Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Roger Rönnberg kräver regeländring i SHL

Domarna granskar Nicklas Lasus tackling.
Foto: ADAM IHSE / TT NYHETSBYRÅN
Frölundas Nicklas Lasu och Oskarshamns Antti Suomela.
Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN

GÖTEBORG. Frölunda slog Oskarshamn med 6–3 – men det var en tackling från Nicklas Lasu, 33, som var det stora samtalsämnet efteråt.

Nu vill Roger Rönnberg, 51, se en regeländring i SHL.

– Det är det här jag inte gillar med svensk ishockey i dag, säger Frölundatränaren.

– Det där hade kunnat vända matchen helt och hållet, säger Lasu om domslutet.

Lasu visades ut för tacklingen.
Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN

Det var i början av den tredje perioden som den omdiskuterade situationen ägde rum. Frölundas Nicklas Lasu tacklade Oskarshamns Antti Suomela.

Frågan var: Tog tacklingen i huvudet eller inte?

Efter en överläggning mellan domarna visades Lasu ut för ”checking to the head” – i två minuter. Suomela blev inte skadad utan kunde spela vidare i nästa byte och assisterade då till Oskarshamns 3–3-mål.

– Jag har inte sett situationen igen, men det är klart att tacklingen träffar huvudet. Annars tror jag inte att han skulle känna efter och bli checkad. Var den träffar initialt… de (domarna) har ju tittat på den så jag får lita på att de har sett rätt, att den träffar kroppen först och sedan huvudet och att det därför blir en utvisning. Jag respekterar beslutet och är glad att han (Suomela) inte blev skadad, säger Oskarshamns tränare Martin Filander.

Roger Rönnberg var desto mer kritisk.

– Det är jättebra att han inte är skadad – han spelade ju i nästa byte. Men det är det här jag inte gillar med svensk ishockey i dag. När en spelare ligger kvar på isen så sätter man upp en femma på tavlan. Hade han varit skadad så hade han definitivt inte, med vårt hjärnskakningsprotokoll som också Oskarshamn följer, spelat i nästa byte, säger Frölundatränaren.

Frölundas tränare Roger Rönnberg.
Foto: ADAM IHSE / TT NYHETSBYRÅN

”Då dömer man på konsekvens”

Rönnberg höll sedan något som kan liknas vid ett brandtal – med en hälsning till de styrande i svensk ishockey.

– Här har jag ett regelförslag som jag har drivit ett tag: Ligger man kvar – då spelar man inte något mer i den matchen. För det där är ett sätt att spela ut domarna på som jag inte tycker om. Att det ska bli utvisning så fort en spelare ligger kvar... då dömer man bara på konsekvens och ingenting på handling. En av sakerna jag har älskat med hockeyn i alla år är att man som spelare tar sig till båset. Det är fair play, säger Rönnberg innan han tar ny sats:

– Sedan kan jag tycka att Lasus satsning är hård, men jag tycker inte om att man ligger kvar och att domarna sedan ska försöka hitta att den tar i huvudet. Och att han (Lasu) får en tvåa för ”checking to the head”… det visste jag inte ens att man kunde få. Om det hade varit en huvudtackling så borde han (Suomela) ha varit skadad och då hade väl Nicklas blivit avstängd.

Martin Filander kommenterar Rönnbergs uttalande:

– I min värld kan man bli tacklad i huvudet utan att bli skadad. Jag tycker att tacklingen är lite ”blind side”, han kommer in i en situation som är svår att skydda sig mot, och det kan jag ha synpunkter på. Då gäller det att sätta tacklingen rätt. Men den kan ta i huvudet och det kan göra ont även om det inte är ett hjärnskakningsdilemma.

Nicklas Lasu.
Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN

”Kan vända matchen helt”

Huvudpersonen Nicklas Lasu tycker inte att tacklingen var ful.

– Jag tror att han (Suomela) går efter pucken och så kommer jag in där, inte överdrivet hårt, och jag ser att jag kan få stopp på honom och få pucken. För mig är det ingen känsla överhuvudtaget av att jag träffar huvudet, menar Lasu.

Enligt Frölundaforwarden tog tacklingen tog på Suomelas axel.

– Ja, absolut, säger han.

Direkt efter tacklingen låg Antti Suomela kvar på isen, men sedan spelade han vidare i nästa byte. I det numerära överläget kvitterade Oskarshamn till 3–3. Patrik Karlkvist gjorde målet – framspelad av just Suomela.

– Han (Suomela) spelar alltså nästa byte och kommer till teket och säger: ”Den var inte så farlig.” Då undrar jag bara: Okej, du ligger kvar, du spelar nästa byte, det blir 3–3 – det kan vända matchen helt och hållet. Hade jag fått en femma kunde de (Oskarshamn) mycket väl ha gjort två mål med tanke på hur deras powerplay såg ut i dag. Så små marginaler är det, säger Nicklas Lasu.

Vad Lasu svarade Suomela vill han däremot inte berätta.

– Det stannar på isen, säger Frölundaforwarden kryptiskt.

Vad sa domarna till dig?

– Att de inte tycker att jag träffar huvudet direkt. Det är intressant för jag får ändå en tvåa. Det går fort där ute och det blir fel ibland, men det har varit en del sådana situationer nu. Det är skitsvårt för domarna att fatta beslut snabbt, men man kan ju inte jaga situationerna heller. 

Frölunda vann sedan matchen mot Oskarshamn med 6–3.

Se även: Rönnbergs skämt med kommentatorn

Roger Rönnbergs skämt med kommentatorn