Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Psyket som gjort att jag varit svag”

Foto: BILDBYRÅN
Foto: TOMMY PEDERSEN/TT / TT NYHETSBYRÅN

NHL-drömmen blev ett misslyckande och Axel Jonsson-Fjällby återvände hem.

I dag har han fått en nystart i Djurgården - men framgången har inte kommit lättvindigt. 

Nu berättar 21-åringen att han har tampats med dåligt självförtroende och tagit hjälp av en psykolog. 

– Psyket har gjort att jag har varit svag, det har varit jobbigt, säger Axel Jonsson-Fjällby.

Det var i höstas som Axel Jonsson-Fjällby i sista stund gallrades bort från Washington Capitals. 

Efter sina 16 matcher i AHL återvände han hem till Stockholm och Djurgården där säsongen blev fortsatt tuff när utdelningen inte kom framför kassen. 

– Allt har med självförtroendet att göra. När jag kom hem satte jag för hög press på mig själv och hade höga förväntningar. Det gick inte som jag ville och då sänktes självförtroendet och jag mådde inte bra, säger Jonsson-Fjällby.

”Det har gått riktigt dåligt ”

Den första tiden i Djurgården blev svår. I grundserien gjorde Axel Jonsson-Fjällby bara ett mål. Och i kvartsfinalserien mot Skellefteå följde 21-åringen upp med tre poänglösa matcher.

– Det är den längsta tiden som det har gått riktigt dåligt för mig, det har varit jobbigt.

– Det har känts dåligt på matcher och träningar. Jag har känt mig svag. Jag började tänka att det var på grund av för lite träning, men det tvivlar jag på. Det är psyket som har gjort att jag varit svag, säger Axel Jonsson-Fjällby.

Till slut lossnade allt

Först i den fjärde matchen mot Skellefteå lossnade det. Då blev det två mål. 

– Nu till slutspelet har jag fått börja om på nytt. När det går bra höjs självförtroendet och då blir det kul att spela, säger Jonsson-Fjällby som menar att mentala problem legat bakom den tuffa starten. 

– Mår man dåligt i huvudet så litar man inte på sig själv ute på isen och ser inga möjligheter. Det känner jag är den största skillnaden att jag kan gå ut och känna att jag kan slå den här killen som är så duktig – för det är jag också.

Knepet: ”Njuta av livet”

Hans knep för att må bättre har varit att skilja på det privata och hockeyn.

– Jag tror att det är viktigt att skilja på hockeyn och fritiden för hockeyn kan vara tuff att blanda in känslomässigt eftersom det är en prestation. 

– Jag har försökt att njuta av livet utanför hockeyn och tänka i banorna att ”snart vänder det”. 

 

LÄS MER: MVP i SHL 2016 - nu har han skrivit på femårskontrakt 

Tog hjälp av psykolog

Axel Jonsson-Fjällby har även tagit hjälp av lagets psykolog.

– Det är många i laget som går och träffar psykologen då och då. Det tror jag är nyttigt att utnyttja för alla spelare även om man har bra självförtroende. Det kan vara skönt att snacka med någon. 

– Jag har gjort det också och det har hjälpt mig jättemycket i allt det här.

Vanligt med psykisk ohälsa

När det gäller psykisk ohälsa har till exempel NHL-målvakten Robin Lehner haft tuffa perioder med depression och missbruk. 

För Jonsson-Fjällby har det mentala varit jobbigt för honom, men han menar samtidigt att psykisk ohälsa generellt är vanligt och viktigt att prata om.

– Jag tror att psykisk ohälsa är vanligare än vad alla tror och viktigt att prata om. Just den här hockeyjargongen att man är okänslig och ska vara stark fysisk och mentalt – det är inte så lätt mentalt alltid. 

 

LÄS MER: Piken mot Frölundas fans: ”Hörde inget alls” 

 

”Bra erfarenhet att ta med”

Axel Jonsson-Fjällby har både familj och flickvän som stöttar honom under hans karriär och han tar säsongen som en bra erfarenhet när det nu nalkas en tredje SM-final mellan Frölunda och Djurgården.

– Det har betytt otroligt mycket att min familj alltid varit positivt inställda till mig.

– Det klart att man kommer ha dalar och det kommer gå dåligt under karriären också, det är jag säker på. Därför ser jag detta som en bra erfarenhet att ta med i framtiden.