Förbundet fördömer Färjestad – har skadat Le Mat-pokalen

Fullt på torget för SM-guldmedaljörerna
Foto: FREDRIK KARLSSON / BILDBYRÅN

Färjestad vann SM-guldet efter vinst mot Luleå i den sjunde avgörande finalen. 

Nu uppmärksammas klubbens firande – och fördöms av svenska ishockeyförbundet. 

– Det är bedrövliga bilder. Den (Le Mat-pokalen) har blivit misshandlad. Jag är inte alls nöjd, säger Tibor Gregor, ansvarig på förbundet, till Aftonbladet

Spelarna hyllas utanför arenan i LuleåEfter 0-3 i den avgörande finalen stod det klart att Färjestad bärgade sitt första SM-guld sedan 2011. 

Marcus ”Lilliz” Nilsson var en av Färjestads stora guldhjältar och firade guldet tillsammans med Karlstad under helgen. 

Men firandet har inte uppskattats av det svenska hockeyförbundet. I ett klipp på Twitter syns FBK-stjärnan tappa pokalen när han ska höja den inför en jublande folkmassa. 

Pokalen ska även hängt med ut på nattklubbar, rapporterar Aftonbladet. 

– Jag har sett bilderna och följt det under förtvivlan. Guldsmeder som har varit inbladade har hört av sig och varit väldigt oroliga. Jag har kontaktat Färjestad under måndagen för att försöka få en förklaring, säger Tibor Gregor till tidningen. 

Men pokalen var inte den äkta. På grund av skador vid tidigare guldfirandet har en replika tagits fram. Den var den ”Lillis” tappade på scenen. 

Le Mat-pokalen skadad – under Färjestads firande

– Från tidigare mästare fick vi tillbaka pokalen i ett inte önskvärt skick. Skadorna var av ett större omfång, så att den aldrig kommer att bli helt återställd, säger Tibor Gregor som inte vill gå in på vilken klubb som förstörde originalet. 

Även replikan är värdefull och kostar runt 25 000 kronor, enligt Aftonbladet. Tibor Gregor beklagar därför de bilder han har sett från klubbens guldfirande i helgen. 

Bland annat har klubbladen på toppen av pokalen brutits av. 

Originalet, som nästan är 100 år gammal, ska dock ha varit inlåst på klubbens kansli och har inte fått några skador, har Färjestad rapporterat. 

– När jag fick kontakt med Färjestad under måndagen har jag fått garantier på att originalet ska vara helt okej, de ska ha förvarat och försvarat den enligt våra instruktioner. Replikan är däremot ordentligt tilltufsad, jag har krävt att den ska återlämnas till oss snarast, säger Tibor Gregor.

Färjestad: ”Vi har pratat med förbundet”

Färjestads Rickard Wallin, sportslig direktör i klubben, är fåordig när SportExpressen pratar med honom.

– Jag har pratat med Tibor (Gregor). Vi har full kontroll och vi kommer att ta vårt ansvar. Och det är inga problem med det, säger Wallin.

Vad betyder det när du säger att ni tar ert ansvar?

– Vet du vad... Vi har den dialogen med Tibor och hockeyförbundet. Jag förstår att ni vill skriva om det, att det är spännande. Men för vår del är detta inga konstigheter. 

https://twitter.com/ThomsHenrik/status/1525170043784413185?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1525170043784413185%7Ctwgr%5E%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.aftonbladet.se%2Fsportbladet%2Fhockey%2Fa%2FJx9b54%2Fle-mat-pokalen-forstord-under-festen-nar-farjestad-firade-sm-guld

Färjestad-fansens vilda firande efter SM-guldet

Spelarna hyllas utanför arenan i Luleå