Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Ranking: Bästa spelarna i SHL

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Foto: / BILDBYRÅN

SHL:s grundserie är färdigspelad.

SportExpressens expert Sanny Lindström synar de 52 omgångarna – och rankar grundseriens 25 bästa spelare.

25) Marcus Högström, 28, back, Djurgården

Kommentar: Var kanske rentav seriens bästa spelare i höstas när han drog ett enormt stort lass och i flertalet matcher med en istid på över 30 minuter per match. Har inte varit lika framträdande under den andra halvan av säsongen men likväl en solid back.

24) Brendan Shinnimin, 27, center, Växjö

Kommentar: Värvades den första oktober och vilken succé det har blivit. Var inte värvad som en poängkung utan en spelare som genomför varje byte med en enorm inlevelse och passion. Kan ibland göra en del odisciplinerade saker men Växjös tränarteam jobbar med Shinnimin för att han ska hålla sig på rätt sida av gränsen. 34 poäng på 45 matcher är över förväntan.

23) Rasmus Dahlin, 17, back, Frölunda

Kommentar: Den så hajpade supertalangen hade en lite dipp innan OS men sett över hela säsongen har han presterat på en väldigt hög nivå. Flyttar pucken bra från egen zon och med 20 poäng på 41 matcher är han nu den U18 spelare som gjort nästa flest poäng efter Robert Nilsson under en säsong.

22) Victor Ejdsell, 22, forward, HV 71

Kommentar: Har haft en väldigt bra säsong med 34 poäng. Har hittat mer rätt i sitt spel i samband med att han flyttade från centerpositionen till en kant. På senare tid har Ejdsell och unge David Gustavsson och Pierre Engvall varit den bärande enheten för HV 71. Jag hoppas att Ejdsell blir kvar en säsong till i SHL innan han väljer att åka över till Nordamerika. Han står precis och stampar på gränsen till ett sjuhelsikes genombrott.

21) Robert Rosén, 30, center, Växjö

Kommentar: Seriens smartaste spelare. Det går inte speciellt snabbt men likväl är Rosén den spelare som trots brist på fart lyckas dominera i den höghastighets hockey som råder i SHL. Ligger alltid rätt i banan, ser spelet bättre än någon annan och gör sina kedjekamrater bättre.

20) Aaron Palushaj, 28, forward, Brynäs

Kommentar: Brynäs har varit ojämna mer eller mindre hela säsongen. Det tog också ett litet tag innan Palushaj kom i gång. Utsågs till december månads bästa spelare och har satt sig i respekt hos motståndarna med sitt giftiga skott

19) Ryan Gunderson, 32, back, Brynäs

Kommentar: När man bedömer Ryan Gunderson har man i regel en annan bedömningsnivå baserat på förväntningar vilket så klart inte är rättvist. Gunderson har varit bättre i år än i fjol och har långa stunder visat en extremt hög nivå och fortsätter att visa att han är en av seriens bästa backar.

18) Jesse Virtanen, 26, back, Färjestad

Kommentar: Virtanen värvades för att ersätta det offensiva tomrum som Magnus Nygren lämnade efter sig. Sett till spelet över hela banan har han klarat att axla den rollen med den äran. Har tillsammans med Sebastian Erixon varit Färjestads genomgående bästa back. 30 poäng under säsongen var en toppnotering för backar.

17) Patrik Lundh, 29, center, Djurgården

Kommentar: Har gjort en enastående säsong och framför allt lyfte Lundh sitt spel till en ny nivå när Andreas Engqvist gick skadad. Lundh har vi 28 års ålder växt in i rollen som en offensiv kraft på SHL-nivå och utöver den outtröttliga skridskoåkningen har han även utvecklat spelet med puck och även spelförståelsen.

16) Michael Lindqvist, 23, forward, Färjestad

Kommentar: På 33 matcher hann Lindqvist göra 34 poäng och 20 mål innan en nyckelbensskada satte stopp. Det hindrade nog Lindqvist från att ta hem den skytteligan som hans hysteriska målform var på god väg att säkra. Ett av seriens största fynd.

15) Emil Larsson, 24, forward, Luleå

Kommentar: Upp med handen alla som trodde att Larsson skulle komma tvåa i skytteligan på 23 mål. Har vuxit mer och mer och för att vara rookie i SHL är det faktum att han inte haft några som helst dippar kanske mer imponerande än själva målproduktionen. Gedigen i det fysiska spelet och en målskytt av rang.

14) Daniel Rahimi, 30, back, Växjö

Kommentar: Joel Persson hit och Joel Persson dit. Visst, resan från Kristianstad i Hockeyettan till en dominant SHL back imponerar. Den hade aldrig varit möjlig om det inte varit för Rahimis lugna och trygga spel. Duon har bildat ett av seriens bästa backpar där Rahimi tagit kliv som en back med ett bredare register än att bara spela tufft. Hanterar pucken bättre och förstapassen ut ur zon har alltid en adress. Dessutom har Rahimi skaffat sig det ultimata beviset på respekt när han inte längre behöver jaga tacklingar utan att motståndarna agerar annorlunda så fort Rahimi är på isen.

13) Johan Ryno, 31, center, Färjestad

Kommentar: Inledningen av säsongen var en kraftig dominans av Färjestad och Johan Ryno i synnerhet. Ett tag kändes han mer eller mindre omöjlig att ta pucken ifrån och lägg därtill att passningarna var av högsta klass. I samband med Karjala Cup i november spelade Ryno bort sina OS chanser och självförtroende fick sig en törn vilket speglade av sig även i Färjestad. Har dock haft en genomgående stark säsong och etablerat sig som en pålitlig poänggörare.

