Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Gynge med två mål – blev stor matchhjälte

Foto: MIKAEL FRITZON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: JONAS LJUNGDAHL / BILDBYRÅN

VÄXJÖ. Semifinalsreprisen mellan Växjö och Örebro spelades under torsdagen. Trots en tappad ledning var det Växjö som var snäppet starkare i förlängningen.

Richard Gynge blev matchhjälte efter sina två mål. Men de var inte helt nöjda.

– Jag tycker att man börjar se det redan i andra, vi är inte jobbiga att möta då. Det behöver vi adressera och ta upp, vi behöver stå för det, säger Sam Hallam.

Växjös nyförvärv Glenn Gustafsson tog emot sitt gamla lag Örebro i Vida Arena under omgång två av SHL. 

– Jag har inte tänkt på det så mycket under dagen, men det var klart det var konstigt att åka ut på uppvärmningen och se alla man spelat med tidigare, sen när pucken släpptes så var det match, säger han.

Den första perioden präglades av utvisningar, speciellt från bortalaget som fick fyra stycken tvåminutare. Två av dem kom inom 20 sekunder vilket gjorde att Växjö fick 1:37 i spel fem mot tre.

– Det blir ju ryckigt och det är alltid svårt. Vissa får spela mer och vissa får sitta och vila. Samtidigt kan de känna sig ganska sköna då de har mycket puck... som man har när man är en man mer. Men det blir nästan talande för fem mot fem-spelet också. Så det är klart att hålla sig på isen är ett måste för att få den matchbilden vi vill ha, säger Christopher Mastomäki.

Målet kom även i den spelformen, då det behövdes mindre än minuten i den spelformen innan Richard Gynge framför mål kunde styra in ett skott från Julius Nättinen.

– Vårt powerplay är lite avvaktande och försiktigt, vi behöver få ett fem mot tre för att skapa en målchans, säger Sam Hallam.

Örebro hade svårt att skapa något och Växjö gick till pausvila med en 1-0-ledning.

Claesson utökade: ”Slipper man gå och fundera”

Växjö skulle även utöka sin ledning till 2-0 cirka sex minuter in i den andra perioden.

Då klev nyförvärvet Ludvig Claesson från Tingsryd fram och prickade in ett skott bakom Arntzen i Örebromålet.

– Jag gör inte så mycket mål, skönt att det kom ett mål redan nu så man slipper gå och fundera i omgång 40 när man står på noll mål..., haha, säger han.

En ledning som Växjö brukar vara starka med.

Men i öppningsmatchen mot Färjestad tappade de den ledningen och föll sedan efter straffar.

Och det skulle bli spännande även här i kväll. 

– Jag tycker att man börjar se det redan i andra, vi gör en karbonkopia på vår premiär mot Färjestad, men där kom vi tillbaka och hade en bättre push men vi hade också ett underläge då. Jag tycker inte att det är spelet i sig, våra kvalitéer både individuellt och som lag, det är någonstans vår mognad och att gå hela vägen hela tiden... jag tycker att vi är jobbiga att möta för Örebro i starten men sen tycker jag inte att vi är det. Det behöver vi adressera och ta upp, och behöver stå för det.

Hallam fortsätter:

– Jag tycker att vi backar av och spelar långsamt och korkat, ändå har vi en straff i stolpen och en genombrytning från Joel Persson i ribban när det står 2-1... det kanske hade blivit en annan match om vi gjorde tredje där. Överlag kan jag sammanfatta att vi tar första segern för säsongen och hur det gick till vet jag inte... vi måste växa upp som grupp, som lag, och spela hård hockey över 60 minuter, säger Sam Hallam.

”Då hände det bra grejer”

Efter ett samarbete mellan Marcus Hardegård och Joel Mustonen reducerade Örebro.

– För mig var det ett steg i rätt riktning att vi kunde vända tillbaka den här matchen, det var viktigt, säger Örebros tränare Niklas Eriksson efter matchen.

När den tredje perioden inleddes var Örebro på tårna och skapade en hel del framåt. Det slutade i en snabb kontring där Oliver Eklind släppte pucken in mot mitten till Christopher Mastomäki – och hans skott kunde inte Kalnins ta.

– Vi spelade inte så bra första 30 minuterna. Vi får inte i gång vårt spel och är inte riktigt i synk. Sista 30 spelade vi upp oss och såg ut som vi vill göra. Det syns också, då hände det bra grejer, säger Mastomäki.

I slutet av perioden hade de flera lägen att fullborda vändningen till en seger.

– 2-2 kanske är logiskt om vi tittar på hela matchen, sen tycker jag att vi har bra lägen att avgöra matchen under ordinarie tid, säger Eriksson.

Gynge avgjorde i förlängning: ”Då blir det mål... åt något håll”

Matchen tvingades till förlängning efter att Växjö lyckades hålla undan Örebros press.

– Det är två gubbar i tredje som visar på rent hjärta och instinkt, det är Martin Lundberg och Erik Josefsson som kliver in och spelar en hockey för att vinna matchen där ute. De två kanske är anledningen att vi sitter här med två poäng i dag.

I förlängningen tog det lite mer än två minuter innan det avgörande målet.

Då klev han fram igen – Richard Gynge – och segern för hemmalaget var ett faktum.

– Har man Gynge ute på isen i tre mot tre, då blir det mål... åt något håll. Och ibland måste man chansa lite för att vinna, avslutar Sam Hallam.