Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Regeln borde ändras till nästa säsong

Foto: OLA WESTERBERG / BILDBYRÅN

SKELLEFTEÅ. Skellefteå AIK ger sig inte. 

Västerbottningarna har kvitterat semifinalen och nu vänder matchserien till Ängelholm än en gång.  

SportExpressens Adam Johansson lyfter fram tre heta snackisar från det nervkittlande mötet under tisdagskvällen.

– Det är viktigt att vi försöker få fler mål i svensk hockey. Alla vill ha ha fler målskyttar, så att vi kan bygga ligan och produkten, säger Skellefteåtränaren Stefan Hedlund om det bortdömda målet. 


Foto: OLA WESTERBERG / BILDBYRÅN

Domarna gjorde rätt

Skellefteå hade tagit ledningen och satt sig själva i en gyllene sits för att pressa fram en match fem.

Trodde alla. 

Det skulle dock visa sig att Oscar Möllers 2-1-mål var regelvidrigt. Åtminstone utifrån hur regel 67.2 är utformad denna säsong. Där står det klart och tydligt: 

”Ett mål som tillkommer i samband med att en anfallare befinner sig inne i målområdet utan att komma i kontakt med målvakten, men som ändå bedöms hindra målvakten visuellt genom att befinna sig i målvaktens synfält på så sätt att målvakten därmed släpper in målet, ska underkännas”.

Det som förståeligt sticker i ögonen på alla svartgula anhängare här är ju att Rögle fick Leon Bristedts mål godkänt i match två, trots att det gick emot paragraferna i regelboken. Det skulle, precis som Skellefteås mål i match ett och fyra, blivit bortdömt. 

Sedan kan man ha åsikter om regeln som sådan. Det är rimligt. Den borde, i mitt tyckte, revideras till nästa säsong. Målvakternas position är visserligen utsatt och deras säkerhet ska tryggas, men fler mål i svensk ishockey måste premieras, inte motverkas. Det borde gå att finna en mellanväg här som gynnar alla delar av spelet.

Skellefteås tränare Stefan Hedlund var inne på samma spår när ämnet kom på tal efteråt i den mixade zonen. 

Han vill förändra regeln.

– Det är viktigt att vi försöker få fler mål i svensk hockey. Alla vill ha ha fler målskyttar, så att vi kan bygga ligan och produkten. Vi ska inte söka videobedömningar för att det inte ska bli mål. Det är ett bra ämne att lyfta. 

Han hade självklart sina tankar om Skellefteås bortdömda mål i match två.

– Det blir ett löjets skimmer över bedömningarna som görs. Det måste bli rätt, och låt det då ta den tid som krävs, så att det inte blir som vid vårt mål där nere (Ängelholm).

Nu löste ju Skellefteå biffen ändå. Annars hade det blivit högljutt i hemmalägret.

Foto: ERLAND SETERSTEDT/TT / TT NYHETSBYRÅN

Läskiga Lindvall

Ja, nog växte han ut till ett spöke, Gustaf Lindvall. Rögle sköljde över Skellefteå under stora delar av matchen och kastade in både kroppar och puck mot Gustaf Lindvall, men hemmakeepern stod pall. Sanslöst vad bra han var. 

Räddningen på Eric Gelinas läge i den andra perioden och plocken på Adam Tambellinis skott var grädden på moset för en femstjärnig målvaktinsats. Bägge räddningarna tillhör kategorin ”Årets räddning” – utan tvekan. Hade hallen varit slutspelsfull, då hade Lindvall fått stående ovationer av sin publik. 

Foto: OLA WESTERBERG / BILDBYRÅN

Ett fysiskt praktexempel

53:an – så klart. Herregud, vilken fysisk närvaro han bidrar med kväll efter kväll. 

En tysk pöjk med granitmuskler smällde på allt och alla i sin slutspelscomeback. Körde han inte över Rickard Hugg med en korrekt och väl avvägd open ice-tackling, så teamade han upp med Eric Gelinas för att stoppa Oscar Möller, han smällde på Pär Lindholm längs sargen och lurade brallorna av Roland McKeown med en smått läskigt bra kalkylerad kroppsmanöver. Grabben är 20 vårar fyllda, men spelar som en fullvuxen karl. Eller två.

Hans effektiva fysiska spel separerade inte bara Skellefteåspelare från pucken, det ingav respekt hos motståndarna och skänkte energi till Röglelaget, som hela slutspelet spelat på en mycket hög fysisk nivå. 

Utan att åsamka skador hos motståndarna, ska tilläggas.

Det har varit uppfriskande att se ett lag värdera – och bemästra – den fysiska kampen på det sättet Rögle gjort.