Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Räddade kvar Brynäs – nu är framtiden osäker

Foto: KENTA JÖNSSON / BILDBYRÅN
Foto: PONTUS LUNDAHL/TT / TT NYHETSBYRÅN

GÄVLE. Samuel Ersson är bara 21 år.

Och nu har han varit högst delaktig i att rädda kvar Brynäs i SHL.

– Vilka matcher jag än spelar så kommer jag ha med mig att jag klarar av det, säger han efter den avgörande matchen.

Fem minuter och 29 sekunder.

Det tog det innan Oula Palve avgjorde i förlängningen och räddade kvar Brynäs i SHL.

På andra sidan isen stod den andra hjälten.

Samuel Ersson.

– Man trodde nästan inte på det, det är en sådan enorm lättnad. Man kan släppa allt man har haft. Man kan egentligen få slappna av.

21-åringen har vaktat målet alla matcher i kvalserien – och stått på huvudet.

– Nu hoppas jag inte att jag är med och spelar sådana här matcher igen men att någonstans veta att jag kan hantera det betyder väldigt mycket. Vilka matcher jag än spelar så kommer jag ha med mig att jag klarar av det, det betyder väldigt mycket personligen för mig, säger han.

Vad tänker man nu?

– Det är väldigt skönt. Det är en ganska konstig känsla efter en sån här säsong att fira... det är mest lättnad man känner. Under en så lång tid har man, tja mått dåligt, man bryr sig så himla mycket om den här föreningen. Det är många runtom laget, i laget, de älskar verkligen klubben. Det blir en enorm press, både utifrån men också inifrån. Som grupp, att vi klarar av det, är enormt.

Förändringen vändes till positivt: ”Små saker gjorde det”

Vi får ta oss tillbaka till för några veckor sedan – när Peter Andersson och Viktor Stråhle fick lämna Brynäs.

In kom i stället Josef Boumedienne och Nils Ekman.

In i ett Brynäs med press på sig.

– Det är så många som bryr sig så mycket, det betyder väldigt mycket för många och då blir det att man vänder sig inåt och det byggs inifrån. Man är arg och kanske inte vänder sig och pratar ut, det blir att man isolerar sig i sig själv... hela laget gör det. Man känner sig ensam, tänker att det bara är jag som tänker så men det är alla som går runt och känner så. När vi fick in Josef och Nisse, det var bara att släppa ner axlarna.

På vilket sätt?

– Det kom in nya ansikten, ny energi, folk som inte hade varit med och fått känna den här frustationen som vi hade haft i hela föreningen. De kunde få oss att se det vad det är, hockey, även om det känns som jävligt mycket mer när man spelar. Det gjorde de enormt bra, en ny start med ny energi. Det var det som gjorde att vi skulle samla oss, berättar Ersson.

Och det ledde till en förändring i tankesättet.

– Det är väl det vi någonstans har gjort så pass bra. Det som hände inför, vi fick in nya tränare... jag kommer ihåg att vi satt där uppe och hade möte, det kändes nästan som en nystart. Att det var en ny säsong man skulle ut och spela, att vi ändå kunde hitta glädje, lite småsaker varje dag... att man skulle kunna garva och tänka på något annat. Det är de där små sakerna som adderar upp och gör att vi har kunnat hantera den här situationen så pass bra som vi gjort.

Vad hände på det där mötet?

– Vi fick lätta på bröstet lite. Man märker att det räcker att någon säger något så lättar det för alla andra att kunna prata om det... och kunna ta på det. Det är lite en känsla under den andra halvan av säsongen... ”det kan bli kval”, ”det kan bli kval”, man vill inte ens prata om det utan man är så rädd för det. Där blev det att ”nu är vi i den här situationen, det är som det är, hur ska vi hantera det?”, det gjorde väldigt mycket.

”Känslorna från fansen – bryr sig så mycket”

De lyckades.

Med 4-1 i matcher slog de ut HV71 ur SHL och säkrade kontraktet för Gävlelaget.

 – Det är många som har varit i den här klubben länge, uppväxta runtom här i Gävle, verkligen har Brynäs i sitt hjärta, det är väldigt positivt för att man bryr sig så mycket. Men det blir också den att man vill så mycket och vill klara det... man får bara försöka stänga av det. Folk kommer fram till en och man vill inte ens prata om hockey, det betyder mycket och speciellt nu i efterhand... fy fan. Det är de här känslorna som kommer från fansen att det är så otroligt kul att spela.

Nu är framtiden osäker för den 21-åriga målvakten, som draftades av Philadelphia Flyers 2018.

– Det där har man inte ens tänkt på, man är bara här nu. Det kommer när det kommer, nu ska jag bara dricka läsk, säger han med ett leende.

Ersson avslutar:

– Det är klart att alla spelare vill över (till NHL), det är drömmen. Man får ta det när man kommer, jag är så fruktansvärt glad nu och lättad att fy fan vad det här betyder mycket för hela stan, det är enormt.