Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Profilen vill förlänga: ”Är sjukt motiverad”

Foto: DANIEL ERIKSSON / BILDBYRÅN
Foto: OLA WESTERBERG / BILDBYRÅN
Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN

Han har fått stora delar av säsongen spolierad på grund av en segdragen ljumskskada, men Mattias Ritola anser ändå att hockeylivet leker. 

33 år gammal ser han inte heller slutet på karriären. 

Tvärtom.

– Leksand har många roliga år framför sig. År som jag vill vara en del av, säger LIF-profilen.

Mattias Ritola och skador har varit synonymt senaste åren. 

Varje vinter har något stört honom. 

Denna gång är det en krånglande ljumske som tvingat honom upp på läktaren. 

Faktum är att Ritola endast spelat åtta matcher denna säsong.

– Jag känner mig frisk nu, men det är det lilla sista som ska göras. Jag kan inte göra samma misstag som tidigare, när jag gått på för tidigt, säger Ritola som under sin skadeperiod försökt med två comebacker varav ingen varit lyckad.

Vad innebär det lilla sista?

– Att komma tillbaka och ha isflås. Kroppen måste fungera där ute, det spelar ingen roll hur mycket du krigar i gymmet. Det är alltid en övergång innan man är redo för is till 100 procent.  

Hur länge dröjer det innan du kan spela matcher vecka ut och vecka in?

– Tanken är precis det, att inte vara halvdan, utan att kunna komma tillbaka hel och hållen. Det finns ingen anledning att stressa tillbaka. Det får bli någon vecka till i så fall. 

Vad har du för prognos?

– Laget är ju borta denna vecka, jag kör på för fullt hemma. Sedan hoppas jag vara på is med laget nästa vecka. Jag måste få några lagträningar innan jag kan börja spela matcher igen. Förra gången hade jag väl 40 minuter med laget innan jag testade spela match, det var inte det smartaste. 

Snackar vi veckor innan du kan spela igen?

– Njaeee, det ska inte handla om veckor, tycker jag. Den här veckan räknar vi bort, men sedan får vi se. 

Ser sin framtid i Dalarna

När Ritola, som inte längre känner av sin tidigare knäskada, rehabat i gymmet under säsongen har Leksands IF sakta men säkert klättrat i SHL-tabellen. 

Laget är numera ett topp sex-lag i ligan. 

– Jag gläds med grabbarna, men det har varit riktigt frustrerande att vara utanför. Det är ändå första året på länge jag har känt att det är skitkul att spela ishockey igen. Jag är glad över åren jag gjort i Leksand för det har varit en resa, men den har inte varit speciell kul alla gånger. Det har faktiskt varit ett krig emellanåt. Därför är det roligt att det går bra för föreningen nu.

Paradoxalt nog upplever Ritola – trots sina skador – ett omättat hockeysug igen. 

Han ser inte att karriären tar slut till våren, då hans kontrakt med LIF löper ut. 

Borlängesonen vill spela längre. 

Allra helst i Leksands IF.

– Vi tar det efter säsongen. För mig handlar det om att komma tillbaka efter skadan och finna formen som jag hade inledningsvis. 

Har du glöden för att fortsätta spela efter det här kontraktet?

– Absolut. Så kul som jag haft den här säsongen, ja... Det har jag inte känt på bra länge. Även fast skadan varit tuff känner jag en otrolig glädje för hockeyn och Leksand. Jag är sjukt motiverad, så jag har inga tankar på att ge upp det här projektet. 

Är det just Leksand du ser dig själv spela för eller kan du tänka att karriären fortsätter någon annanstans?

– Jag har ju varit med på hela resan senaste åren. När jag kom hem från Schweiz var det här målet. Det tog längre tid än vad jag tänkte, fem år, det hade jag inte räknat med. Men vi är flera i laget som gjort resan ihop som innehållit både toppar och dalar.

Det låter verkligen som att du vill fortsätta spela för Leksand.

– Absolut. Med Björn (Hellkvist), ”Tjomme”, ledarna och spelarna vi har i den här klubben kan det bli väldigt roliga år framöver. Det vill jag vara med på. 

Sportchefens svar: ”Gillar Mattias”

Leksands forwardssida, som Ritola är en del av, är välfylld till nästa säsong – tio spelare är under kontrakt med dalaklubben.

Något som skulle kunna försvåra en förlängning. 

Det osäkra ekonomiska läget som coronpandemin medför är en annan parameter att ta hänsyn till. 

– Vi har inte inlett några diskussioner med någon egentligen. I den tid vi lever i behöver vi veta vilka ekonomiska ramar vi har att förhålla oss till. Där står vi nu. Jag vet att jag får en indikation de närmaste två veckorna för vad jag har att röra mig med. I grund och botten gillar vi Mattias, det är bara synd att han haft en svår säsong med skadan, säger Thomas ”Tjomme” Johansson, general manager i LIF.

Så du kan tänka dig att fortsätta samarbeta med honom?

– Vi stänger inga dörrar, för vi vet inte hur framtiden ser ut. Vi har tre utgående avtal på forwardssidan, men jag stänger ingen dörr. Diskussionen får vi ta under resans gång. Jag och tränarna gillar det Mattias gör.