William Nylander och Nicklas Bäckström under en träning med Tre Kronor under VM. Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅNWilliam Nylander och Nicklas Bäckström under en träning med Tre Kronor under VM. Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN
William Nylander och Nicklas Bäckström under en träning med Tre Kronor under VM. Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN
Nicklas Bäckström. Foto: ERIK SIMANDER/TT / TT NYHETSBYRÅNNicklas Bäckström. Foto: ERIK SIMANDER/TT / TT NYHETSBYRÅN
Nicklas Bäckström. Foto: ERIK SIMANDER/TT / TT NYHETSBYRÅN

"Nästa superstjärna – kommer bara bli bättre"

Publicerad

William Nylander och Nicklas Bäckström var superduon som bar Tre Kronor till VM-guld i våras.

Snart kan den svenska supertalangen komma att offras när Toronto Maple Leafs får problem med lönetaket - och nu skickar Bäckström en Washington-flört till Nylander om det skulle ske.

– Då får han komma till oss om han vill. Han är välkommen, haha!

Om drygt tre månader fyller han 30 år.

Men Nicklas Bäckström har redan hunnit med tio säsonger i världens bästa ishockeyliga, NHL. 

Där har Valbo-sonen i drygt ett decennium varit den amerikanska huvudstadens största affischnamn när det kommer till ishockeyn, tillsammans med den ryska superstjärnan Alexander Ovechkin.

Än har han inga planer på att flytta hem.

– Washington är en skön stad att bo i, för familjen också. Vi trivs bra där vi bor, lugnt och skönt område. Nära till allt. Det är rätt så lugnt för oss, och det tar inte så lång tid att åka till ishallen som man hört att det är för vissa andra spelare i NHL och det har en stor del till att jag trivs så bra.

Men att det vore orealistiskt att få se Bäckström avsluta karriären i Brynäs IF är enligt honom själv inte något orealistiskt.

– Det är väl ganska realistiskt. Men jag vet inte hur länge jag blir kvar där borta, sen vet jag inte om de vill ha en heller när jag är äldre.

Nicklas Bäckström i Brynäs senast det begav sig - nu öppnar han för att avsluta karriären i klubben.Foto: MICHAEL BERGGREN / MICHAEL BERGGREN EXPRESSEN

Om sin poängbästa säsong: "Primetime"

Under sina tio säsonger i Washington Capitals aldrig nått en Stanley Cup-final. Laget har haft en förmåga att leverera över 82 grundserieomgångar men att likt bacon krympa när det hettar till.

Så även i vintras när de vann sin konferens överlägset men eliminerades av Pittsburgh Penguins redan i kvartsfinalen.

– Det känns som att vi… Speciellt i match sju mot Pittsburgh, det blir att i stället för att gå ut och ta för sig så sitter vi tillbaka och vågar inte riktigt göra misstagen.

Det känns ju som att ni har ett lag som ska kunna lyckas i ett slutspel?

– Vi hade det i alla fall, nu vet jag inte hur det blir i år men samtidigt känns det som att allt kan hända när man kommer till slutspel. Så tajt är det i ligan, åttan kan slå ut första laget. Det är en helt annan ishockey i slutspelet också, det är det som gör hockeyn så rolig också.

Bäckström hade sin poängbästa säsong på sju år i NHL.Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN

För "Bäckis" var den gångna säsongen en succé där han kom att stanna på 86 poäng i grundserien - hans poängbästa sedan 09/10 då han noterades för 101 poäng.

– Primetime. Haha, nej men det kändes bra faktiskt. Det kändes som att jag hade inga skavanker eller så, jag körde bara på och vi gjorde många poäng i grundspelet som lag och det underlättar ju så klart. Jag kände mig pigg hela tiden.

Bäckis hyllar Nylander: "Kommer bara bli bättre"

För drygt två månader sedan var Nicklas Bäckström en starkt bidragande orsak till Tre Kronors VM-guld i tyska Köln. Efter att ha kommit in sent i truppen kom han där att bilda VM:s kanske bästa kedja, tillsammans med Oscar Lindberg och framför allt William Nylander - en spelare som Bäckström menar är svensk ishockeys nästa superstjärna.

– Ja, det är han absolut. Han har alla pusselbitar för att bli det. Det känns som han är en ganska allroundspelare som tar tag i mycket själv, och det är viktigt i dagens ishockey. Han gjorde en riktigt fin VM-turnering och han kommer bara bli bättre. Det var ju hans första riktigt säsong i vintras och han kommer växa till en ännu bättre spelare än vad han redan är.

Det har spekulerats i att Toronto Maple Leafs kan tvingas göra sig av med en i supertrion Austin Matthews, Mitch Marner och Nylander för att kunna hämna in förstärkningar på backsidan. 

– Då får han komma till oss om han vill. Han är välkommen, haha!

Tycker att alla borde få åka till OS

När OS-hockeyn i Pyeongchang i februari kommer att avgöras så blir det utan NHL-spelare på isen.

Det efter att NHL bestämt att inte släppa spelare till de olympiska spelen - även om en stor majoritet av spelarna öppet sagt att de vill åka.  Washington Capitals ägare Ted Leonsis har flera gånger berättat att han kommer släppa sina spelare till OS om de vill det, oavsett NHL:s beslut.

– Det är ju så klart kul att han säger så, och det skulle vara kul att spela OS. Men vi får väl vänta och se, jag har hemskt svårt att se att det ska gå ändå, säger Bäckström och fortsätter:

– Men det känns som att alla borde få åka, eller ingen. Det är vad jag känner, men samtidigt så är det ju positivt att ha en ägare som är på spelarnas sida.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter och Instagram.

Expressen
Till Expressens startsida

Mest läst i dag