Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Robertsson: ”Gör ont – det gör väldigt ont”

Höjdpunkter från Linköpings senaste match mot Brynäs där det blev förlust efter förlängning.
Bert RobertssonFoto: SIMON ELIASSON / BILDBYRÅN
Foto: PETER HOLGERSSON / BILDBYRÅN

I förra matchen tappade Linköping ännu en ledning och förlorade.

Laget blev utbuat av sin egen hemmapublik och tränaren Bert Robertsson är ifrågasatt.

– Vi måste ha tålamod och tro på oss själva, säger han i en intervju med SportExpressen.

Det är tuffa tider för Linköping och Bert Robertsson, som tog över som tränare för klubben inför den här säsongen. I lördags blev det förlust hemma mot Brynäs, trots att LHC hade ledningen med 2-0. Det var åttonde raka förlusten för ett lag som dessutom lyckats förlora fem matcher den här säsongen trots tvåmålsledning.

– Vi har tappat ledningen i matcher alldeles för många gånger. Det var tufft senast. Jag var jäkligt besviken på utfallet av matchen. Vi jobbade väldigt hårt som grupp, vi gjorde många bra saker och det kändes som vi var på väg att återupprätta vår heder. Men så hände det igen...

Bert Robertsson säger att han led med sina spelare vid slutsignalen, då laget blev utbuat av sin egen publik.

– Det gör ont, det gör väldigt ont. Men vi har en grupp som jobbar otroligt hårt för att göra oss själva och publiken rättvisa. 

Vad måste ni förbättra?

– Man kan peka på mycket olika grejer. Men det är ingen hemlighet att det någonstans har satt sig hos vårt lag att vi blir ängsliga när det börjar gå emot oss i matcherna. Det blir nästan som en rädsla som sprider sig i laget.

Många som tänker: ”shit, det får inte hända igen”?

– Ja, exakt så. Det kan hända alla lag. Det gäller att bryta sig ur det tillståndet. Det finns absolut saker vi kan göra bättre, som vi gör naturligt när vi har bra självförtroende. 

”Historik av att sparka tränare”

Och det är inte läge att skälla ut laget när självförtroendet svajar?

– Nej, det hjälper inte. Vi måste tro på det vi gör. Vi kan inte skälla på varandra. Vi har blivit stabilare i försvarsspelet sedan början av säsongen och vi gör många bra saker där ute. Annat måste justeras. Vi har jättefina sekvenser i matcherna. Men vi måste spela med bättre självförtroende och vi måste göra mer mål.

I motgång gapas det ofta på snabba lösningar och tränare får sparken fort - hur tänker du kring detta?

– Linköping är en förening som har en historik av att sparka tränare. Jag har koll på det. Men jag känner mig lugn med min förmåga och min kunskap. Jag vet att jag har vad som krävs för att bli framgångsrik. Jag var helt övertygad om att detta skulle bli en tuff säsong, vi är många nya, både ledare och spelare. Men visst - jag hade väntat mig lite fler poäng. 

Om telefonen ringer sent på kvällen och du ser att det är sportchefen Niklas Persson - vad tänker du då?

– Att han vill prata om någon spelare. Att han vill prata om spelet. Att han vill prata om planeringen inför en kommande resa, säger Bert, skrattar åt frågan och fortsätter:

 – Nej, så nojig är jag inte att jag blir orolig om telefonen ringer. Jag har ett treårskontrakt. Vi är inne i detta tillsammans, jag och Niklas Persson pratar varje dag. Det viktigaste för oss just nu är att dra åt samma håll. Jag hävdar fortfarande att vi gör väldigt mycket som är bra. Vi måste fortsätta att göra jobbet tillsammans. Att knyta samman gruppen ännu mer och se framåt. 

Men tålamod är en bristvara i den här branschen?

– Ja, det är en utmaning för oss nu. Jag tror inte på stora förändringar. Jag tror på det här laget. Jag tror på mig själv. Vi har ett jäkla jobb framför oss. Men det som föreningen gör bra just nu är att man har tålamod.

Var är LHC i tabellen när grundserien är slut?

– Jag vill inte låta kaxig eller dryg. Men samma gäller fortfarande. Målet är fortfarande slutspel. Så då vill jag att vi ligger tia i tabellen, säger Bert. 

Han återkommer till fokuseringen på tränare och hur snabbt många får sparken.

– Ibland är det befogat, absolut. Men ibland blir det också en larvig diskussion. Jag tror vi hade spelat fem-sex matcher den här säsongen då jag första gången fick frågan om jag kände ledningens förtroende.

Bert Robertsson: ”Hade en buffert”

Sedan pratar han om topplagens ”buffert”.

– Det var tufft även i Skellefteå när vi hade förlorat några matcher i rad. Att förlora är det värsta som finns. Men där hade vi en ”buffert” med poäng, det har vi inte här just nu. Vi är i ett läge som är som att åka på en skattesmäll då man inte har några pengar på banken, säger han.

Vägen ut är segrar. 

– Vi har varit så nära seger i så många matcher och hade vi haft nio poäng mer, då hade läget varit helt annorlunda. Där är sporten brutal, men också rättvis: prestationen talar sitt tydliga språk. Du kan inte gömma dig.

Sedan hyllar han sitt lag igen. 

– I motgång blir du verkligen testad. När jag själv spelade i Vancouver var det en tid då folk slutade bry sig om laget, bara tänkte på sig själva och struntade i sina lagkamrater. Så är det inte alls här. Tvärtom. Här vill alla så jäkla väl för varandra. 

LÄS MER: Hur långt är man beredda att borra ner huvudet i sanden?