Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Så blir de nya reglerna inom svensk hockey

Frölundas Joel Lundqvist.Foto: MATHIAS BERGELD / BILDBYRÅN
Djurgårdens Marcus Davidsson.Foto: JOHANNA LUNDBERG / BILDBYRÅN
Leksands Jesper Ollas.Foto: DANIEL ERIKSSON / BILDBYRÅN

Idag släpptes svenska ishockeyförbundets nya regelbok inför nästa säsong. Det har skett flera förändringar. 

Bland annat har regeln om målgården ändrats och även vid icing.

– Spelreglerna för ishockey är verkligen en viktig hörnsten i svensk ishockeys struktur för genomförandet av matcherna, säger domaransvarige Joel Hansson till swehockey.se. 

Det blev några förändringar inför nästa säsong när svenska ishockeyförbundet släppte sin nya regelbok. Här nedan syns de men det kan laddas ner i sin helhet på hockeydomare.se.

Regeln angående Checking to the head skärps till och används endast vid kroppstacklingar mot huvudet. Används andra delar av kroppen, som armbågen, ska det dömas för det i stället. Även ”late hit” införs, där man straffas ifall man tacklar en spelare som precis har spelat i väg pucken. 

”Målområdet får ökad betydelse”

Det har varit flertalet diskussioner angående målgården och goalie interference under förra säsongen, och nu har regeln om mål förändrats där målområdet får ökad betydelse.

Enligt nya regeln så döms målet bort ifall målvakten störs av kontakt inne i målområdet, men ifall målvakten är utanför målgården blir det annorlunda. Då ska det vara någonting som hade blivit en utvisning som ska ske så att målet ska dömas bort. 

Gällande icing så ifall det inte går att se vem som kommer vara först på pucken ska en icing slås av och inte blåsas, samt att det inte längre är tillåtet att ta timeout ifall man är laget som slagit icingen.

”Refusing to play the puck”

Det tillkommer en regel som menar att ett lag som varnas men fortsätter att förhala spelet antingen genom att passa hem när de inte är under press eller ta burskydd under för långt tid döms ett lagstraff.

Alla regelförändringar

Regel 1 – Banan 

Det är numera tillåtet att ha reklam i mittcirkeln, även om mittlinjen döljs. 

Regel 2 – Målburar

Nya fästpluggar är framtagna. Det finns två varianter. En för ungdom och en för senior/junior. De gamla fästpluggarna får användas ett år till.

Regel 12 – Övriga utrustningsregler

Det är inte längre utvisning för den som inte bär sitt halsskydd. Istället ska domaren rapportera händelsen i efterhand. 

Regel 44 – Checking to the head

Checking to the head-regeln ändras på så sätt att den endast ska användas vid kroppstacklingar som träffar i huvudet. I övriga fall ska andra regler tillämpas t.ex. elbowing, cross-checking, high-sticking etc.

Regel 56 – Interference & Late hit

Den som tacklar en spelare som precis har spelat pucken ifrån sig ska ådömas utvisning för Late hit. 

Regel 71 – Leaving the bench

Lagstraff ska utdömas om ett lag låter en spelare lämna spelarbåset eller utvisningsbåset vid ett periodslut om det pågår ett bråk.

Regel 72 – Refusing to the play the puck

Ett lag som efter varning förhalar spelet genom att ta för långt burskydd, eller som utan att vara ansatta under press spelar in pucken i egen zon, ska ådömas ett lagstraff.

Regel 77 – Nedsläpp 

Om ett lag felar vid ett nedsläpp ska centern inte längre bytas ut. Istället ska centern varnas och får därefter en ny chans. Vid ett andra fel av samma lag i samma nedsläppsförfarande ska lagstraff utdömas.

Regel 79 -Mål 

Målområdet får ökad betydelse vid målskott. Om en målvakt störs av tillfällig kontakt inne i målområdet i samband med ett målskott ska målet underkännas. Utanför målområdet kan däremot mål endast underkännas om målvakten utsätts för en förseelse som renderar i utvisning.

Regel 80 – Icing

Om det är så jämnt att linjedomaren inte kan avgöra vem som är i bäst position att nå pucken i en icingsituation, ska icingen slås av. 

Regel 85 – Puck ur spel

Om pucken spelas ur spel i anfallszonen av en anfallande spelare ska nedsläppen ändå ske i anfallszonen. 

Regel 87 Timeout

Timeout får ej begäras av ett lag som spelat pucken till icing.