Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Rodrigo Abols: ”Det var inte vackert, men det bästa beslutet för mig”

Rodrigo Abols är ett av sommarens nyförvärv i Ängelholm.
Foto: NICLAS JÖNSSON / BILDBYRÅN
Han väntas bli en viktig del av Cam Abbotts lag den här säsongen.
Foto: MATHILDA AHLBERG / BILDBYRÅN
Rodrigo Abols ser fram emot säsongsstarten där Rögle möter Malmö Redhawks först och sedan Örebo.
Foto: NICLAS JÖNSSON / BILDBYRÅN

Rodrigo Abols chockade alla och bekräftade sin övergång mitt under säsongen.

Nu ska han vinna SM-guld med Rögle – men ångrar inget.

– Det var inte vackert, men det bästa beslutet för mig, säger han.

Det ekar fortfarande tomt i Rögles nybyggnad, som binder ihop Catena Arena med akademihallarna, när Rodrigo Abols kommer gående från omklädningsrummet. Den 27-åriga centern har varit på plats i Ängelholm, och hos sitt nya lag, i drygt en månad.

– Jag och min familj älskar det så här långt. Det är första gången jag byter klubb i Sverige, så jag visste inte vad jag skulle förvänta mig men det har överträffat alla förväntningar.

Att han lämnade Örebro, och sin kaptensroll, för Rögle var en av de mest omtalande övergångarna förra vintern.

Som en nyårskaramell avslöjade Expressen den 1 januari att Abols skrivit på ett kontrakt med Ängelholmsklubben. Några timmar senare hände något extremt ovanligt.

”Var inte vackert...”

Han gick själv ut och bekräftade övergången i media. Grädden på moset? De skulle möta Rögle på bortais fyra dagar senare.

Anledningen till draget var att Abols ville slippa spekulationer och kunna vara ärlig mot sina lagkamrater och i intervjuer. Dessutom kom det ut uppgifter att en anledning till flytten var att Rögle erbjöd mer pengar än vad Örebro gjorde.

– Jag tyckte att det var orättvis att det stod att jag jagade mer pengar, när jag inte blev erbjuden ett nytt kontrakt. Då var det mer rättvist mot mig själv, och min agentfirma, att berätta hur det faktiskt låg till, säger han.

– Det var inte vackert, kanske för mycket drama.

Höjde sig efter draget

Stödet från lagkamraterna i Örebro var stort och Abols förklarar att våren blev som Michael Jordans och Chicago Bulls ”The Last Dance”. En sista gemensamma kraftansträngning för att tillsammans nå SM-guldet. 

Abols i Örebro-tröjan
Foto: JOHAN BERNSTRÖM / BILDBYRÅN

Mot Rögle avgjorde Abols matchen och under vårsäsongen höjde han sitt poängsnitt från 0,7 poäng per match (som han hade under hösten) till 0,9.

– Jag ljög inte när jag sa att jag skulle ge mitt allra bästa för laget resten av säsongen. Jag tror jag spelade min bästa hockey i karriären då.

Hjälpte det att du var ärlig med din framtid?

– Ja, absolut. Alla visste vad som skulle hända och jag kunde fokusera på mitt spel.

Tror du fler spelare tar efter och gör likadant?

– Jag vet inte om det öppnar dörrar för andra att komma ut och berätta, beror nog på deras situation. Jag tyckte det var det bästa beslutet för mig då.

”De veckorna var galna”

Han avslutade sedan säsongen med att skriva historia.

Rodrigo Abols var del av det lettiska landslaget som tog nationens första mästerskapsmedalj när de slog USA i bronsmatchen på VM. 

Han sitter tillbakalutad i fåtöljen och visar hur han fortfarande får gåshud när han tänker tillbaka på minnena därifrån.

– Det är något jag kommer komma ihåg och vara tacksam för resten av livet. Jag blir tårögd när jag tänker på det.

Lettland spelade stora delar av mästerskapet med en vilt jublande hemmapublik som uppbackning.
Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN

Han beskriver det som att hela landet följde mästerskapet och när laget kom tillbaka till Lettland togs de emot som hjältar. 

Över en natt kändes han igen vart han än gick och autografsigneringarna blev många.

– De två första veckorna var galna när vi kom hem. Nu är det inte lika mycket, men det är väl något jag får vänja mig vid. Det är mer att min fru märker att folk kollar på mig mer. 

Vad tycker du om den uppmärksamheten?

– Det är okej. Det är inte så att jag har samma status som typ Justin Bieber, det är ingen som ”stalkar” mig precis, säger han med ett litet skratt.

Känner ingen press

En konsert med Lettlands bästa artister där laget hyllades på scen satte punkt för bronssommaren, som han själv kallar det. Parallellt med allt firande har han sett till att vara i bättre form till säsongsstarten än han var när säsongen startade i fjol.

Abols har lagt på sig några kilo och jobbat med explosiviteten. 

För förväntningarna på honom är höga i Ängelholm. 

Han är värvad för att täppa luckan på centersidan som Rögle hade i fjol. En viktig pusselbit för att klubben ska ta sitt första SM-guld. Men han känner ingen press. 

– Det är en ära när du känner att ett lag har ett behov och sedan väljer dig för det. Det finns förväntningar på mig, men det är mer sporrande att försöka leva upp till det än press. 

Precis som för övriga klubben är målet inställt på att vinna SM-guld och Abols har inga planer på att göra en sämre säsong än i fjol. Tvärtom.

Möter Örebro i andra matchen

Och säsongsinledningen blir nog utöver det vanliga. 

I premiären slog Rögle Malmö i Abols första Skånederby. Nu möter de Örebro på bortais.

– Det är skönt att få den matchen (mot Örebro) ur världen tidigt. 

Hur tror du mottagandet kommer vara i Örebro?

– Jag tror det kommer vara okej och jag hoppas det är bra. Det har aldrig varit något negativt från supportrarna efter nyheten kom ut, jag har bara fått kärlek. Men jag hoppas jag tar med mig tre poäng därifrån.