12) Oscar Möller, 29, forward, Skellefteå

Kommentar: Målskytten och den som hittar skottlägen i Skellefteås fruktade förstakedja. Det är svårt att klaga på Möller men det borde finnas än mer mål att få ut än de 18 mål som han gjort i år.

11) Andreas Engqvist, 30, center, Djurgården

Kommentar: Först höll en knäskada Engqvist borta i fem matcher under november månad för att senare missa 20 matcher till följd av den hjärnskakning han ådrog sig den 26:e december. Om Engqvist spelat fler matcher hade han haft en position bland topp fem, så bra är han.

Tar ett stort ansvar över hela isen och poängproduktionen har varit långt mycket bättre än vad jag förväntade mig.

10) Jan Mursak, 30, center, Frölunda

Kommentar: I samband med att Mursak värvades i början av januari ryktades det om en handskada som skapade vissa frågetecken. Oron var direkt obefogad och Mursak visade per omgående att han är en av seriens absolut bästa spelare. Eftersom han endast spelat 15 matcher får han en blygsam tiondeplats på listan men låt oss konstatera: om Mursak spelat hela säsongen råder det inga som helst tvivel att är det kanske rentav rör sig om seriens bästa spelare.

9) Victor Olofsson, 22, forward, Frölunda

Kommentar: Seriens målkung fick den utväxling i år som jag trodde han skulle få i fjol. Olofsson har ett skott i världsklass vilket gjort honom till ett stort hot i powerplay. Utöver det är han mer delaktig över hela isen vilket ger honom än mer fart när han väl går till anfall.

8) Viktor Fasth, 35, målvakt, Växjö

Kommentar: Förväntningarna på Fasth var med all rätt högt ställda inför säsongen och det går väl knappast att kritisera hans insats även om det säkerligen finns mer att hämta. Har likväl visat klass vilket bland annat sex nollor vittnar om. Står man i seriens i särklass bästa lag med så många offensivt skickliga spelare med ett stort puckinnehav hamnar målvakten ofta i skymundan. Det ska dock inte förringa Fasths insats som varit riktigt bra.

7) Pär Lindholm, 26, center, Skellefteå

Kommentar: Centern i Skellefteås fruktade förstakedja har utvecklats till en av seriens bästa och mest pålitliga. Är smart och läser spelet bra vilket gör av Lindström och Möller kan fokusera mer på offensiven. Lindholms roll som center kräver ett större ansvar defensivt vilket han klarat av med den äran samtidigt som han levererat offensivt.

6) Dick Axelsson, 30, forward, Färjestad

Kommentar: Har mognat rejält vid sidan av isen vilket speglar av sig i spelet. Är fortfarande oberäknelig och kan blixtra till med individuella nummer i den högre skolan.

Jag var osäker på Dicks status inför säsongen men det är bara konstatera att han överbevisade alla som tvivlade och med 45 poäng gjorde han dessutom sin poängmässigt bästa säsong i karriären.

5) Ryan Lasch, 31, forward, Frölunda

Kommentar: Tidigare i karriären fick Lasch höra att han endast var bra i grundserien och inte klarade av att leverera i slutspel. Det ryktet har han bevisligen slagit ned. Nu fokuseras det i stället på att han borde kunnat göra än mer offensivt och inte alltid är pålitlig i egen zon. Skämtar ni?, säger jag. Lasch har genomgående hållit en hög nivå och hans individuella skicklighet är ofta helt matchavgörande.

4) Adam Reideborn, 26, målvakt, Djurgården

Kommentar: Utskälld i fjol och numera seriens bästa målvakt. Den utvecklingen skojar man inte bort.

När Djurgården värvade den etablerade Joachim Eriksson från Växjö var det nog fler än jag som trodde Reideborn skulle få sparsamt med istid. Antog utmaningen och tog sitt spel till en helt ny nivå. Är väldigt trygg i sitt spel och släpper få returer. Det har gett stabilitet till hela laget som är säsongens överraskning.

3) Joakim Lindström, 34, forward, Skellefteå

Kommentar: Som alltid. Man blir enormt bortskämd när det kommer till Lindström eftersom han match efter match, år efter år alltid fortsätter att leverera på en sådan sinnesjukt hög nivå.

Med SHL mått mätt är det här en superstjärna och vid 34 års ålder finns det inga tecken på att karriären börjar gå nedåt. Lindströms förmåga att dra ned på tempot för att sedan växla upp densamma via en snabb och briljant passning är ingen i SHL är i närheten av. Lindström var även den spelare som gjort flest poäng i spel med lika antal spelare på isen.

2) Lawrence Pilut, 22, back, HV 71

Kommentar: Har tagit enorma kliv den här säsongen och står redo att ta sig an nya utmaningar på andra sidan Atlanten. Borde haft en plats i OS efter den fina form han haft under mer eller mindre hela säsongen.

Har tagit ett stort ansvar i en annars skadefylld backsida hos mästarna HV 71 och ser man till den enskilt viktigaste spelaren för sitt lag är Lawrence Pilut högt upp även där.

Vann den interna poängligan hos HV 71 likväl som backarnas dito. Tack för din tid i SHL, Lawrence, och lycka till i NHL nästa säsong.

1) Elias Pettersson, 19, forward, Växjö

Kommentar: Snacka om dundersuccé som denna supertalang gjort under säsongen. Jag vet faktiskt inte om det finns tillräckligt med ord som kan rättfärdiga den enorma säsong som han haft.

Nog fanns det vissa förväntningar på Elias inför säsongen men hade någon på förhand sagt att han skulle göra trettio poäng hade nog alla skrivit under på att det varit mer än godkänt. Med 56 poäng och en förstaplats i poängligan har Pettersson snabbt etablerat sig som seriens största stjärna och hans framtid hockeyresa ska bli våldsamt intressant att följa.