Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Ranking: Så bra är ditt SHL-lag just nu

Ungefär två månader återstår till SHL-premiären 17 september.

SportExpressens Emanuel Otterhall rankar SHL-lagen i dagsläget.

 1. 14. Leksand

  Foto: Daniel Eriksson / BILDBYRÅN
  Målvakter 3 getingar Backar 1 getingar Forwards 1 getingar Totalt: 5/15 getingar

  Kommentar: Målvakten Atte Engren är en klassvärvning. Frågan är dock om hans kollega, Henrik Haukeland, är redo för den här nivån. Annars har Leksand mångt och mycket kvar samma lag som spelade i allsvenskan förra säsongen. Risken är överhängande för att laget blir som förra årets Karlskrona och blir avhängda tidigt i tabellen. Det krävs att många höjer sig för att prestera på SHL-nivå.

 2. 13. Karlskrona

  Foto: Jonas Gustafsson / BILDBYRÅN
  Målvakter 2 getingar Backar 2 getingar Forwards 2 getingar Totalt: 6/15 getingar

  Kommentar: Med ett års SHL-erfarenhet ser Karlskrona på förhand ut att kunna bli snäppet bättre än förra säsongen. Meriterade namn som Mattias Karlsson, Marcus Paulsson och Niklas Arell har tillkommit och övriga i truppen har fått en SHL-säsong i kroppen. Karlskronga kommer dock fortsatt husera i botten av tabellen och det mesta talar för att det kan bli kval ännu en gång.

 3. 12. Rögle

  Foto: Simon Hastegård
  Målvakter 3 getingar Backar 2 getingar Forwards 2 getingar Totalt: 7/15 getingar

  Kommentar: Oscar Dansk och Lars Volden visade sig vara ett klokt val på målvaktsfronten av Anders "Masken" Carlsson förra säsongen. Båda är kvar – vilket ger Rögle ett målvaktspar av hög kvalitet. Med förra säsongen i ryggen bör laget kunna ta ytterligare ett steg och eventuell kunna nosa på en plats i åttondelsfinalen.

 4. 11. Brynäs

  Foto: Andreas L Eriksson
  Målvakter 2 getingar Backar 3 getingar Forwards 2 getingar Totalt: 7/15 getingar

  Kommentar: Värvningen av Ryan Gunderson var minst sagt viktig och bör kunna rädda Brynäs från att hamna ännu längre ned i tabellen. Skulle Tomas Zaborsky lyckas få samma utdelning som han haft i finska ligan kommer även han vara otroligt viktig för laget. Känslan är att det krävs att Zaborsky eller Kevin Clark – helst båda – måste lyckas i Brynäs. Annars är frågan vilka, förutom Nick Johnson och bröderna Vesterholm, som ska göra poängen.

 5. 10. HV 71

  Foto: Daniel Malmberg/All Over Press / DANIEL MALMBERG/ALL OVER PRESS/A
  Målvakter 3 getingar Backar 2 getingar Forwards 3 getingar Totalt: 8/15 getingar

  Kommentar: Än så länge har HV 71 – åtminstone på papperet – inte blivit bättre än under förra säsongen. Knappast sämre heller. Det finns kvaliteter i laget, skulle allt klaffa finns potential att till och med hota om en plats bland topp sex. Mattias Tedenby gjorde en betydligt bättre andra säsong än den första. Kan han snäppa upp ytterligare? Viktigt att laget har Pär Arlbrandt från start den här säsongen.

 6. 9. Luleå

  Foto: Peter Skaugvold / BILDBYRÅN
  Målvakter 3 getingar Backar 2 getingar Forwards 3 getingar Totalt: 8/15 getingar

  Kommentar: Toksatsade förra säsongen – men väl i semifinalen mot Frölunda tog det stopp.

  Har inte jobbat lika intensivt på namnstarka värvningar från andra SHL-klubbar under det här transferfönstret. Frågan är om årets filosofi är bättre.

  Om Bill Sweatt kommer upp i gammal storform kommer han bli en nyckelpjäs, annars ser det på förhand ganska tunt ut framåt för Luleå.

 7. 8. Färjestad

  Foto: Anna-Lena Bergqvist
  Målvakter 2 getingar Backar 4 getingar Forwards 2 getingar Totalt: 8/15 getingar

  Kommentar: Har inte åkt på något jättetungt tapp och samtidigt plockat in intressanta spelare, däribland Per Åslund – vilket borde göra Färjestad till ett minst lika bra som förra säsongen. Men då många andra lag värvat friskt och meriterat halkar Färjestad ändå ner några placeringar jämfört med förra säsongen i den här rankningen.

