publiken hemma i Saab arena. Spelar med mycket energi och med stort hjärta. Är nästan alltid en produktiv spelare, men har dippat i skörden sedan SHL-debuten.”

20 Nick Sörensen

”Är en stark målskytt i grunden men som efter en briljant start stagnerade rejält. Upp till bevis nu för att visa att han är en toppspelare över en hel säsong.”

Jaako Rissanen är ett spännande nyförvärv i LHC.Foto: BILDBYRÅN

28 Jaako Rissanen NY!

”Bröt sitt kontrakt med KalPa för att flytta till Sverige. Har varit relativt produktiv i Finland under ett par säsonger. Är tänkt att användas som center.”

58 Robin Johansson NY!

”En hårt arbetande center som jobbat sig fram till att vara en rätt gedigen SHL-spelare. Bra boxplay-spelare och sätter alltid laget i främsta rummet.”

84 Jimmy Andersson

”Hårt jobbande forward, som sällan sticker ut speciellt mycket. Har jobbat sig uppåt i seriesystemet och har nu hittat en bra roll. Satte dock poängrekord förra säsongen.”

9 Mikael Frycklund NY!

”Har länge stampat i hockeyallsvenskan, utan att lyfta. Har fått ett genombrott nu. Stark center som även producerar mycket poäng. Intressant att se i SHL-miljö.”

27 Dan Pettersson

”Kommer missa hösten på grund av skada, och beroende på hur den läker kanske ännu mer. En arbetscenter på SHL-nivå. Gjorde debut förra säsongen.”

Olle Lycksell jublar.Foto: STEFAN JERREVÅNG/TT / TT NYHETSBYRÅN

31 Olle Lycksell

”Har haft en fin utvecklingskurva, men nu är det dags att verkligen etablera sig på den här nivån. Kan användas som både center och ytterforward.”

36 Filip Karlsson

”Relativt talangfull center som ung, men det har inte lossnat – varken i Linköping eller i Rögle tidigare. Står inför en viktig säsong att bevisa någonting nu.”

18 Axel Ottosson NY!

”Var utanför Färjestads lag under försäsongen, och kändes förra säsongen inte riktigt redo för spel i SHL men kommer få en bättre chans nu i Linköping? Det här kan Färjestad komma att ångra.”

Spelarförluster

Lukas Bengtsson, b, SKA St Petersburg, Chad Billins, b, Adler Mannheim, Kristoffer Gunnarsson, b, Mora IK (utgående lån), Alexander Karlsson, b, klubblös, Anton Karlsson, b, Cleveland Monsters, Adam Brodecki, f, Brynäs IF, Fredrik Karlström, f, Växjö Lakers HC, Daniel Olsson Trkulja, f, Leksands IF, Derek Roy, f, EHC München, Johan Södergran, f, Los Angeles Kings, James Wright, f, klubblös.

Så kan Linköping ställa upp sitt lag

Målvakter

50. Gustavsson (30. Johansson)

Backpar

45. Lundmark - 53. E. Larsson

59. Mylläri - 6. Holös

26. H. Larsson - 5. Bäckman

37. Ginning - 55. Lindroth

Kedjor

41. Little - 28. Rissanen - 79. Lundh

11. Törnqvist - 18. Ottosson - 19. Whitney

20. Sörensen - 9. Frycklund - 84. Andersson

12. S. Karlsson - 58. Johansson - 13. Gordon

31. Lycksell - 36. F. Karlsson

Broc Little väntas ösa in poäng - precis som vanligt.Foto: KENTA JÖNSSON / BILDBYRÅN

Så kan LHC ställa upp i powerplay

PP1:

6. Holös

41. Little - 28. Rissanen - 79. Lundh

13. Gordon

PP2:

5. Bäckman

11. Törnqvist - 18. Ottosson - 19. Whitney

20. Sörensen

Kommentar om powerplay: Här kommer det att kunna blandas runt friskt, då många spelare är av likvärdig kvalitet och lär skiftas mellan. Men nog finns det spets här ändå. Little och Lundh känns nästan som poänggaranti och hittar de två snabb kemi så kommer de att bli ett fruktat radarpar.

Robin Lindgrens kommentar om laget:

Njae. Alltså det här känns inte vasst. Backuppsättningen känns trög, bland forwards känns det tunt och helheten lämnar en med väldigt många frågetecken.

Känslan är att Linköping kommer att tvingas strida hårt för att nå slutspel och kanske ännu mer kommer vara inblandade i striden längre ned i tabellen. 

Johan Svenssons kommentar om laget:

Det kan ta tid att få ihop det här, när Bert Robertsson kommer in och det blir en helt annan kravbild och ett nytt sätt att spela. Det måste fansen ha tålamod med, och därför kan det här mycket väl utmynna i en mellansäsong. 

Laget saknar en riktigt, riktigt bra förstacenter, och även om Axel Ottosson kommer få en stor roll, så är han inte redo att vara denna centern man fortfarande saknar.

På backsidan kan tomrummet efter Lukas Bengtsson visa sig bli riktigt stort. 

Nja, det är inget lag som jag på förhand går igång på speciellt mycket. Men känslan är ändå att man är mer på rätt väg.