Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Riskerar att förlora stjärnan under OS

Foto: ANDREAS HILLERGREN/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: DANIEL ERIKSSON / BILDBYRÅN

SHL-stjärnan Max Veronneau har tagit plats i Kanadas reservstall – men det behöver inte betyda att han är förlorad för Leksand under OS. 

– Vi har inte fått den informationen än, hur Kanada planerar sin resa och vilka som följer med, säger general manager Thomas Johansson. 

Kanada presenterade under tisdagen sin trupp till OS i Peking. I avsaknaden av NHL-stjärnor stack namn som supertalangen Owen Power, veteranen Eric Staal, Frölundas målvakt Matt Tomkins, Rögles spjutspets Adam Tambellini och den tidigare SHL-floppen Josh Ho-Sang ut. 

Alla de tillhör den 25-mannatrupp som valts för att representera Kanada i Peking. 

En som inte tog plats där, trots sitt massiva genombrott i SHL den här vintern, var Max Veronneau. Målkungen fick nöja sig med en reservplats.

– Det är ändå roligt för Max. Han har en chans att få spela ett OS för Kanada, säger Thomas Johansson. 

Men om Max Veronnaeu faktiskt skickas till Peking vet inte Leksand än.

– Vi har inte fått den informationen, hur Kanada planerar sin resa och vilka som följer med. Skulle han hamna på ett hotell i Peking i 20 dagar, utan att spela en enda match, det vore inte bra för Leksand eller för honom själv. 

Herrturneringen startar 9 februari och dessförinnan kommer Kanada hålla ett åtta dagar långt förläger i Davos, Schweiz.

Förutsättningarna för hur många spelare landslagen får ta ut, och premisserna under turneringen har förändrats senaste veckorna.

– Det första vi fick veta var att lagen hade möjlighet att flyga ned reservspelare mellan 5 och 17 februari. Sedan har det dykt upp en reservlista som kan följa med till Peking direkt, berättar Johansson.

Centerstjärnan lär inte spela OS

En annan leksing som ryktats vara på tapeten för OS är centern Mikael Ruohomaa. Han skulle kunna vara aktuell för Finlands reservlista, men Thomas Johansson ser det som föga troligt att Ruohomaa reser till Peking. 

– De ska ha barn snart. Jag träffar honom på fredag och då ska vi prata mer. Jag vet att han figurerat som ett namn men jag vet inte vad som är bestämt då hans fru är gravid. Jag har svårt att se att han ska vara sugen på att sitta som reserv på OS när frun är gravid här hemma. 

Han kan ha sagt nej redan?

– Det kan han ha gjort. Sedan finns kanske ett alternativ att han får vara hemma och flyga ned om det behövs. Vi har ett möte på fredag. 

Precis som många andra ser Thomas Johansson flera hinder med att OS arrangeras med rådande förhållanden. 

– Jag har inga direkta åsikter om OS, men att leva i en fantasivärld av att man kan skapa en säker bubbla där alla är friska, det tror nog ingen på. Det kommer skapa problem. Titta bara på JVM, Tre Kronors bubbla i Malmö, handbolls-EM. Att de vill arrangera det till vilket pris som helst, visst, men jag tror att man ska glömma tänket att det ska vara ett smittfritt OS. Det är bara fetglömma. 

Med de förutsättningar som ligger, hade du helst sett att OS ställdes in?

– Svårt att sia om. Situationen just nu är inte optimal, att arrangera en stor turnering där man samlar mycket folk. Jag har ingen åsikt om det är rätt eller fel, men jag tror att det kommer bli extremt problematiskt. 

TV: Tuffaste spelarna Jonas Frögren mött