Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Så arbetar alla klubbar i SHL med psykisk ohälsa

Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN

Färjestad kommer som första SHL-klubben att ta in Jonathan Hedström som föreläsare. Detta som en del i att motverka psykisk ohälsa inom hockeyn. 

SportExpressen har pratat med samtliga SHL-klubbar och ställt frågan: Hur arbetar ni för att motverka psykisk ohälsa?

Peter Jakobsson, sportchefen, Färjestad

– Vi kommer bland annat låta Jonathan Hedström träffa alla våra juniorer och deras föräldrar. Det är klart att han med sin erfarenhet kan få många unga grabbar att våga prata om saker. Det är en tuff tid i en tuff ålder. Utåt sätt är man ishockeyspelare, men det händer samtidigt väldigt mycket i livet när man är ung.

Joakim Eriksson, sportchef, Djurgården

– Vi har en mental coach som vi jobbar med när det gäller psykisk ohälsa och han hjälper herrlag, damlag och juniorer. Vi har haft spelare som behövt prata med psykolog bland annat efter sviter av hjärnskakningar. Vi har en bra handlingsplan. 

Niklas Persson, sportchef, Linköping

– Vi har tillgång till en mental rådgivare. Det här är inte tabu i vår förening. Vi erbjuder hjälp och det är på spelarnas villkor, de ska själva tacka ja till det. Ingen blir tvingad till något. Men sen kan vi gå in och erbjuda hjälp om vi känner att någon behöver det. Vi vill lyfta det till ytan och vi tar det på allvar.  

Fredrik Sjöström, sportchef, Frölunda

– Vi har en psykolog som samarbetar med oss och vi har haft spelare som använder sig av honom. Det är klart att det här är viktigt och något vi tar på allvar. Sedan försöker vi överhuvudtaget ha en öppen dialog med spelarna, min förhoppning är att de känner att om de har problem så kan de komma till mig eller tränarna. 

Johan Hult, sportchef, HV71

– Vi har haft en mental coach hos oss i flera år, Magnus Carlsson är före detta präst och jobbar även som fystränare. Han jobbar med grupper och enskilda. Vi har hittat en bra form och är lika vaksamma när det gäller alla, det är helt oberoende av om du spelat tio år i NHL eller är en 17-årig junior. 

Thomas Johansson, sportchef, Leksand

– Vi har ingen mental rådgivare än så länge. Men vi är en organisation i omvandling och tittar igenom alla delar vi behöver förbättra. Vi har haft kontakt med mentala coacher och flera spelare har jobbat med dem. Sedan kommer vi kontakta Jonathan Hedström, det är självklart. Han lyfter ett svårt och tufft ämne på ett väldigt bra sätt. 

Niklas Johansson, sportchef, Örebro

– Det här är något som jag tror att alla klubbar kan bli bättre på att hantera. Jag tror många i alla sammanhang är väldigt försiktiga och vill inte klampa in i andras liv. Men vi tänker att det är väldigt viktigt att skapa en miljö där man vågar prata, där man vågar fråga andra hur de mår. Vi har haft samarbete med mentala rådgivare.

Andreas Dackell, sportchef, Brynäs

– Till den här säsongen har vi plockat in en person som kommer prata med alla spelare och ledare, ett enskilt möte i en timme är obligatoriskt för alla. Sedan väljer man själv hur man vill fortsätta. Vi vill förstås att alla ska må bra och kunna fokusera på hockeyn. 

Henrik Evertsson, sportchef, Växjö

– Vi har ett mentalt team som vi jobbat med i flera år. Vi har en beredskap och vi fångar upp signaler. Vi utbildar ledare inom organisationen. Vi har - peppar, peppar - inte haft några stora problem. Exakt hur vi jobbar är också en affärshemlighet. Spelare som mår bra är de som presterar som bäst.  

Erik Forssell, sportchef, Skellefteå

– Vi har ett värdegrundsarbete som handlar om hur vi ska vara mot varandra på olika sätt i hela föreningen. Det handlar mycket om personliga samtal och att komma nära spelarna som ska veta vilka resurser som finns tillgängliga. Det här är jätteviktigt för vår förening. Inte bara A-laget. Utan rakt igenom hela föreningen. 

Daniel Stolt, sportchef, Oskarshamn

– Jag är ny i föreningen och ska ärligt erkänna att jag inte hunnit sätta mig in i exakt hur vi gjort och ska arbeta framöver. Men psykisk ohälsa är en jätteviktig fråga som alla klubbar bör ta på största allvar. Det är mycket som sker i smyg och måste upp till ytan och ventileras innan det blir problem. Psykisk ohälsa i alla former håller på att bli en folksjukdom och oftast syns det inte utanpå när folk mår dåligt.

Patrik Sylvegård, sportchef, Malmö

– Vi har haft spelare som inte mått bra och vi har samarbetet med mentala coacher. Nu har vi plockat in Andy Swärd, som jobbar med detta. Psykisk ohälsa är ett jätteproblem i samhället, men du är ingen sämre människa för att du mår dåligt. Jag har alltid varit lyhörd och min dörr står alltid öppen för spelarna. Vi kommer också bjuda hit ”Jonte” Hedström.

Stefan Nilsson, sportchef, Luleå

– Vi försöker dagligen prata om psykisk ohälsa som är så utbrett i dag, inte minst bland ungdomar, där många mår dåligt. Vi har det på vår agenda hela tiden. Inom hela föreningen. Vi kommer göra något tillsammans med Jonathan Hedström, jag är full av beundran för hans ärlighet och uppriktighet och han kommer hjälpa många.

Chris Abbott, sportchef, Rögle

– Vi har förändrat vår stab genom att ta in prästen Magnus Lennartsson, som har funnits i organisationen en tid, men nu kommer jobba tätare ihop med oss, både med A-laget och juniorerna. Vi tror det bästa är att man har byggt upp en relation, inte att man söker mental rådgivning först i nödläge. Magnus kommer vara väldigt värdefull för oss.