 8. 7. Djurgården

  Foto: Andreas Sandström / BILDBYRÅN
  Målvakter 2 getingar Backar 3 getingar Forwards 3 getingar Totalt: 8/15 getingar

  Kommentar: Djurgården är fortfarande en bra bit från de absoluta topplagen, men till den här säsongen har man lyckats sprida ut spetsegenskaper på fler spelare än tidigare. Visst, Patrick Thoresen och Marcus Sörensen är två jättetapp, men samtidigt har man fått in kvalitet i Calle Ridderwall, Jeff Tambellini, Patrik Lundh och Gustav Possler. Ville Varakas kommer vara otroligt nyttig i försvaret.

 9. 6. Örebro

  Foto: Johan Bernström / BILDBYRÅN
  Målvakter 3 getingar Backar 2 getingar Forwards 3 getingar Totalt: 8/15 getingar

  Kommentar: Har en av seriens största och bredaste trupper – och bör därmed inte behöva lida av skadebekymmer i första taget. Har en intressant målvaktsuppsättning där Axel Brage ska försöka göra sitt för att konkurrera med givna ettan Julius Hudacek. Värvningarna av Joakim Andersson, Tom Wandell och Michael Haga är minst sagt intressanta. Laget har potential för att göra sin bästa säsong i SHL hittills.

 10. 5. Malmö

  Foto: Christian Örnberg / BILDBYRÅN
  Målvakter 4 getingar Backar 2 getingar Forwards 3 getingar Totalt: 9/15 getingar

  Kommentar: Malmö känns som det lag som tar störst kliv i positiv riktning sett till förra säsongen – åtminstone utifrån hur det ser ut på papperet. Många intressanta namn har värvats in. Oscar Alsenfelt och Cristopher Nihlstorp är en potentiell toppduo på målvaktsfronten. Samtidigt stärker bland annat Ilari Filppula, Rhett Rakhshani och Erik Forssell upp offensiven.

 11. 4. Linköping

  Foto: Jonas Ljungdahl / BILDBYRÅN
  Målvakter 2 getingar Backar 3 getingar Forwards 5 getingar Totalt: 10/15 getingar

  Kommentar: Linköping har länge haft bra spetskvaliteter, men frågan är om inte bredden på klasspelare ökats på ytterligare till i år. I bröderna Olimb får Linköping två klasspelare, likaså i Niclas Bergfors. Har visserligen tappat sina backkuggar Daniel Rahimi och Jonas Junland, men har ersatt dem bra i Eddie Larsson Niclas Lundgren och Kristian Näkyvä.

 12. 3. Skellefteå

  Foto: Olle Wande / FOTO: OLLE WANDE / KOD: 7138 EXPRESSEN
  Målvakter 2 getingar Backar 3 getingar Forwards 5 getingar Totalt: 10/15 getingar

  Kommentar: Skellefteå har nått final sex säsonger i rad. För att göra det igen bör man se över sin backuppsättning som visserligen består av viktiga pjäser som Niclas Burström och Sebastian Aho, men bredd saknas. Stort frågetecken för målvaktspositionen. Hanses har varit tvåa bakom Svensson tidigare och Lindvall är oprövad på SHL-nivå. På forwardssidan ser det dock riktigt, riktigt bra ut. Seriens vassaste forwardsuppsättning.

 13. 2. Frölunda

  Foto: (C) Johan Valkonen / (C) JOHAN VALKONEN/STELLA PICTUR STELLA PICTURES
  Målvakter 3 getingar Backar 3 getingar Forwards 4 getingar Totalt: 10/15 getingar

  Kommentar: Har fått bygga om en hel del i laget sedan SM-guldet i våras. Många viktiga pjäser har lämnat, däribland Spencer Abbott, Artturi Lehkonen och Oliver Lauridsen. Flera unga lovande spelare har anslutit, däribland Modo-duon Victor Olofsson och Carl Grundström. Simon Hjalmarsson är en klassvärvning.

 14. 1. Växjö

  Foto: Jonas Ljungdahl
  Målvakter 3 getingar Backar 4 getingar Forwards 5 getingar Totalt: 12/15 getingar

  Kommentar: Var på vippen att gå till final för andra året i rad – men föll på målsnöret i semifinalen mot Skellefteå. Har värvat väldigt intressant under sommaren. Målvakten Joacim Eriksson och forwardsduon Dennis Everberg och Geoff Platt kommer bli tre viktiga nyckelspelare. Sam Hallams gäng måste ses som en guldkandidat på förhand.