Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Poängkungen beredd att ta nästa KHL-chans

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Foto: Ronny Johannesson

Niklas Olausson, 26, är Luleås bäste poänggörare under de snart fyra år han varit i klubben.

I januari dök en KHL-chans upp. Han lär ta nästa.

– Givetvis är man inte 20 år längre. Det skulle vara intressant att testa KHL och se var man står, säger Olausson till SportExpressen.se.

Sedan smålänningen Niklas Olausson flyttade till Luleå från allsvenskan Västerås 2009 har han gjort 126 poäng i elitserien.

Ingen av hans lagkamrater har gjort fler poäng totalt sett sedan han kom till Norrbottensklubben.

Efter lite stiltje i målgörandet satte han två mål mot Växjö i går och Olausson toppar Luleås interna poängliga inför det heta prestigemötet med Skellefteå.

"Blossade upp"

I slutet av januari, innan transferfönstret stängde, uppvaktades han från KHL, men Luleå ville inte släppa honom.

– Det är jättekul när folk vill ha en, men det där blossade upp lite väl stort. Det är Luleå som gäller, säger Olausson ödmjukt.

– Jag har ju kontrakt med Luleå och det är mer de som får uttala sig. Men det känns jättekonstigt för dem att mitt under säsongen, det är fjärde året man är här och vi har något bra på gång. Givetvis är KHL en bra liga och det är väl något man vill testa i framtiden, men det får man ta efter en säsong och inte mitt i.

Har KHL-klausul

Niklas Olausson har en klausul så att han kan flytta till KHL i sommar.

– Samtidigt har jag ett år till med Luleå och det är det enda jag riktar in mig på nu. Vad som händer i sommar får man ta då. Nu vill man tänka på slutspelet för det är den roligaste delen på året.

Olausson känner att han säkert hade kunnat göra ännu fler poäng än de 29 hittills. Han har haft lite problem med ryggen och andra skavanker vilket gjort att han missat sju matcher.

"Underkastar sig"

Samtidigt har han fått spela i olika kedjeformationer.

– Det är väl lite vårt kännetecken. Vi har inte topp-två-linor utan alla gör allt jobb och underkastar sig det för att vinna matcher och det har varit framgångsrikt, säger Olausson.

Gör det Luleå mer svårläst än till exempel Linköping som lever mycket på sin toppkedja ledd av Carl Söderberg?

– Det är väl både och. Det är en styrka att kunna gå fullt ut på fyra linor, tror jag. Framför allt om du kommer längre in i ett slutspel. Sedan är det väl alltid bra att som Linköping ha spelare som de andra vet stiger fram i avgörande lägen. De får väl istid därefter, säger Olausson.

– Det är väl ingen nackdel. Förra året var Silfverbergs lina sjukt bra. Och när HV har vunnit så har de haft linor som alla producerat. Det är både och.

Vliken kedja ser du som den producerande för Luleå när det blir dags för slutspel?

– Jag tror att det kommer att se ut som nu, att alla bidrar. Jag tror inte att vi ska ändra. Det är ingen skillnad mot de här 55 grundspelsmatcherna, det är bara det att det är lite tuffare matcher. Annars måste man ställa upp på samma sätt för det går inte att trycka på någon knapp och ändra. Jag tycker att vi börjar få ordning på det.

Känner du att ni behöver förbättra något för att vinna SM-guldet?

– Det är väl kanske att få i gång ett bättre powerplay. Vi har ett bra boxplay, men kan vi göra något mer mål i powerplay i tajta matcher så. Men samtidigt har vi haft ett riktigt bra försvarsspel i tre år och det är en trygghet i sig. Gör vi en två tre mål så vet vi att vi är med i matcherna, vi behöver inte göra fem för att vinna. Bra försvarsspel och fantastiska målvakter, det är förhoppningsvis så vi kommer att vinna matcherna i slutspelet också.

"SM-guld vore högre"

Luleå vann European Trophy i december. Det var klubbens första titel sedan SM-guldet 1996.

– Det är stort. Dels är de bästa svenska lagen med, dels är det utländska lag med. Jag tycker det är stort och väldigt bra gjort. Och givetvis, ställer man upp i något oavsett vad det är så vill man vinna. Annars är det ingen mening med att vara med.

– Men man ska inte sticka under stol med att ett SM-guld vore lite högre.

Niklas Olausson vill inte hålla med om att European Trophy-slutspelet stal energi från Luleås elitseriespel.

– Vi fick ändå en veckas matchuppehåll. Två och en halv veckas juluppehåll kan jag känna är lite länge, så det är nog bara om man letar efter fel.

– Man får lite formsvackor under en säsong och vi hade förhoppningsvis vår då.

– Förra året hade vi egentligen ingen. Jag ska inte ta något från AIK, för de var bättre än oss och vann helt klart rättvist i kvartsfinalen, men vi var inte så bra som vi behövde vara. Det är något vi förhoppningsvis har tagit lärdom av.

Niklas Olausson verkar ha hittat formen igen. Men han tycker inte att han nått toppen av sin karriär.

– Nej, det vill jag inte påstå. Man känner att man utvecklas och framför allt tar mer ansvar i defensiven och boxplay och den biten. Poängproduktionen vill man alltid att den ska bli mer, säger han.

FAKTA

Luleås fem bästa poänggörare i elitserien under de senaste fyra åren:

1) Niklas Olausson, 126 (37 mål, 89 assister)

2) Chris Abbott, 119 (46 mål, 73 assister)

3) Pär Arlbrandt, 77 (35 mål, 42 assister)

4) Cam Abbott, 70 (31 mål, 39 assister)

5) Johan Fransson, 59 (15 mål, 44 assister)