Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Kommer spela kvällens matcher som planerat”

Idrottsminister Amanda Lind mötte Riksidrottsförbundet med andledning av coronaviruset. Inget beslut har tagits om att införa begränsningar för publik.
Foto: ANDREAS L ERIKSSON / BILDBYRÅN
Stephan Guiance
Foto: BILDBYRÅN
Foto: PÄR BÄCKSTRÖM / BILDBYRÅN
Foto: ERIK MÅRTENSSON / BILDBYRÅN

Regeringen har bestämt sig för att stoppa allmänna sammankomster med fler än 500 deltagare.

Men det påverkar inte första finalmötet i SDHL – och inte heller kvällens matcher i slutspelsserien.

VIK Hockey höll länge arenan stängd i avvaktan på ytterligare besked, men 17.24 meddelade de att matchen kommer att spelas med publik på plats. 

Samma sak gäller för Timrås match mot Karlskoga och Södertäljes möte med Västervik. 

I Norge, Polen, Slovakien, Tyskland, Kazakstan och Österrike har de inhemska ishockeyförbunden tillsammans med ligorna redan beslutat att helt avsluta säsongen och inte ens spela något slutspel i vår. Samtidigt har Danmark, Schweiz, Frankrike och Tjeckien antingen beslutat att skjuta upp slutspelet - eller spela det utan publik.

Tio hockeynationer har alltså redan agerat mot Coronaviruset och en stor oro har väckts i Sverige över hur virusets framfart ska påverka slutspelen och kvalspelen som inleds eller redan har inletts i veckan.

I Sverige har samtidigt hockeyklubbarna följt utvecklingen nära. Eftersom slutspelsserien drar i gång i kväll skickade hockeyallsvenskan ut ett pressmeddelande under onsdagen.

”Regeringen och Folkhälsomyndigheten kommunicerade under eftermiddagen att inga beslut fattats om att begränsa att människor får vistas i större folksamlingar. Detta innebär att hockeyallsvenska finalen och slutspelsserien spelas som planerat.

Hockeyallsvenskan följer den vidare händelseutvecklingen och nya beslut kan behöva fattas löpande beroende på hur situationen och rekommendationerna förändras”, skrev de. 

”Kommer spela kvällens matcher”

Bara några minuter senare föreslog Folkhälsomyndigheten att regeringen ska stoppa allmänna sammankomster med fler än 500 deltagare på grund av coronaviruset.

När SportExpressen pratar med hockeyallsvenskans vd Stephan Guiance har han precis nåtts av beskedet.

– Det har vi inte sett förrän nu. Vi kommer att spela kvällens matcher precis som planerat, det är för sent att avstyra det nu och så får vi fundera på vad avrådan betyder, säger han.

– Vår policy har varit att vi följer de beslut som fattas av regering och myndigheter. Vi får titta på vad det här betyder. Men i kväll kommer vi spela som planerat.

Riksidrottsförbundets ordförande Björn Eriksson menar att man måste ha förståelse för evenemang som är planerade redan i kväll.

– Det är definitivt lagligt såtillvida att det inte finns något regeringsbeslut. Det kommer gissningsvis under kvällen, men man får ha en viss förståelse att det inte är särskilt lätt att med några timmars varsel lösa det här, säger han.

Västerås IK, som möter Vita Hästen hemma, med nedsläpp klockan 19.00 meddelade först att nytt besked kommer senast klockan 17.30.

”Fram till dess hålls arenan stängd”, skriver de på Twitter.

Strax innan 17.30 kom dock beskedet att publiken är välkommen till arenan. 

– Vi har folk som har stått utanför och väntat på besked, men vi har fått klartecken att spela med publik i kväll så vi kommer att öppna upp för dem, säger Jacob Frankner, evenemangschef hos VIK hockey. 

Även Timrå IK och Södertälje SK meddelade att kvällens matcher spelas med publik.

SDHL-finalen med publik

I kväll drar även SDHL-finalen i gång där Luleå tar emot HV71 i första mötet i finalserien som avgörs i bäst av fem matcher. Med drygt en och halvtimme till nedsläpp kom beskedet att den spelas som planerat med publik på läktaren.

”Kvällens finalmatch i Luleå kommer att genomföras enligt plan då arenan redan är öppen och besked från regering om när beslutet börjar gälla inte har kommunicerats. Från och med fredagens finalmatch kommer matcherna att spelas inför tomma läktare tills dess att annat beslutats från regeringen”, skriver SDHL i ett pressmeddelande.


Kvällens matcher i slutspelsserien

Södertälje-Västervik

Timrå-BIK Karlskoga

VIK Hockey–Vita Hästen


Evenemangen som påverkas av coronaviruset