Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Planen: Slutspelet i SHL senareläggs

Foto: JOHANNA LUNDBERG / BILDBYRÅN
Foto: DANIEL ERIKSSON / BILDBYRÅN
Foto: BILDBYRÅN

På onsdagen kom beskedet att regeringen stoppar allmänna sammankomster med fler än 500 deltagare och under kvällen har ledare i alla SHL-klubbar suttit i flera möten för att hitta en lösning för det kommande slutspelet. 

Det blir spel utan publik i den sista grundserieomgången och under torsdagen ska man presentera sitt besked gällande slutspelet.  

Enligt uppgifter till SportExpressen så kommer SHL att senarelägga slutspelet. 

– Vi kommer ut med ny information i morgon, säger SHL:s vd Michael Marchal. 

Tio ligor har i Europa har redan tagit beslutet att antingen ställa in eller skjuta upp sina matcher. 

Coronavirusets framfart och utveckling är anledningen bakom dessa beslut och nu har virusets utveckling i Sverige lett fram till ett tråkigt beslut. 

På onsdagen meddelade Folkhälsomyndigheten att de föreslår att regeringen stoppar alla evenemang med 500 eller fler åskådare. Finansmarknadsministern Per Bolund sa till Ekot att regeringen tänker följa Folkhälsomyndighetens råd. 

Corona: SHL:s besked i frågan om publiken

Några som i allra högsta grad påverkas av detta är de svenska elitklubbarna i ishockey. På torsdagen spelas den avslutande grundserieomgången i SHL innan slutspelet väntar. 

Under onsdagen har representanter för SHL-klubbarna suttit i flera möten och på kvällen kom de fram till att den sista omgången i grundserien kommer att spelas utan publik. Det meddelar ligan i ett pressmeddelande

– Vi följer de beslut som är tagna från myndigheterna och när det gäller morgondagens omgång genomför vi den med tomma läktare, säger SHL:s vd Michael Marchal när SportExpressen når honom under onsdagskvällen. 

– Slutspelet har vi inte beslutat om än, vi kommer ut med ny information i morgon. Vi väntas komma ut med någonting ungefär mitt på dagen. 

Enligt uppgifter till SportExpressen så kommer SHL att senarelägga slutspelet samtidigt som hockeyallsvenskans kval spelas som planerat, men utan publik. Enligt uppgifter planerar SHL att inleda slutspelet 24 mars, uppgifter som Aftonbladet var först att rapportera. 

En plan som diskuterades under mötet var att dessutom förkorta SHL-slutspelet. Det svenska ishockeyförbundet måste dock klubba igenom förändringarna innan de ska gå att genomföra. 

Svenska förbundet måste klubba förändringarna

Svenska ishockeyförbundets ordförande Anders Larsson bekräftar att det är förbundet som måste ta ett avgörande beslut när det kommer till den här typen av förändringar. Larsson berättar att förbundet nu sammansatt ett verkställande utskott, för att kunna vara beredda på att ta snabba beslut. 

– Vill man inom ligorna och förändringar ändra den plan som finns för slutspel så behöver det tas upp i förbundets elitkommitté för herrhockey och beredas där och sedan lyftas till vårt verkställande utskott, säger Anders Larsson. 

Kommer det verkställande utskottet under torsdagen att ta beslutet att skjuta upp SHL-slutspelet?

– Just nu finns inget förslag lagt från elitkommitté herr till det verkställande utskottet, vi har ju som sagt inrättat det nyligen. Men jag hoppas och tror att vi snart kommer att få ett sådant förslag som vi kan behandla. 

Kan inte bekräfta att slutspel blir av

Skellefteås klubbdirektör Pea Israelsson säger till Norran att SHL har beslutat att genomföra slutspelet, men att det inte är klart under vilka former. Det är dock någonting som Marchal inte säger sig kunna bekräfta. 

– Vi kan inte säga någonting om det, säger Marchal och hänvisar till informationen som ska komma på torsdagen.

Fans som köpt biljetter till torsdagens matcher, hur gör de?

– Det är upp till varje klubb. Den publik som köpt biljetter får kontakta sin klubb. Det kan bli aktuellt med olika lösningar, men det får varje enskild klubb hantera.