Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Ryan Lasch historisk slår assistrekordet

Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN
Foto: JONAS LJUNGDAHL / BILDBYRÅN

ÄNGELHOLM. Ryan Lasch blev historisk i kväll.

Mot Rögle gjorde han assist nummer 52 för säsongen – fler än någon annan gjort under en och samma säsong tidigare.

– Det är lite extra speciellt att jag kunde få assistrekordet, säger han.

Ryan Lasch har varit en poängmaskin för Frölunda den här säsongen. Främst tack vare sina assister. 

Säsongen 2012/2013 gjorde Bud Holloway 51 assister för sitt Skellefteå. En prestation som ingen annan lyckas med – fram till nu.

– Jag är väldigt glad över det. Jag är inte så inne på det här med rekord egentligen och jag har aldrig jagat det, säger Ryan Lasch.

I lördagens match mot Djurgården stod han för två assister och tangerade rekordet. 

I kvällens match mot Rögle passerade han Holloway. 

”Nu kan jag slappna av”

Vid ställningen 2-2 i den tredje perioden låg han bakom Frölundas 3-2-mål och blev därmed historisk som den spelare som gjort flest assist under en säsong i SHL.

– Att det hände är väldigt kul för jag älskar att passa, så det är lite extra speciellt att jag kunde få assistrekordet.

Han säger att han inte aktivt jagat rekordet, men trots det har det funnits med i tankarna.

– Det är svårt att säga att det inte fanns i bakhuvudet, men så klart att jag kanske passade i vissa situationer där jag egentligen hade kunnat skjuta. Nu kan jag slappna av lite och vara mer av ett hot själv, säger han med ett skratt.

Vad skulle du säga är främsta anledningen till att du slår rekordet?

– Mina lagkamrater. Du kan inte komma i de lägena utan lagets framgång. Men också mina kedjekamrater och deras förmåga att vara på rätt ställe. Det är viktigt att veta var de ska vara när jag har pucken och mycket av det är en struktur. 

Hyllas stor av Rönnberg

Efter matchen hyllades han av sin tränare, Röger Rönnberg.

– Han driver hela vår offensiv på ett fantastiskt sätt. Det är rätt så häftigt att ha en sådan spelare i vårt lag som är så extrem som Ryan är, säger han.

Mot Rögle levererade Lasch inte bara framåt, utan slet också hårt i defensiven.

– I dag tycker jag han ställer upp på ett jättebra sätt i spelet utan puck. Så jag blir glad att han blir belönad när han blockar något skott, när han kommer hem i försvarszon och vinner närkamper. Att han dessutom då blir belönad offensivt, det tycker jag om. Det kommer jag försöka koppla ihop med honom att han inte får assist, han jobbar sig till dem, säger Rönnberg.

”Sitter nog i våra huvud”

Kort efter den historiska passningen kvitterade Rögle till 3-3, men Frölunda vann sedan matchen i förlängning.

– Jag är väldigt nöjd med vår match. Det är stort för oss och bra för vårt självförtroende att veta att vi är ett svårt lag att slå när vi spelar vårt spel, glöm de första tio minuterna, säger Lasch.

Frölunda har haft stora problem i den andraperioden i flera matcher. I kväll var det ett steg fram på den biten och laget fick med sig 1-1 i den andraperioden mot Rögle.

– Vi måste fortfarande bli bättre. Det är något som vi pratat om och måste lista ut. Det sitter nog lite i våra huvuden, säger han och fortsätter:

– Roger skällde på oss, men jag tycker vi reagerade bra och kämpade resten matchen.

På torsdag avslutar Frölunda grundserien hemma mot Linköping.