Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Profilen vägrar alkohol – så uppfostras barnen

Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG / KVP
Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG / KVP
Foto: MAGNUS LEJHALL / BILDBYRÅN

Alkohol och tobak har aldrig varit något för Per Ledin, som tidigt tog ett beslut att bli absolutist. 

Om hans tre barn väljer samma väg återstår att se. 

Här berättar hockeyprofilen hur han försöker guida dem genom de krävande tonåren.

– Jag vill att de ska prata med mig om allt, säger han i podcasten Hockeypuls.

Lyssna på Hockeypuls: Spotify iPhone Acast

 

För Per Ledin har det naturliga alltid varit att inte dricka, röka eller snusa. 

Det var ju familjens filosofi.

Hans far Gunnar är även han absolutist. 

Fast livsbeslutet har inte alltid varit enkelt för Per Ledin. Han har levt i en hockeyvärld där alkoholkulturen varit stark. 

– Det har varit svårt, dagligen. Varje gång det är fest får man frågan, men till slut får man respekt. Och jag brukar alltid ta med mig någon annan dricka, som energidryck, cola eller vatten. Men jag har alltid gjort ett aktivt val att ändå vara med, berättar Per i Expressens podcast Hockeypuls. 

Han anser att lagkamraterna köpt hans resonemang.

– Det har blivit accepterat, och det har gett mig olika fördelar. Jag kör alltid bil och jag är med grabbarna ändå, några timmar eller att man kommer senare. 

Hur har det gynnat dig som spelare?

– Till att börja med har det från när jag var ungdom fått mig att utmana mig själv. När man var på disco och skulle träffa tjejer, då gjorde man det nykter. Du tog tag i saker själv. När du dricker alkohol är det ju lättare att vara social, säger Per och fortsätter:

– Och det har hjälpt mig att sortera ut vägval. Jag har tagit ett beslut och följt det. Sedan har jag lärt mig att stå för det.

Du har blivit trofast till dina värderingar. 

– Ja. Det har underlättat när jag behövt ta större beslut: Ska jag flytta, eller vara kvar i en klubb? Jag vill få bättre testvärden, hur gör jag då? Ska jag träna si eller så?

Det har lagt grunden till personen Per Ledin.

– Det tycker jag faktiskt. Som att du lägger grunden för rätt studieteknik när du går i låg-, mellan- och högstadiet. 

42 år gammal har Per Ledin ännu inte lagt av.Foto: Adam Johansson

Ledin är bosatt i Luleå, där han lever tillsammans med sin familj: Frun Petra och barnen, Filippa, 18, Fabian, 16, och Felix, 14.

De är alla i en ålder då alkohol och droger kan introduceras i deras liv. 

Det är Per och Petra medvetna om. 

– Vi pratar självklart om det.

Går de vägen du valt?

– Jag vill att barnen ska prata med mig om allt, men jag förstår att man pratar om vissa saker med mamma och vissa saker med pappa. Barn måste få ha egna hemligheter också, förstås. Men jag uppmanar dem att de ska prata med oss om allt. De kanske inte tycker att de kan prata om allt, men jag hoppas och tror det. 

”Kanske rädda att man blir sur eller förbannad”

Per vill att hans barn tidigt ska förstå risker och konsekvenser som alkoholkonsumtion eller droganvändning kan medföra.

– Jag försöker prata dagligen om alkohol och droger. Jag har varit väldigt tydlig med att alkohol, snus och cigaretter aldrig kommer bjudas på i hemmet. Så enkelt är det.

Din fru, dricker hon?

– Hon njuter av ett glas ibland. 

Skulle du bli besviken om dina barn valde att inte bli absolutister eller nykterister?

– Nej. I dagens samhälle bjuds det på så många utmaningar. Väldigt mycket påverkar en. Jag har aldrig känt ett behov av att vilja prova och då är det otroligt lätt för mig att kunna säga att jag inte vill. Men jag vill att de ska våga prata med mig om de får tankar som ”jag känner mig sugen på alkohol” eller ”jag vill prova det där”. De kanske inte säger det för de är rädda att man ska bli sur eller förbannad, men vi försöker prata för att de ska förstå riskerna. Jag tycker själv att jag fått fördelar av det, men barnen måste själva bestämma över hur de ska styra sina liv.